Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Αναστολή ποινής ζητούν οι χρυσαυγίτες, εκτός του Ρουπακιά

 Αναστολή ποινής ζητούν οι χρυσαυγίτες, εκτός του Ρουπακιά



Εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης, εισαγγελική πρόταση και αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
  • Με το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής εκτέλεσης των ποινών συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία.
  • Η υπεράσπιση έχει δικαίωμα να εξετάσει μάρτυρες προς ενίσχυση του αιτήματός της να μην πάνε στη φυλακή οι καταδικασμένοι.
  • Θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως και οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης
  • Αναλυτικό γράφημα με τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο.

Τα σημερινά σκίτσα της «Εφ.Συν.»

Του Κώστα Γρηγοριάδη

Του Μιχάλη Κουντούρη

Διακοπή μισής ώρας

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους.

Νάσος Ηλιόπουλος: Εκστρατεία λάσπης ενάντια στη Μάγδα Φύσσα

«Τεράστια νίκη για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε (Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την «απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση», αλλά τόνισε ότι «η μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι μπροστά μας, χρειάζεται να αναμετρηθούμε με το φαινόμενο του κοινωνικού χρυσαυγιτισμού».

Νάσος Ηλιόπουλος

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «αυτή τη μεγάλη νίκη τη χρωστάμε στις οικογένειες των θυμάτων, στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην τεράστια λαϊκή κινητοποίηση του τελευταίου διαστήματος» και παρατήρησε ότι «τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μια εκστρατεία λάσπης ενάντια στη Μάγδα Φύσσα με ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας που μεταδόθηκαν και από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε καταγγελία στο ΕΣΡ αναφορικά με όσα μεταδόθηκαν από αυτό το σταθμό», είπε επίσης, τονίζοντας ότι «οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν δομικά στοιχεία του χρυσαυγιτισμού».

Για τον Μάρκο Ευγενικό ο τρίτος μάρτυρας

Συνάδελφος του Μάρκου Ευγενικού κατέθεσε ότι «δουλεύουν μαζί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, είναι συνεπής στη δουλειά του, δεν είναι άτομο που κάνει φασαρίες και η σχέση του με ξένους συναδέλφους είναι πολύ καλές».

Στον Μάρκο Ευγενικό επιβλήθηκε ποινή ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Για τον Λέοντα Τσαλίκη η δεύτερη μάρτυρας

Ο Λέων Τσαλίκης καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή εννιά ετών.

Η αδερφή του κατέθεσε ότι «ο Λ. Τσαλίκης εργάζεται από το 2018 σε εταιρεία μεταφορών» και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

«Τα πραγματικά περιστατικά της ζωής του και όσα συνοδεύουν την οικογένειά του, που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ευχάριστα, θα βοηθήσουν το δικαστήριό σας στην απόφασή του», σημείωσε ο συνήγορος του Γιώργου Τσακανίκα, ο οποίος καταδικάστηκε με ποινή έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα. Πρόκειται για τον τότε γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

«Εδώ και ενάμιση μήνα είναι έγγαμος», είπε ο συνήγορος και εξήγησε ότι «ενώ μέχρι τον γάμο του ο Τσακανίκας είχε να θρέφει τρία στόματα (τον ίδιο, τη μητέρα του και τη γιαγιά του), τώρα έχει και τη σύζυγό του». Είπε επίσης ότι η γιαγιά του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ότι ο Γ. Τσακανίκας εργάζεται από την ηλικία των 21 ετών.

Δεν θα ζητήσει αναστολή της ποινής του ο Ρουπακιάς

«Το δικαιούται αλλά δεν θα το αιτηθεί», ανέφερε ο συνήγορός του.

Αμφισβητεί το κατηγορητήριο ο Μιχάλαρος

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αναστάσιου Μιχάλαρου (καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή 9 ετών και δύο μηνών) τονίζει: «Αυτό που βρίσκεται τον πυρήνα του αιτήματός μας για αναστολή της ποινής είναι ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός: ότι η υπεράσπιση από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε σθεναρά το κατηγορητήριο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Αμφισβητήσαμε και την ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης και τη συμμετοχή του Μιχάλαρου σε αυτήν. Όσο για το αδίκημα της συνέργειας στην ανθρωποκτονία Φύσσα, αμφισβητήσαμε την παρουσία του στο Κερατσίνι εκείνο το βράδυ».

Ωστόσο, για την παρουσία του Μιχάλαρου έξω από την καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου έχουν καταθέσει τρεις αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραψαν το χαρακτηριστικό τατουάζ που έχει στο μπράτσο του. Κατά την απολογία του ο Μιχάλαρος είχε ισχυριστεί ότι στο τατουάζ «είναι ο μαίανδρος με το δελφικό Ε, το σύμβολο του φωτός».

Ο συνήγορός του υποστηρίζει επίσης ότι ο εντολέας του από τις 2.10.2013 «τηρεί ευλαβικά» τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα), είναι μόνιμος κάτοικος Κερατσινίου, εργάζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η οικογένειά του συντηρείται αποκλειστικά από τη δουλειά του.

Ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Κορκοβίλη (καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) υποστηρίζει ότι «ο εντολέας μου ουδέποτε εκρίθη ύποπτος φυγής ή ότι θα τελέσει παράνομες πράξεις και γι' αυτό μετά την ανάκρισή του αφέθη ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα».

«Η έκτιση της ποινής θα επιφέρει μεγάλη ζημία στην προσωπική του ζωή και στην οικογένειά του γιατί είναι ο μόνος που στηρίζει οικονομικά την υπέργηρη μητέρα του, η οποία για λόγους υγείας δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί (...) Είναι πατέρας μιας κόρης, 20 ετών, της οποίας έχει αναλάβει τη φροντίδα μετά το διαζύγιό του».

Για τον Ιωάννη Κομιανό ο πρώτος μάρτυρας

Ο αδερφός του Ιωάννη Κομιανού, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «εδώ και ένα μήνα ο αδερφός μου μετακόμισε στην Κέρκυρα και χθες προσλήφθηκε ως καθαριστής σε νηπιαγωγείο», ενώ «από το 2013 δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή».

Κ. Παπαδάκης: Θα ζητήσουμε να ασκηθεί έφεση στην υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων

Η πρόεδρος έδωσε τον λόγο στους συνηγόρους υπεράσπισης προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία ή να φέρουν μάρτυρες για να υποστηρίξουν το αίτημά τους για την αναστολή της ποινής των εντολέων τους.

Ποιοι κατηγορούμενοι είναι παρόντες

Ι. Αγγος, Ελπ. Καλαρίτης, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Αν. Μιχάλαρος, Αρ. Χρυσαφίτης (καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος (καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Χρ. Χατζηδάκης (καταδικάσθηκε για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Θ. Μπαρέκας, Αθ. Στράτος, Β. Σιατούνης (καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Ανέβηκε η έδρα

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ξεκίνησε την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων.

Πέντε χρόνια κάθειρξη στον πυρηνάρχη της Ιεράπετρας

Σε πέντε χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καταδικάστηκε ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ιεράπετρας, Αριστόδημος «Κρης» Δασκαλάκης. Είχε καταδικαστεί και από το Εφετείο Ηρακλείου για την επίθεση χρυσαυγιτών σε μετανάστες στο χωριό Βαϊνιά Ιεράπετρας.

Τι κατέθεσε χθες η πρώτη μάρτυρας

Η κουνιάδα του κατηγορούμενου Ιωάννη Αγγου ήταν η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης και προσπάθησε να εξηγήσει στο δικαστήριο τους λόγους για να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο καταδικασθείς σε 9 έτη και δύο μήνες για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Η μάρτυρας υπεράσπισης του Ι. Αγγου υποστήριξε «ότι είναι γαμπρός μου έξι χρόνια, αν μπει στη φυλακή έστω και μία μέρα, θα καταστραφεί μια οικογένεια. Είναι ένα παιδί που εργάζεται, όπου υπάρχει μεροκάματο πηγαίνει».

Ο Ι. Άγγος βρισκόταν στο «Κοράλλι» τη νύχτα της 17.09.2013 και είναι εκείνος που ενημέρωσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, Καζαντζόγλου, για την παρουσία του Παύλου. Ακολούθησε η επικοινωνία του Καζαντζόγλου με τον πυρηνάρχη του, Πατέλη, ο οποίος έστειλε το μήνυμα στην ομάδα ασφαλείας της Νίκαιας: «Ολοι τώρα Τοπική, όσοι είσαστε κοντά, δεν θα περιμένουμε μακρινούς, τώρα».

«Παρών» ο Αναστάσιος Μιχάλαρος

Πριν από λίγα λεπτά κάθισε στο εδώλιο ο καταδικασθείς για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Αναστάσιος Μιχάλαρος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 9 ετών και δύο μηνών.

Θα δοθεί και σε ποιους αναστολή στην εκτέλεση της ποινής;

Στις 10 αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του δικαστηρίου με το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής εκτέλεσης των ποινών. Και για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Αποκλίνουσες στρατηγικές και πανικός στις ναζιστικές φράξιες

Το σημαντικό είναι ότι εκείνοι που πρώτοι έχουν φροντίσει να απομακρυνθούν από την εγκληματική οργάνωση είναι οι μέχρι χτες οπαδοί της. Οσοι έχουν μείνει μετριούνται πλέον στα δάχτυλα των δυο χεριών. Και ασφαλώς δεν αρκούσαν για την έκδοση χτες της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» που απουσίασε από τα περίπτερα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

 

 

Στην ηγεσία οι ανώτερες ποινές

Κάθειρξη δεκατριών ετών (με ανώτατο προβλεπόμενο όριο τα 15 έτη) επιβλήθηκε στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο.

Ακολούθησαν με δεκαετείς καθείρξεις ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε επίσης για διεύθυνση, οι δύο πυρηνάρχες σε Νίκαια και Πέραμα, Γιώργος Πατέλης και Τάσος Πανταζής, καθώς και ο υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης στη Νίκαια Γιάννης Καζαντζόγλου.

Οι Πατέλης και Καζαντζόγλου δούλευαν στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων και, όπως αποδείχθηκε στο ακροατήριο, δεν διαγράφηκαν ούτε μετά τη δολοφονία Φύσσα παρόλο που εμπλέκονταν άμεσα σε αυτήν.

Ισόβια κάθειρξη συν δεκατέσσερα χρόνια επιβλήθηκε στο μέλος της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας, Γιώργο Ρουπακιά, που καταδικάστηκε για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου