Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Λαβρόφ σε Μητσοτάκη: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

 

COVID-19
Κρούσματα: 
43.186.286
Ανέρρωσαν: 
29.021.119

Θάνατοι: 
1.155.655
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και μίλησαν μεταξύ άλλων για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται με τη μεριά του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Λαβρόφ, κατά τη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ότι η Τουρκία σε ρόλο ταραξία ναρκοθετεί τη διεθνή νομιμότητα και μάλιστα περιβάλλει την επιθετική της δράση με θρησκευτικό μανδύα καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών. 

Τόνισε ότι είναι αμοιβαίο το ενδιαφέρον Ελλάδας - Ρωσίας να ελεγχθούν τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και επανέλαβε πως η χώρα μας τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Στάθηκε στη διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τόνισε ότι έχει απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021. 

Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

«Η Ελλάδα -το έχουμε ξανασυζητήσει- προφανώς είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν μας εμποδίζει, όμως, κύριε υπουργέ, να διευρύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία. Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η εμβληματική επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην οποία η χώρα σας βοήθησε καθοριστικά. Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Πρόεδρο Πούτιν να βρεθεί στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2021, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και μαζί με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός, σημείωσε ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μέσω απευθείας διαλόγου των δύο πλευρών.

Επανέλαβε ότι: «Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης».

Συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι είναι πολύ επικίνδυνες «οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια».

«Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας» σημείωσε.

Τόνισε, πάντως, ότι «επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου