Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Νεκρούς, αγνοούμενους και τεράστιες καταστροφές αφήνει πίσω του ο «Άλεξ»

 Νεκρούς, αγνοούμενους και τεράστιες καταστροφές αφήνει πίσω του ο «Άλεξ»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νεκρούς, αγνοούμενους και τεράστιες καταστροφές αφήνει πίσω του ο «Άλεξ»


Η σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε στα σύνορα Γαλλίας και Ιταλίας, και προκάλεσε πλημμύρες, κατολισθήσεις, γκρέμισε γέφυρες και επέφερε ζημιές και καταστροφές σε δρόμους και σπίτια.

Σάρωσε στο πέρασμά του ο κυκλώνας «Άλεξ» προκαλώντας μεταξύ άλλων τον θάνατο δύο ατόμων στην Ιταλία. Δεκάδες άλλα άτομα αγνοούνται στη Γαλλία και την Ιταλία, τις δύο χώρες που χτύπησε η σφοδρή κακοκαιρία. Η καταιγίδα «Άλεξ» προκάλεσε ανέμους ταχύτητας 180 χλμ/ώρα ήδη από τη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο «Άλεξ» έπληξε την περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών και κυρίως τη Νίκαια (Γαλλία) και το Πιεμόντε (Ιταλία). Το κύμα κακοκαιρίας κινήθηκε αρχικά όλη την προηγούμενη νύχτα στη νοτιοανατολική Γαλλία και στη συνέχεια στη βόρεια Ιταλία.

Οι έντονες καταιγίδες δεν είχαν μεγάλη διάρκεια, όμως εμπεριείχαν μεγάλη ποσότητα νερού και αποδείχθηκαν ικανές να ξεχειλίσουν ποτάμια, να προκαλέσουν κατολισθήσεις, να καταρρεύσουν γέφυρες, να ισοπεδωθούν σπίτια και να επιφέρουν μεγάλες καταστροφές σε δρόμους και καλλιέργειες. 

Εξάλλου, αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, άλλες απομονώθηκαν (λόγω της κατάρρευσης γεφυρών και της καταστροφής σημαντικών οδικών αρτηριών), ενώ σε άλλες παραμένουν προβληματικές οι τηλεπικοινωνίες

Στη Γαλλία, επισήμως 8 άνθρωποι αγνοούνται (υπάρχουν μαρτυρίες πως παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά κτλ.), ενώ άλλα 10 άτομα θεωρούνται επίσης αγνοούμενοι, καθώς δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι ομάδες διάσωσης για τον εντοπισμό τους.

Κούνεο, Ιταλία: Κατεστραμμένος δρόμος έπειτα από πλημμύρα σε ποτάμι

ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω EPA/Lorenzo Boratto

Μεταξύ των αγνοουμένων περιλαμβάνονται δύο πυροσβέστες, των οποίων το όχημα παρασύρθηκε από τα νερά όταν ο δρόμος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης.

Επίσης, οι αρχές επιχειρούν να εκτιμήσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό κίνδυνο και πιθανόν να χρειαστούν συνδρομή μέσα στις επόμενες ώρες. Μαζί με τους πυροσβέστες και τις ομάδες διάσωσης, έχει κινητοποιηθεί και ο στρατός.

Τουλάχιστον 12 ελικόπτερα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, ιατρικό υλικό και άλλα απαραίτητα εφόδια στις πληγείσες περιοχές, ενώ απομακρύνονται οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεομηνία.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβίζουν πολίτες. «Έχουμε πολλά σπίτια που έχουν παρασυρθεί ή καταστραφεί, πόλεις όπως η Σεν-Μαρτέν-Βεσουμπί έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία. 

Περίπου 12.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, μέσα σε 24 ώρες έπεσαν πάνω από 450 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που υπό κανονικές συνθήκες θα αντιστοιχούσε σε βροχοπτώσεις τεσσάρων μηνών.

Twitter

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της περιοχής για προληπτικούς λόγους, ενώ οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Στην περιοχή ανακοινώθηκε ότι θα πάνε εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ενημερωθούν.

Η περιοχή παραμένει σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», αν το κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη περάσει.

Στην Ιταλία, μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο νεκροί και αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων (ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για 16 με 18 άτομα που αναζητούνται). Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και 6 Γερμανοί πεζοπόροι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν από μια εκδρομή στα βουνά στην επαρχία Κούνεο.

Ο ένας νεκρός είναι πυροσβέστης που σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στην περιοχή Βαλ ντ' Αόστα. Ο άλλος νεκρός είναι ένας 36χρονος που ήταν μαζί με τον αδελφό του μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από τις πλημμύρες.

Δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες παρεμβάσεις σε σημεία όπου έγιναν κατολισθήσεις και για απάντληση υδάτων. Αναφέρονται επίσης μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Πολλοί ποταμοί έχουν υπερχειλίσει, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τον ποταμό Πάδο, καθώς εκτιμάται ότι η στάθμη του θα περάσει το όριο κινδύνου. Γέφυρες και δρόμοι έχουν καταρρεύσει, κόβοντας τις βασικές οδούς επικοινωνίας πολλών περιοχών με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κακοκαιρία έπληξε το Πιεμόντε, τη Λιγουρία και την κοιλάδα της Αόστα. Χωρίς προηγούμενο είναι η ποσότητα της βροχής που έπεσε στη βόρεια Ιταλία, σπάζοντας και το ιστορικό ρεκόρ που κρατούσε από το 1958.

Η σημερινή σφοδρή κακοκαιρία θύμισε σε πολλούς Ιταλούς τις καταστροφικές πλημμύρες του 1994, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 44 ανθρώπους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου