Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Νέο μαύρο ρεκόρ σήμερα με 2.917 κρούσματα - 29 οι νεκροί, 187 οι διασωληνωμένοι

 

COVID-19
Κρούσματα: 
48.146.123
Ανέρρωσαν: 
31.923.351

Θάνατοι: 
1.226.044
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1373)
Βρείτε μας

Νέα «έκρηξη» κορονοϊού καταγράφηκε και σήμερα στη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει 2.917 νέα κρούσματα, αριθμό που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.

Στο «κόκκινο» και σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν και οι θάνατοι που ανήλθαν σε 29.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε 2.917 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807, εκ των οποίων το 54,5% άνδρες.

4.303 (8,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.879 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 43 (23,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που η Ελλάδα καταγράφει πάνω από 2.000 κρούσματα σε μια μέρα (2.646 χθες, 4 Νοεμβρίου, 2.166 ο απολογισμός της Τρίτης και 2.056 στις 31/10). 

Σε lockdown η χώρα από το Σάββατο

Εν τω μεταξύ, δεύτερο lockdown τίθεται σε ισχύ στη χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που ο κορονοϊός είναι σε έξαρση.

«Θα μοιάζει, αλλά δεν θα είναι το ίδιο με τον Μάρτιο – Απρίλιο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει με τότε, το ότι τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα που θα ισχύσουν στο νέο lockdown:

  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής.
  • Κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.
  • Χρήση SMS για να βγαίνουμε από το σπίτι.
  • Ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές Υγείας, delivery φαγητού.
  • Καθολική χρήση μάσκας.

«Πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα»

Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στο Sputnik, επισημαίνει ότι όλοι οι ιοί αλλά και ειδικά οι ιοί όπως ο κορονοϊός που ανήκουν στην κατηγορία των RNA ιών, μεταλλάσσονται συνεχώς.

«Ο ιός ο συγκεκριμένος, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ιοί, σχεδόν η ολότητά τους, αλλά σίγουρα οι ιοί της κατηγορίας αυτής δηλαδή της κατηγορίας των ιών RNA έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται συνεχώς. Δεν είναι πρωτοφανές, ούτε είναι κάτι που γεννά την οποιαδήποτε έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί και μεταλλάσσονται. Άρα λοιπόν μεταλλάξεις γίνονται συνεχώς, αδιαλείπτως, σε καθημερινή βάση του ιού» λέει ο κ. Κιουμής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής «σημασία έχει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν κάποια κλινική σημασία», εκφράζοντας την αγωνία του για το εάν οι όποιες μεταλλάξεις επηρεάζουν τα εμβόλια που αναπτύσσονται ήδη και στο τέλος τα «καταστήσουν ανενεργά».

«Το ερώτημα που υπάρχει, και είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι όταν κάνει αυτές τις μεταλλάξεις ο ιός, τι επίπτωση μπορεί να έχουν πάνω στα αναπτυσσόμενα εμβόλια; Κάποιες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια πάνω στα οποία δουλεύουμε ανενεργά εξαρχής. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις πριν έχουν πραγματικά σημαντικές κλινικές συνέπειες» διευκρινίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου