Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Σίσι-Μητσοτάκης: Κοινή αντιμετώπιση των απειλών κατά της ειρήνης

 Σίσι-Μητσοτάκης: Κοινή αντιμετώπιση των απειλών κατά της ειρήνης

EUROKINISSI/POOL SOOC IMAGES/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ



Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στέλνει η Αίγυπτος κατά την επίσκεψή του πρόεδρου της στην Αθήνα.

«Συζητήσαμε τα γεγονότα στην περιοχή μας και την υιοθέτηση πολιτικών από ορισμένους που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα και συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς που θέλουν να απειλήσουν την ειρήνη» τόνισε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί».

«Η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει»

Μιλώντας για τη συμφωνία της χώρας με την Αίγυπτο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολύ σημαντική εξέλιξη» και «το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Πρόκειται για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» είπε Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με με τον πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, συμπληρώνοντας πως «Κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα».

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο του Καϊρου, στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών» αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο».

«Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χώρων και του Ισραήλ».

«Δεν παρέλειψα να εκφράσω στον συνομιλητή μου την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα» είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία της χώρας μας με την Αίγυπτο και την Κύπρο για «θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου