Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Εντολή ετοιμότητας στο ΠΝ: Κινητοποίηση του Στόλου στο Αιγαίο

 

Ελληνοτουρκικά 
 Ενημερώθηκε στις: 


Το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για ακόμη μία φορά να "δείξει τα δόντια του". Φρεγάτες και υποβρύχια του ΠΝ έχουν απλωθεί και ελέγχουν όλα τα στρατηγικής σημασίας θαλάσσια σταυροδρόμια για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.O Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού απαντάει με την ισχυρή παρουσία του στις τουρκικές προκλήσεις και αποδεικνύει πως δύναται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή βρεθεί απέναντί μας.  

Τα ελληνικά πλοία όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο θα προχωρούν σε προβολή ισχύος όχι μόνο με συμβολική παρουσία αλλά και διενέργεια ασκήσεων ακόμα και σε ακριτικές περιοχές.  

Έτσι λοιπόν, από τα ξημερώματα και για μια ακόμη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες το σύνολο του Στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσες Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είχαν επιστρέψει στους ναυστάθμους για συντήρηση και για λίγες "ανάσες" στο προσωπικό βγήκαν και πάλι στο Αρχιπέλαγος στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης από το Αρχηγείο Στόλου. 


Τα Τουρκικά πλοία φαίνεται ότι έχουν διαταγές να μην δένουν καν στους ναυστάθμους λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα τα πληρώματα έπειτα από εβδομάδες ή ακόμα και μήνες στη θάλασσα να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται στο ηθικό τους.
Φρεγάτες, Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόροι, Σκάφη εφοδιασμού και φυσικά η αιχμή του δόρατος του Στόλου τα "αόρατα" υποβρύχια έχουν ήδη αναπτυχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα σενάρια εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν γύρω από την Κρήτη ενώ για μια ακόμη φορά η Πολεμική Αεροπορία θα συνδράμει με συμμετοχή μαχητικών. 

Και όλα αυτά, με την Πολεμική Αροπορία να βρίσκεται και αυτή σε ετοιμότητα. Όπως σας ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου υπάρχει έτοιμη η πρόταση προς τις ΗΠΑ για απόκτηση έξι μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, με λίγες ώρες πτήσης, τα οποία θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ελλάδα ακόμα και εντός του 2021. 

Εν ευθέτω χρόνω, η Αθήνα θα προωθήσει το σχέδιο και για 18 ακόμα νέα αεροσκάφη αυτού του τύπου, ώστε η Π.Α. να καταλήξει με έναν αριθμό συνολικά 24 F-35. Η προώθηση του ελληνικού αιτήματος θα γίνει, εκτός απροόπτου, μέσω διακρατικής συμφωνίας τύπου FMS (αμερικανικό Πεντάγωνο), με την αποστολή επιστολής αιτήματος (Letter of Request) για επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance). 

Για τον τρόπο που μπορεί να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση των έξι ελαφρώς μεταχειρισμένων F-35 υπάρχουν αρκετές ιδέες στο επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, όπως η χρησιμοποίηση κάποιων από τις προβλέψεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σχετικά με τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Σούδας. 


Αυτές οι εργασίες δεν θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, αλλά σε κάποια από τις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α., προκειμένου η Αεροπορία να μπορεί να ελέγχει τις διαθεσιμότητές της, με βάση και το καθημερινά απαιτητικό πτητικό έργο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 
Η άφιξη έξι F-35 θα μπορούσε να συντονιστεί και με τη σταδιακή προώθηση του προγράμματος της αναβάθμισης 85 F-16 της Π.Α. σε διαμόρφωση «Viper», ώστε σταδιακά να μπορεί να συνεργαστούν. Ταυτόχρονα η Π.Α. και η «Λόκχιντ Μάρτιν» συζητούν για την αναβάθμιση των 38 παλαιότερων F-16 Block 50, σε διαμόρφωση «Plus advance», αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα των F-16 που θα εκσυγχρονιστούν σε «Viper». 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου