Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Συγκεντρώσεις αρνητών του κορονοϊού στο Βερολίνο

 Συγκεντρώσεις αρνητών του κορονοϊού στο Βερολίνο

A.P.



Η αστυνομία του Βερολίνου ενισχύεται με δυνάμεις από όλη τη χώρα, ενώ έχει αποκλείσει μια μεγάλη περίμετρο από το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, ενόψει των αναμενόμενων διαδηλώσεων, καθώς το κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα νόμο που θα ενισχύει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει περιορισμούς εν μέσω πανδημίας.

Μια σειρά διαμαρτυριών που προγραμματίζονταν να γίνουν έξω από τη γερμανική Μπούντεσταγκ απαγορεύτηκαν για λόγους ασφαλείας, ωστόσο άλλες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για άλλες περιοχές του Βερολίνου. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται και αντι-συγκεντρώσεις στους αρνητές του κορονοϊού και των ακροδεξιών.

Μια μεγάλη περιοχή, η οποία συμπεριλαμβάνει και το κτίριο του κοινοβουλίου και την προεδρική κατοικία, έχει αποκλειστεί υπό τον φόβο παραβίασης της απαγόρευσης από τους διαδηλωτές.

Ένα μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε από το πρωί έξω από την εμβληματική Πύλη του Βρανδεμβούργου, όχι μακριά από το κοινοβούλιο. Λίγοι από τους συγκεντρωμένους φοράνε μάσκα ή διατηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις.

Μάλιστα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το νομοσχέδιο με την “Επιτρεπτική νομοθετική πράξη”του 1933 που άνοιξε τον δρόμο για τη δικτατορία του Χίτλερ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αμέσως αντέδρασε, γράφοντας στο Twitter: “Ανεξαρτήτως του αν κάποιος τα θεωρεί σωστά, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που αποφασίζουμε δεν έχουν καμία σχέση με την Επιτρεπτική Νομοθετική πράξη. Όποιος κάνει τέτοιου είδους επαίσχυντες συγκρίσεις λοιδορεί τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού και αποδεικνύει ότι δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδηλωτές κατά των μέτρων για την covid-19 κάνουν συγκρίσεις με το Γ’ Ράιχ.

Στη διάρκεια διαδήλωσης το Σαββατοκύριακο στην Καρλσρούη, ένα 11χρονο κορίτσι συνέκρινε τη ζωή της σε καθεστώς lockdown με αυτή της Άννας Φρανκ, προκαλώντας έντονες επικρίσεις.

Μια συγκέντρωση στις αρχές του μήνα στη Λειψία κατέληξε σε χάος, όταν χιλιάδες διαδηλωτές αψήφισαν τις οδηγίες της αστυνομίας για τη χρήση μάσκας, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους.

Οι Γερμανοί βουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν ένα νόμο που θα παρέχει τη νομική βάση για αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, χρήσης μάσκας δημοσίως και κλεισίματος των καταστημάτων, προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση της πανδημίας.

Αν και τέτοιου είδους μέτρα υποστηρίζονται από τους περισσότερους πολίτες στη Γερμανία, μια θορυβώδης μειοψηφία διοργανώνει τακτικά συγκεντρώσεις ανά τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί είναι αντισυνταγματικοί.

Τα μέτρα αναμένεται να περάσουν τόσο από την Άνω (Μπούντεσρατ) όσο και την Κάτω βουλή (Μπούντεσταγκ) και να υπογραφούν τάχιστα από τον Πρόεδρο της Γερμανίας.

Η χώρα έχει λάβει τα εύσημα για τον χειρισμό του πρώτου κύματος της πανδημίας, η οποία έχει καταγράψει 13.000 επιβεβαιωμένα θύματα λόγω κορονοϊού, μόλις το ένα τέταρτο από εκείνο της Βρετανίας.

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο αρνητές του κορονοϊού και ακροδεξιοί επιχείρησαν να εισβάλλουν στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου