Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Αμήχανες ομολογίες εν μέσω οριακών καταστάσεων και αρνητικών ρεκόρ

 Αμήχανες ομολογίες εν μέσω οριακών καταστάσεων και αρνητικών ρεκόρ

EUROKINISSI



Απομακρύνεται χρονικά η άρση του lockdown, με κυβερνητικά στελέχη να επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις χωρίς να κρύβουν την αμηχανία τους

Με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» συνεχίζει να πορεύεται η κυβέρνηση στο θέμα της νόσου Covid-19, ακόμα και τώρα που η χώρα μετρά τρεις νεκρούς ανά ώρα, και ενώ τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες από ασθενείς. 

Οι παλινωδίες, οι αντιφάσεις και οι εγκληματικές αστοχίες διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς –ελλείψει κεντρικού σχεδίου– το Μαξίμου σβήνει και γράφει συνεχώς μέτρα και περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την ορμή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την οποία η ίδια συνέβαλε να γιγαντωθεί με τον εφησυχασμό (αρχικά) και τα σοβαρά λάθη της (στη συνέχεια). 

Ωστόσο, από το προσκήνιο δεν λείπουν και οι ξεκάθαρες ομολογίες κυβερνητικών στελεχών, αλλά και επιστημόνων για σημαντικές αστοχίες στις εκτιμήσεις τους: ομολογίες που μπορεί βέβαια να συνοδεύονται ενίοτε από στάση αμηχανίας, αλλά ταυτόχρονα συνδυάζονται με την απόδοση των ευθυνών στους πολίτες με τη φράση-«καραμέλα» περί ατομικής ευθύνης

Τα στοιχεία απομακρύνουν την άρση lockdown

Σήμερα, o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 500 διασωληνώσεων και άγγιξε τους 519, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας. Παράλληλα, καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 72 νεκρούς, ενώ για άλλη μια φορά τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.500.  Υπενθυμίζεται ότι και τις δύο προηγούμενες ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη), τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.200, ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων άγγιξε τους 60 (59 την Πέμπτη, 60 την Τετάρτη).

Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα αρνητική εξέλιξη που καταγράφει η πορεία της νόσου στη χώρα μας ακύρωσε κάθε σκέψη για άρση των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι μόλις προχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτιμούσε μια «γρήγορη πτώση των κρουσμάτων» τις επόμενες ημέρες που θα οδηγούσε σε σταδιακή άρση του lockdown από τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Ωστόσο, σήμερα αναγκάστηκε να μαζέψει άρον-άρον τις δηλώσεις του, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου». Δείχνοντας όμως την αμηχανία της κυβέρνησης και τη μηδενική ανάληψη ευθύνης, έσπευσε να προσθέσει πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στο Δεκέμβριο».

Για άλλη μια φορά, ο κ. Πέτσας μίλησε για «χαλάρωση» πολιτών αλλά και για έξαρση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, την οποία δεν περίμεναν οι επιστήμονες, όπως σημείωσε: «Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι τα κρούσματα  επιμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές ήταν στο «κόκκινο», εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown. Που σημαίνει ότι, δυστυχώς, υπήρξε μια χαλάρωση, η οποία τροφοδότησε για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα κρούσματα και δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης, όπως περίμεναν οι ειδικοί μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Απροετοίμαστοι και έκπληκτοι

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός –αναφερόμενος στην επίταξη της Γενικής Κλινικής και της Κλινικής Σαραφιανού από το υπουργείο Υγείας–, ομολόγησε ότι πιάστηκαν απροετοίμαστοι τόσο οι κλινικάρχες όσο και η ίδια η κυβέρνηση, αναφέροντας μάλιστα τη λέξη «εφησυχασμός», ενώ μίλησε ξεκάθαρα για έλλειψη σχετικού σχεδιασμού. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του σε ερώτηση γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα η διαδικασία της επίταξης: «Δεν το περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός».

Ανάλογες παραδοχές (και ομολογίες) ακούστηκαν και κατά τη σημερινή ενημέρωση. Μεταξύ άλλων, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, παραδέχθηκε ότι η χώρα παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, καθώς και ότι το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Μας εξέπληξε η εκθετική αύξηση της Θεσσαλονίκης», σημείωσε επίσης, αποδίδοντάς την σε διάφορους παράγοντες. Όταν όμως επιχείρησε να συγκεκριμενοποιήσει αυτούς τους παράγοντες, μίλησε μόνο για πάρτι, συναθροίσεις και  τελετές χωρίς τη χρήση μάσκας. 

Στη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας» ο υφυπουργός Πολιτικής Προσταασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που απέφυγε πλέον να θέσει χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown. «Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση, αλλά αυτό θα αξιολογηθεί με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα. Ας κάνουμε όλοι υπομονή και να μην κάνουμε καμία έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε. Ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων για να έχουμε πιο σίγουρες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις μας», δήλωσε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. 

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες, παραβλέποντας να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε όσα έπρεπε για την ουσιαστική ενίσχυσή του εν μέσω πανδημίας. Αν και οι ιδιωτικές κλινικές δεν έβαλαν πλάτη ούτε την περασμένη άνοιξη, ο υφυπουργός δήλωσε πως με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αναφερόμενος τέλος στις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης και τις επιτάξεις μόνο δύο ιδιωτικών κλινικών –που κι αυτές έγιναν στο «και πέντε», όταν πλέον τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν μπορούσαν να αντέξουν άλλο το βάρος από την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί–, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι «όλα έγιναν με σχέδιο αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου