Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, κρίση πρωτίστως ανθρωπιστική, όπως μας θυμίζει η μακάβρια στατιστική των θανάτων στις εντατικές, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μείνει κυριολεκτικά άοπλη. Χωρίς πόρους και εργαλεία για να αναχαιτίσει την ίδια την πανδημία και για να επουλώσει τις βαθιές πληγές στις οικονομίες των 27 χωρών.
Μια ομάδα κρατών -συνήθεις ύποπτοι θεσμικών κρίσεων στην Ε.Ε.- απειλεί να τινάξει στον αέρα τον νέο επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, και το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών, θα γίνει άλλη μία προσπάθεια να αποσυρθεί το βέτο Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβενίας. Ωστόσο, οι προσδοκίες άρσης του αδιεξόδου είναι ελάχιστες.
Η βασική παρενέργεια παράτασης του αδιεξόδου -με απώτατη ευκαιρία λύσης στη σύνοδο των 27 στις αρχές Δεκεμβρίου- είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ε.Ε. μπορεί να περάσει στη νέα χρονιά κατά κάποιο τρόπο με άδεια ταμεία. Ή, για να είμαστε ακριβείς, χωρίς εξουσιοδότηση να διαχειριστεί όσους πόρους διαθέτει, να δανειστεί νέους που χρειάζεται και να χρηματοδοτήσει τις χώρες που είναι βυθισμένες σε πρωτοφανή ύφεση.
Αν αυτό συμβεί, εκτός από τη νέα θεσμική περιδίνηση στην οποία θα βρεθεί ως ένωση των 27, οι ίδιες οι χώρες θα είναι αναγκασμένες, όσο καθυστερεί η συγκρότηση του κοινού Ταμείου Ανάκαμψης και του κοινού προϋπολογισμού, να δανειστούν από τις αγορές για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες τους.
Δηλαδή, ελέφαντες και μυρμήγκια θα επιδοθούν σε έναν κανιβαλικό ανταγωνισμό άντλησης πόρων από τις αγορές. Οποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε και, προφανώς, με κόστος άνισο.
Ποια είναι τα κράτη που οδηγούν την Ε.Ε. στο νέο αδιέξοδο έχει προφανώς τη σημασία του. Οι ακροδεξιάς, ρατσιστικής και αντιδημοκρατικής κοπής κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας πρωταγωνιστούν στον εκβιασμό.
Είναι οι ίδιες που πρωταγωνίστησαν και στην προηγούμενη μεγάλη θεσμική κρίση της Ε.Ε., με επίκεντρο το μεταναστευτικό. Και σε εκείνη την κρίση νίκησαν, επιβάλλοντας τις αντιμεταναστευτικές απόψεις τους. Ή αποτελώντας ουσιαστικά το βολικό πρόσχημα για τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές που υιοθέτησε η πλειοψηφία των 27 εταίρων. Τελικά, οι απεχθείς συμβιβασμοί τού χθες, γίνονται οι εκβιασμοί τού σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου