Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα - Το κυβερνητικό σχέδιο

 

Ανέρρωσαν: 
34.600.003

Θάνατοι: 
1.308.037
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (449)
Βρείτε μας

Πότε θα έρθει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθύσμου. Το σχέδιο της κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την υποδοχή του εμβολίου του κορονοϊού αλλά και τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), επισημαίνουν πως τη δεδομένη στιγμή προτεραιότητα δίνεται στη διαχείριση της πανδημίας και δεν θα ήταν συνετό να επικρατήσει εφησυχασμός στους πολίτες, εν μέσω της αναμονής για την άφιξη του εμβολίου.

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ενώ η προμήθεια των εμβολίων θα εκτελεστεί όπως ορίζουν οι συμβάσεις ΕΕ-φαρμακευτικών εταιριών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως χτες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε πως οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη χώρα μας στις αρχές του 2021, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει 1,1 δισ. δόσεις με την Ελλάδα να παίρνει 25 εκατομμύρια (12,5 εκατ. στην πρώτη φάση και άλλα 12,5 εκατ. στη δεύτερη φάση) με δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer και Biontech, AstraZeneca, Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna, CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων» υποστήριξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Παράλληλα, η χώρα μας ξεκινά να την στήριξη των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων.

Μάλιστα, ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ειδικότερα, αφορούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το υπουργείο Υγείας να έχει καθορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους.

Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν., ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) μετά στις ευπαθείς ομάδες, και έπειτα ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει πως ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτός ο εμβολιασμός δεν θα μπορεί να γίνει μέσω του παραδοσιακού τρόπου, μέσω ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Θα αναπτυχθούν [...] σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και βέβαια θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εννοείται ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα πλαισιωθεί και με μία εκστρατεία ενημέρωσης από τους ειδικούς, τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπέρ αυτού του εμβολιασμού» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου