Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΗΠΑ: Μια εκλογική κούρσα που θα κριθεί στο νήμα

 ΗΠΑ: Μια εκλογική κούρσα που θα κριθεί στο νήμα

© Jakub Zajic | Dreamstime.com



Αργά και με αγωνία εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στις έξι πολιτείες που θα κρίνουν την προεδρία στις ΗΠΑ. Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Αλάσκα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τελικά αποτελέσματα και σε κάποιες από αυτές η καταμέτρηση θα συνεχιστεί ακόμη και έως αύριο Παρασκευή 6 Νοεμβρίου.

Τα μαθηματικά της κάλπης

Μέχρι στιγμής, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται καθώς έχει εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες (πρόκειται για αριθμό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με κανέναν τρόπο) και ο νυν πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, 214. Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στην Αριζόνα και τη Νεβάδα οι οποίες δίνουν 11 και 6 εκλέκτορες, πράγμα που σημαίνει ότι αν τις κερδίσει, έχει εκλεγεί πρόεδρος (253 + 11 + 6 = 270). Ωστόσο και στις δύο πολιτείες η διαφορά του από τον Ντόναλντ Τραμπ συνίσταται σε μερικές χιλιάδες ψήφους και υπάρχουν πολλές χιλιάδες ψηφοδέλτια που ακόμη δεν έχουν ανοιχτεί και καταμετρηθεί.

Στις Τζόρζια (16 εκλέκτορες), Βόρεια Καρολίνα (15), Πενσιλβάνια (20) και Αλάσκα (3), προηγείται ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πάντως φαίνεται ότι με βεβαιότητα θα εξασφαλίσει την Αλάσκα -ιστορικά την κερδίζει πάντα  ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, για να μπορέσει να επανεκλεγεί, δεν του αρκούν οι εκλέκτορες από αυτές τις τέσσερις πολιτείες (214 + 16 + 15 + 20 + 3 = 268), αλλά πρέπει να κερδίσει και μία από τις Αριζόνα ή Νεβάδα.

Τι γίνεται «μέσα» στην κάλπη

► Αριζόνα: Σύμφωνα με την καταμέτρηση του CNN, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 69.000 ψήφους του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο παραμένουν να καταμετρηθούν 275.000 ψήφοι, το οποίο σημαίνει ότι δυνητικά αυτό το προβάδισμα θα μπορούσε να ανατραπεί. Να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία ψηφοδέλτια που έφτασαν ήταν από επαρχίες που παραδοσιακά κερδίζουν οι Δημοκρατικοί, όπως η Πίμα με πρωτεύουσα την Ατλάντα.

► Νεβάδα: Εδώ η διαφορά υπέρ του πρώην αντιπροέδρου είναι πιο «χλομή»: 8.000 ψήφοι. Το αποτέλεσμα αναμένεται να κρίνει η επαρχία Κλαρκ (εκεί βρίσκεται το Λας Βέγκας) με νέα ανακοίνωση αποτελεσμάτων να αναμένεται γύρω στις 7 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

► Τζόρτζια: Το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί τις τελευταίες ώρες σε 18.500 ψήφους, καθώς σταδιακά καταμετρώνται οι ψήφοι από την επαρχία Φούλτον, όπου βρίσκεται η πόλη της Ατλάντα. Ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί περίπου 20.000 ψήφοι (το τελευταίο 4%) και να σημειωθεί ότι στην τελευταία καταμέτρηση 8.351 ψήφων, τις 6.410 πήρε ο Μπάιντεν και τις 1.941 ο Τραμπ. Πρέπει να σημειωθεί ότι αν η διαφορά διαμορφωθεί υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών και είναι μικρή, τότε θεωρείται βέβαιο ότι νυν πρόεδρος θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.

► Πενσιλβάνια: Περίπου 750.000 επιστολικές ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη, στην πολιτεία όπου προς το παρόν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σαφές προβάδισμα με 164.000 ψήφους (σαφώς μειωμένο πάντως από τις 600.000 χθες το βράδυ). Αυτό που ανησυχεί τους Ρεπουμπλικάνους είναι το γεγονός ότι τη μέθοδο της επιστολικής ψήφου επιλέγουν κυρίως οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και το ποσοστό των μη καταμετρημένων ψήφων είναι 11% του συνόλου, ενώ στην επαρχία της Φιλαδέλφεια, για παράδειγμα, ο Τζο Μπάιντεν έχει σαφές προβάδισμα και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να το αυξήσει κι άλλο. 

ΟΑΣΕ: «Κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας» από Τραμπ 

Στο μεταξύ την αντίδραση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκάλεσε το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων πριν από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού τον κατηγορούν για «κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας».

«Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων στο περιβάλλον της προεδρικής μεγαλοπρέπειας του Λευκού Οίκου, δηλαδή περιβεβλημένος από όλα τα σύμβολα της εξουσίας, επικαλούμενος την υποτιθέμενη νίκη του. 

Πρόκειται για κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας», δήλωσε ο γερμανός βουλευτής Μίχαελ Γκέοργκ Λινκ, συντονιστής των διεθνών παρατηρητών που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung.

Και η πανδημία καλά κρατεί

Την ώρα που το ενδιαφέρον αναπόφευκτα έχει στραφεί στην εκλογική διαδικασία, παράλληλα εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού που έχει πλήξει με δραματικό τρόπο τις ΗΠΑ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 102.831 νέες μολύνσεις και 1.097 θάνατοι. Η κρίση του κορονοϊού ήταν από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τραμπ να υποβαθμίζει τον κίνδυνο παρά τον βαρύ απολογισμό σε θανάτους και μολύνσεις.

Σύμφωνα με τους New York Times, 23 πολιτείες έχουν καταγράψει περισσότερα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο, ενώ Κολοράντο, Ιντιάνα, Μέιν, Μινεσότα και Νεμπράσκα κατέγραψαν αριθμούς ρεκόρ χθες. Επίσης, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό συνολικά στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 21%, ενώ στις μεσοδυτικές πολιτείες έχει καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, ενώ αυξάνεται διαρκώς η πίεση στο σύστημα υγείας σε πάνω από 8 πολιτείες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου