Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Στριμωγμένη η κυβέρνηση

 Στριμωγμένη η κυβέρνηση

Πολιτικά στριμωγμένος, αντιφατικός, αμήχανος και χωρίς πειστικό σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Το καλό σενάριο και το κακό που απεύχονται στο Μαξίμου ● Εντείνει τις ήδη ασφυκτικές πιέσεις του ο Αλέξης Τσίπρας για ένα πλάνο σωτηρίας έξι μηνών, με σκοπό την υπέρβαση της πρωτοφανούς κρίσης.

Tην πολιτικά δυσκολότερη περίοδο των δεκαέξι μηνών της πρωθυπουργίας του περνά αυτό το διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το δεύτερο, σαρωτικό και υπέρμετρα φονικό κύμα του κορονοϊού απειλεί με εξίσου μεγάλη σφοδρότητα τη μέχρι τώρα κυριαρχία της κυβέρνησης, η οποία σε ένα σημαντικό βαθμό πληρώνει δικά της λάθη, ολιγωρίες και τη γενικότερα αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας.

Παρ’ όλα αυτά, αν και σε εμφανώς δυσχερή θέση, όπως άλλωστε αποδείχτηκε κατά την πολύωρη διαδικασία της Πέμπτης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, κρίνοντας ενδεχομένως από την προστασία που εξακολουθεί να του παρέχει η πλειονότητα των ΜΜΕ, δεν φάνηκε διατεθειμένος να τροποποιήσει συγκλονιστικά την τακτική του, που προς το παρόν βασίζεται στο ωραιοποιημένο αφήγημα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σχετική επάρκεια τα προβλήματα που γεννά η κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα κι ενώ αρχικά είχε προτρέψει τους πολιτικούς του αντιπάλους να αποφύγουν τις εντάσεις και να διεξάγουν έναν «νηφάλιο διάλογο», στη συνέχεια, ένδειξη της διάχυτης αίσθησης ότι τα πράγματα τείνουν να βγουν εκτός ελέγχου και ότι ο ίδιος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ήταν εκείνος ο οποίος σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους. Και μάλιστα για ζητήματα άσχετα με το αντικείμενο της συζήτησης, που όμως ήταν σίγουρο ότι θα άναβαν τα πνεύματα στην αίθουσα, όπως η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο, αλλά και ο προσφιλής αντιπερισπασμός της Ν.Δ. περί Παύλου Πολάκη και της ανάρμοστης πολιτικής συμπεριφοράς του.

Στον αντίποδα, ο κίνδυνος για ένα ελληνικό «Μπέργκαμο» στη Θεσσαλονίκη και το τσουνάμι της ύφεσης που θα χτυπήσει την οικονομία ίσως να αποτελούν μια εξήγηση για την παραδοχή του εφησυχασμού που καλλιεργήθηκε μετά το τέλος του πρώτου λοκντάουν και για τις υποσχέσεις που παρείχε για παράταση αναστολής των πλειστηριασμών και για χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Οι επόμενες εβδομάδες -ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και την αποδοτικότητα των αποσπασματικών μέτρων που κάθε τόσο ανακοινώνονται- αναμένεται να είναι καθοριστικές για τη στρατηγική της κυβέρνησης και τα βήματά της. Επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης θα φέρει πρόσκαιρη ανακούφιση στο υγειονομικό σκέλος, δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα που σχετίζεται με τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Στο δε κακό σενάριο της επιδείνωσης, που άπαντες απεύχονται, όλα είναι ανοιχτά, αναφορικά με τρόπο αντίδρασης του πρωθυπουργικού επιτελείου, το οποίο προς στιγμή φάσκει και αντιφάσκει και δεν πείθει ότι διαθέτει ένα στιβαρό πλάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου