Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η μάχη της Βόρειας Ελλάδας: Σε εφαρμογή νέα μέτρα στα σύνορα - Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές

 

Κρούσματα: 
56.330.942
Ανέρρωσαν: 
36.225.647

Θάνατοι: 
1.350.862
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (327)
Βρείτε μας

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά στη διασπορά του κορονοϊού. Από σήμερα τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα στην περιοχή, σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της πορείας του ιού.

«Σκληραίνει» το lockdown στη Βόρεια Ελλάδα με σκοπό να αναχαιτιστεί η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, που έχει φέρει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες τις νέες παρεμβάσεις στην περιοχή, ενώ το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επίταξη ιδιωτικών κλινών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στη Θεσσαλονίκη. Ασφυκτική, όμως, είναι η κατάσταση και σε άλλες πόλεις. 

Οι δύο κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη

Το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει χθες το απόγευμα τελεσίγραφο μερικών ωρών στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης για εθελοντική παραχώρηση κλινών που θα χρησιμοποιούνταν για ασθενείς με κορονοϊό, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει λίγο η πίεση που δέχονται τα δημόσια ιδρύματα που «βλέπουν» τα κρεβάτια να «εξαφανίζονται».

Το τελεσίγραφο εξέπνευσε στις 21:00 χωρίς να δοθεί κάποια απάντηση από τις κλινικές. Ως εκ τούτου το υπουργείο προχωρά στην επίταξη των κλινών.  

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε για την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 5148Β/19-11-2020, δεσμεύονται από το δημόσιο, η Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγόρης Σαραφιανός Α.Ε, επί της οδού Ιουστινιανού αρ. 28, αλλά και η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μαρίας Κάλλας 11 και Γραβιάς 2, Περιοχή Ανθέων.

Πλην των κλινικών, δεσμεύονται και όλες «οι παρεπόμενες προς τη λειτουργία, υπηρεσίες ιατρικές, νοσηλευτικές και βοηθητικές του προσωπικού της, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου».

Όπως εξήγησε το Υπουργείο, η απόφαση είναι απόρροια του ότι «αφ’ ενός τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, παρείχε εξηγήσεις σχετικά με την άρνηση για παραχώρηση των κλινών τους. Είπε:

«Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις»

Τα νέα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη

Ο Στέλιος Πέτσας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε νέα μέτρα προκειμένου να «περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα».

Από τις 06:00 σήμερα το πρωί, λοιπόν, κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής, ενώ, στον αντίποδα, ανοιχτές παραμένουν οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα. Στη Νυμφαία θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση σε φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους εξεταστούν αρνητικοί. 

Επιπροσθέτως, αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων και ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα.

«Κάνουμε έκκληση ξανά σε όλους τους πολίτες. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα Υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς. Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων».

Σχέδιο για μεταφορά ασθενών COVID-19 με τρένα

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τόσο δυσμενής, που έχει κρατηθεί σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στην Αθήνα μέσω τρένων.

Τα τρένα, αν και είναι πιο χρονοβόρα, θα επιτρέψουν τη μεταφορά περισσότερων ασθενών, αντί των τριών που μπορεί να διακομίσει ένα αεροσκάφος C130.

Ο διευθυντής του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, σε δηλώσεις του στο Sputnik, ενημέρωσε πως έχουν ήδη φθάσει έξι βαγόνια από την Αθήνα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, σε δηλώσεις που μας έκανε, όμως, εξήγησε πως:

«Εμείς, επί του παρόντος, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τρένο. Δεν ξέρω τι ήρθε και αν ήρθε, εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε για την ώρα τέτοιο μέσο».

Μεγάλη η διασπορά σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Δύσκολη, όμως, είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

To Sputnik επικοινώνησε με τον δήμαρχο της ΦλώριναςΒασίλη Γιαννάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη» διασπορά του ιού στην πόλη. 

«Η εικόνα στην περιοχή δεν είναι η καλύτερη. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μεγάλη διασπορά. Χτες (σ.σ. την Τετάρτη) ανακοινώθηκαν 59 κρούσματα» τόνισε, ενώ αναφορικά με τους λόγους αυτής της μεγάλης διασποράς εξήγησε πως οφείλεται στη χαλάρωση του κόσμου, αλλά και στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όταν η πόλη και η υπόλοιπη περιοχή δέχτηκε πάρα πολλούς τουρίστες.

«Τώρα είμαστε 15-20 ημέρες μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όπου τότε ο δήμος μας και όλη η περιφερειακή ενότητα ήταν στο "πορτοκαλί" γιατί δεν είχαμε κρούσματα και ήρθαν επισκέπτες. Βέβαια φταίει και η χαλαρότητα του κόσμου, μην ρίχνουμε τα βάρη σε άλλους».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος ΧαλκιδικήςΣτέλιος Βαλιάνος, που μίλησε -επίσης- στο Sputnik, τόνισε πως βρίσκεται σε επαγρύπνηση και έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ τη διεξαγωγή τεστ.

«Στον δήμο μου, βρισκόμαστε στον κοινό παρονομαστή που βρίσκεται η υπόλοιπη Ελλάδα. Εμείς κρίναμε απαραίτητο να καλέσουμε τον ΕΟΔΥ εδώ προκειμένου να εξετάσει το φαινόμενο τοπικά - υπό την έννοια ότι διαπιστώσαμε πως υπάρχει αναντιστοιχία ως προς αυτά που ανακοίνωνε επίσημα η Αθήνα και τα στοιχεία που συλλέγαμε εμείς από το νοσοκομείο και τα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής. Ήρθε κλιμάκιο κι ενώ ζητήσαμε να γίνουν rapid test στον γενικό πληθυσμό, η απάντηση του ΕΟΔΥ -και εύλογα- είναι ότι εν μέσω lockdown δεν μπορεί να γίνει, διότι θα δημιουργήσει συνωστισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στο νοσοκομείο της περιοχής είναι οριακή. 

«Το νοσοκομείο στον Πολύγυρο δεν αντέχει. Έχει 38 κλίνες για νοσηλεία COVID-19, είχε πέντε κλίνες ΜΕΘ κι αυτές γέμισαν πολύ γρήγορα και όπως με ενημέρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, άνοιξε μια παλιά παθολογική κλινική που είχε για να βάζει όσους είναι ύποπτα κρούσματα, δηλαδή δεν είναι επιβεβαιωμένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου