Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Στο κενό οι τελευταίες απόπειρες του Τραμπ για ανατροπή της νίκης Μπάιντεν

 Στο κενό οι τελευταίες απόπειρες του Τραμπ για ανατροπή της νίκης Μπάιντεν

Το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο τρώει ο Τραμπ /AP Photo/Susan Walsh



Χωρίς αποτέλεσμα οι απελπισμένες απόπειρες του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα κάλπης στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Οι προσπάθειες της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου με προσφυγές, επανακαταμετρήσεις, ακόμα και εκκλήσεις σε βουλευτές με την ελπίδα ότι θα αγνοήσουν τους νόμους τους κράτους για να τον ευνοήσουν, έχουν αποτύχει να ανατρέψουν την αδιαμφισβήτητη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Τελευταίο μεγάλο πλήγμα για τον Ρεπουμπλικανό η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή, ο οποίος απέρριψε χθες μια αγωγή που επιδίωκε να ακυρώσει εκατομμύρια επιστολικές ψήφους στην Πενσιλβανία.

Ο δικαστής Μάθιου Μπραν στο Γουίλιαμσπορτ της Πενσιλβανία, χαρακτήρισε «αστήρικτα τα νομικά επιχειρήματα» των εναγόντων, κάνοντας λόγο για «αναπόδεικτες κατηγορίες». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος «δεν έχει καμία εξουσία να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου κανενός ατόμου, πόσο μάλλον εκατομμυρίων πολιτών».

Ο δικηγόρος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η ομάδα νομικών του πρώτου ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην παραπάνω απόφαση, με την ελπίδα να φτάσουν γρήγορα στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ημέρες, οι προσδοκίες του μεγιστάνα μειώθηκαν σημαντικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη Τζόρζια και την Αριζόνα, που ψήφισαν Μπάιντεν.

Οι δύο πολιτείες είναι από τις έξι που το επιτελείο του Τραμπ ήθελε να δει μικρή ή οριακή διαφορά για να υποστηρίξει ότι ο Μπάιντεν ευνοήθηκε. Τα σχέδια του όμως καταρρέουν, αφού δικαστές σε ολόκληρη τη χώρα σταμάτησαν τις νομικές περιπέτειες, ενώ εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νοθείας.

Την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών συγκεκριμένα ξεκαθάρισε ότι οι φετινές εκλογές ήταν υπόδειγμα αξιοπιστίας, οι «πιο ασφαλείς στην ιστορία των ΗΠΑ».

Σημειώνεται πως τρεις άλλες πολιτείες-κλειδιά, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα και η Πενσυλβάνια αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα αποτελέσματα υπέρ του Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου