Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Μύρισε» μνημόνιο; Πόσο αντέχει η ελληνική οικονομία ένα ακόμα lockdown

 

Κρούσματα: 
49.488.534
Ανέρρωσαν: 
32.598.699

Θάνατοι: 
1.245.543
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Lockdown (105)
Βρείτε μας

Παρότι οι παραγωγικές δραστηριότητες συνεχίζονται, η μείωση της κατανάλωσης έχει αρνητικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας λένε οι οικονομολόγοι. Επισημαίνουν όμως ότι το τωρινό lockdown είναι ηπιότερο σε σχέση με τον πρώτο.

Επιπλέον προβλήματα στην ήδη εύθραστη ελληνική οικονομία προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Οι αρχικές προβλέψεις ειδικών για ύφεση περίπου στο 8% έχουν ήδη ανατραπεί και, με το νέο καθολικό lockdown, η οικονομία βρίσκεται σε νέα πτωτική τροχιά υπό το βάρος του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Πετράκης, τονίζει ότι θα υπάρξει επιδείνωση στην οικονομία της χώρας και η ύφεση θα αυξηθεί.

«Θα υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης οπωσδήποτε και αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε την ύφεση κάτω από το 10%, δηλαδή στο 9,2%. Να σημειωθεί το τωρινό lockdown δεν είναι της έκτασης και της ποιότητας του αντίστοιχου του Μαρτίου, είναι πολύ ηπιότερο όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα» είπε στο Sputnik ο κ. Πετράκης.

«Εκτιμούμε ότι έχουμε μία επιδείνωση που δεν θα αλλάξει την εικόνα εκεί που θα ήταν η ύφεση 8% θα είναι 9%. Δεν έχουμε διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, έχουμε μία μείωση της ζήτησης δηλαδή της κατανάλωσης, αυτό είναι το θέμα. Αυτή η μείωση της κατανάλωσης αναμφισβήτητα παίζει αρνητικό ρόλο αλλά δεν έχει την έκταση την οποία θα περίμενε κανείς ή αν ήταν ένα πλήρες lockdown» ανέφερε ο κ. Πετράκης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης είχε κάνει αναφερθεί στα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του και η ελληνική οικονομία και είχε κάνει λόγο «για εφεδρείες και πολεμοφόδια» που έχει φυλάξει προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, είναι «παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια ευρώ» και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα αντέξει τις χρηματοδοτήσεις που καλείται να κάνει, σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, της αναστολής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ειδικά εάν χρειαστεί να γίνει και νέο lockdown δεδομένου ότι η πανδημία, όπως λένε οι ειδικοί, είναι εδώ με ιδιαίτερα δυναμική πορεία.

«Το κόστος του χρέους παραμένει πολύ χαμηλό εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ άρα εκτιμούμε ότι λόγω και της διεύρυνσης των κριτηρίων η δημοσιονομική σχετική χαλαρότητα θα διαρκέσει και το 2021. Άρα μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Πετράκης ακόμα και αν η χώρα κινηθεί προς δανεισμό για να αντιμετωπίσει τις όποιες ανάγκες προκύψουν.

«Ύφεση πάνω από 10%»

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, μιλώντας στο Sputnik εκτίμησε ότι η ύφεση το 2020 θα κινηθει σε διψήφιο νούμερο και μάλιστα εκτιμά ότι θα είναι πάνω από 10%.

«Καταρχάς θεωρώ ότι η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι σαφώς υπερβολικά αισιόδοξη και ως προς την εκτίμηση της ύφεσης το 2020 και ως την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021. Αυτά πριν την επιδείνωση του δευτέρου κύματος. Ήδη πριν από αυτή θεωρούσα δεδομένο ότι η καταγεγραμμένη ύφεση για το 2020 θα είναι σε διψήφιο αριθμό ενώ για το 2021 προσωπικά θα ήμουν ιδιαιτέρως ευτυχής εάν κατέγραφε μια μεγέθυνση της τάξεως του μισού αυτού που προβλέπει ο προϋπολογισμός, δηλαδή 5%. Δυστυχώς, όμως, η επιδείνωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας θα επιδεινώσει περαιτέρω την ύφεση του 2020 (σ.σ. σε σχέση με την επιδείνωση που σημειώθηκε στο πρώτο κύμα) και την προσδοκώμενη ανάπτυξη του 2021» είπε ο κ. Ζαρωτιάδης.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι «η ύφεση θα είναι εμφανώς πάνω από 10% του 2020» ενώ για το 2021 ευχήθηκε «να καταγράψουμε το αντίστοιχο μισό ποσοστό σε μεγέθυνση».

Μείζον πρόβλημα αποτελεί όπως είπε ο κ. Ζαρωτιάδης η καθυστέρηση στην αξιοποίηση και εκταμίευση του Ταμείου Ανάπτυξης.

«Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ένα στοιχείο που οδηγεί σε αυτές τις δυσμενέστερες προβλέψεις, το γεγονός ότι και η εξέλιξη της αξιοποίησης και της εκταμίευσης του Ταμείου Ανάπτυξης όπως προσδοκούσαμε όλοι πάει σε επόμενο διάστημα. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο να έχουμε τις προκηρύξεις των προγραμμάτων και την εκταμίευση θα αρχίσουμε να την βλέπουμε -στην καλύτερη περίπτωση- από τα μέσα της άνοιξης, δηλαδή αφού έχει περάσει το 1/3 της επόμενης χρονιάς» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου