Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Mαρτυρία από ΑΧΕΠΑ: «Η συνάδελφος το καταλάβαινε ότι χάνει τη μάχη - Έχουμε βουλιάξει στη λύπη»

 

Κρούσματα: 
55.131.851
Ανέρρωσαν: 
35.431.889

Θάνατοι: 
1.329.087
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
COVID-19 Ελλάδα (1589)
Βρείτε μας

Με τις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης να πιέζονται αφόρητα και με τους υγειονομικούς να εκπέμπουν SOS, αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου μιας 50χρονης εργαζόμενης στο ΑΧΕΠΑ.

«Έχουμε 40 κρεβάτια στις ΜΕΘ και είναι όλα γεμάτα. Έχουμε άλλα 230 κρεβάτια στις απλές COVID νοσηλείες, γεμάτα κι αυτά. Αύριο βγαίνουμε σε εφημερία με μηδενικά κρεβάτια» λέει στο Sputnik o Χαράλαμπος Κοροξένος, πρόεδρος εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και τονίζει: «Σας το υπογράφω: αύριο θα ξεπεράσουμε τους 300 νοσηλευόμενους θετικούς στον κορονοϊό μέσα στο ΑΧΕΠΑ. Θα κλάψουμε».

H περιγραφή του για το πόσο γρήγορα έφτασε το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης να εμφανίζει αυτή τη δραματική εικόνα, είναι ενδεικτική της εκρηκτικής κατάστασης που σιγόβραζε εδώ και καιρό στην πόλη: «Έχουμε πιάσει ταβάνι κι αν δεχτούμε κι άλλο κόσμο, θα συνεχίσουμε απλώς να καταστρατηγούμε ολοένα και περισσότερες κλινικές. Από τον Οκτώβρη το νοσοκομείο πηγαίνει διαρκώς προς το κόκκινο, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κατάσταση άρχισε να καλπάζει».

Και πώς φτάσαμε στα 230 κρεβάτια; «Έκλεισαν στο καινούριο κτίριο η νευροχειρουργική, η νευρολογική, η καρδιοχειρουργική, το ψυχολογικό τμήμα. Τώρα όλο το επταώροφο νέο κτίριο του ΑΧΕΠΑ έχει μετατραπεί σε COVID νοσοκομείο. Μικρά μόνο τμήματα των παραπάνω κλινικών, ό,τι απέμεινε, μεταφέρθηκαν στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου».

«Μπήκε μια μέρα με πυρετό και δεν ξαναβγήκε»

Ο κ. Κοροξένος αναφέρθηκε και στην 50χρονη εργαζόμενη του ΑΧΕΠΑ, που άφησε την τελευταία της πνοή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο.

«Η συναδέλφισσα που έφυγε, η Ελένη, δούλευε μαζί μου, δίπλα μου, στον αξονικό τομογράφo» λέει στο Sputnik και για τον θάνατο της αγαπημένης συναδέλφου του o Χαράλαμπος Κοροξένος, και συνεχίζει να εξιστορεί τα γεγονότα: «Πριν από 12 ημέρες διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. Μπήκε μια μέρα με πυρετό στο νοσοκομείο και δεν ξαναβγήκε. Της κάναμε εμείς οι συνάδελφοί της μια αξονική τομογραφία και βρέθηκε με βαριά πνευμονία. Τις προηγούμενες δύο ημέρες έλειπε με άδεια.

Έκατσε για μια εβδομάδα στο παθολογικό, στις απλές νοσηλείες, αλλά δεν ανταποκρινόταν καθόλου στη θεραπεία. Την περασμένη Παρασκευή τη διασωληνώσαμε. Το καταλάβαινε η ίδια ότι δεν πηγαίνει καλά, ότι χάνει τη μάχη. Η απώλειά της μας έριξε πολύ όλους τους εργαζόμενους, όλο το νοσοκομείο έχει βουλιάξει στη λύπη. Μια νέα γυναίκα, με δύο παιδιά στο Πανεπιστήμιο».

«Όσοι μένουν πίσω καταρρέουν»

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της εκρηκτικής κατάστασης στο ΑΧΕΠΑ, όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι το... ισοζύγιο ανάμεσα στους υγειονομικούς που νοσούν και σε αυτούς που μένουν πίσω. Όπως λέει και ο κ. Κοροξένος: «Οι συνάδελφοί μας που νοσούν αυξάνονται διαρκώς. Αυτή τη στιγμή οι θετικοί στον κορονοϊό συνάδελφοι στο ΑΧΕΠΑ έχουν ξεπεράσει τους 150. Πολλοί γυρίζουν μετά από έναν μήνα. Aυτοί που μένουν πίσω στη μάχη, κοντεύουν να καταρρεύσουν. Πολλοί από όσους μένουν στο πόστο τους, έχουν 15 ημέρες να πάρουν ρεπό. Ο φόρτος της εργασίας είναι τρελός».

Για τον ίδιο, το επόμενο πολύ δύσκολο κομμάτι είναι η αναγκαστικά απρόσωπη νοσηλεία που δέχονται οι ασθενείς με COVID. «Οι στιγμές για όσους είναι μέσα στη ΜΕΘ είναι δύσκολες, κι από τις δύο πλευρές. Οι νοσηλευόμενοι βλέπουν μόνο μάσκες και άσπρες στολές. Ούτε οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν αναγνωρίζονται καλά-καλά μεταξύ τους. Πίσω από τις άσπρες στολές, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν γράψει το όνομά τους ο καθένας, για να καταλαβαίνουν ποιος είναι ποιος και να μπορούν να δουλεύουν».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κοροξένο, μια θετική είδηση είναι ότι στις σκηνές στην είσοδο και στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου τα rapid test είναι συνεχόμενα. «Και σε εμάς -γιατρούς και νοσηλευτές- στα rapid test δεν υπάρχει τσιγκουνιά» λέει ο κ. Κοροξένος, αλλά από την άλλη «η κακή είδηση είναι ότι πια διασωληνώνονται και μπαίνουν στις κλίνες και πολύ νέοι, πια έχουμε από όλες τις ηλικίες, 40άρηδες, 30άρηδες, 27άρηδες…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου