Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Ελληνίδα ερευνήτρια της NASA: «Είτε Μπάιντεν είτε Τραμπ, νικητής θα είναι η συντηρητική Αμερική»

 


ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από 
Αμερικανικές εκλογές (185)
 0  0  0
Βρείτε μας

Η διακεκριμένη ερευνήτρια της NASA στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών Γκόνταρντ αλλά και ομότιμη καθηγήτρια το Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κα Νατάσα Ρωμανού, αναπτύσσει τα σενάρια και τις ανάγκες την επόμενη ημέρα της εκλογής του νέου Αμερικανού Προέδρου.

«Προσωπικά, είμαι απογοητευμένη διπλά, απογοητευμένη ακόμα και αν βγει ο Μπάιντεν. Γιατί φαίνεται ότι η Αμερική είναι βαθιά διχασμένη. Και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουν κάποιες από τις αναγκαίες προοδευτικές λύσεις, εάν δεν μπορέσει να γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ των κόκκινων (Ρεπουμπλικανικών) και μπλε (Δημοκρατικών) Πολιτειών», είναι οι τελευταίες φράσεις στην τηλεσυζήτηση που κάναμε με με την ερευνήτρια της NASA στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών Γκόνταρντ αλλά και ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κα Νατάσα Ρωμανού, που παρακολουθεί το εκλογικό αποτέλεσμα λεπτό προς λεπτό αποκλεισμένη στο σπίτι της στο Μανχάταν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κας Νατάσας Ρωμανού στο Sputnik:

- Ποιο είναι το κλίμα, κυρία Ρωμανού, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη; Ζείτε σε προπύργιο των Δημοκρατικών.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Δεν βγαίνουμε από το σπίτι, δεν πάμε στο γραφείο, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, είμαστε σε συνθήκες τηλεργασίας. Κι έτσι δεν έχω άμεση επαφή με τον κόσμο, γενικά. Μιλάμε ωστόσο στα social media και μέσω τηλεφώνου. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις ξάγρυπνοι. Γενικά, υπάρχει στη Νέα Υόρκη προφανώς μια κατάπληξη για την επιτυχία του Τραμπ και υπάρχει θυμός γιατί το σύστημα έφτασε σε αυτό το σημείο

Είναι διακριτά τα αίτια;

«Δεν νομίζω ότι κανείς μπαίνει στη διαδικασία ακόμα να δει ήρεμα ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες. Χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Προσωπικά, πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε πολλούς και διαφορετικούς, ανά Πολιτεία, παράγοντες. Το σημαντικό όμως αυτή την ώρα είναι ότι ακόμα δεν έχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Mπορεί να είναι πρόεδρος σε λίγες ώρες ο Τραμπ μπορεί να είναι και ο Μπάιντεν!»

- Το ερώτημα είναι γιατί μετά από τόσο καταστροφικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας και μετά από τόσους θανάτους, δεν υπήρξαν οι αναμενόμενες φθορές για τον Αμερικανικό πρόεδρο. Τουλάχιστον δεν αποτυπώνονται στην κάλπη. Τι συνέβη;

«Ο Τραμπ δεν φθάρηκε γιατί ουσιαστικά ο κόσμος ο οποίος τον υποστήριξε ήταν κόσμος ενάντια στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα που εκφράζουν και οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά και οι Δημοκρατικοί όμως. Κι αυτό ήταν ένα μήνυμα το οποίο δεν μπόρεσε το Δημοκρατικό Κόμμα να καταλάβει.»

Δηλαδή;

«Μέχρι τέλους θέλησαν να πάνε με πολύ πιο συστημικό τρόπο στις εκλογές, με συστημικούς υποψήφιους. Ακόμα και όταν ο Μπάιντεν είχε τη δυνατότητα να εκλέξει έναν πιο προοδευτικό αντιπρόεδρο επέλεξε την πιο συμβιβαστική λύση, στο πρόσωπο της Καμάλα Χάρις

- Είχε καλύτερη επιλογή;

«Θα μπορούσε να είχε επιλέξει λόγου χάρη έναν Αντιπρόεδρο από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως τη Στέισι Άμπραμς, μια εξαιρετική περίπτωση. Δεν το έκανε όμως γιατί θεώρησε ότι είναι πάρα πολύ Αριστερή.»

- Η υποψηφιότητα του Μπάιντεν, που δεν έπεισε απόλυτα ούτε το ακροατήριο των Δημοκρατικών, μέρος του οποίου τον θεωρεί κομμάτι του βαθέως αμερικανικού κατεστημένου και πολύ ηλικιωμένο, αποτυπώνει και ένα αδιέξοδο, αν όχι μια μορφή χρεοκοπίας, του Δημοκρατικού Κόμματος;

«Δεν θα έλεγα ακόμη πως αποτυπώνει τη χρεοκοπία. Όμως σίγουρα αποτυπώνει το ότι για ακόμη μια φορά η παλιά φρουρά, από ηλικιακής άποψης και ως προς τις πιο συντηρητικές πεποιθήσεις, που έχει την ηγεσία των Δημοκρατικών, και στην Εθνική Επιτροπή (National Committee) και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή η παλιά φρουρά ποδηγέτησε το κίνημα από κάτω, τη βάση, το κίνημα που εκπροσωπεί η ΑΟC, η Aλεξάντρια Οκάσιο Κορτές, μαζί με την ομάδα της και άλλους εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ακούγαμε συνέχεια ότι η υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς, επειδή ήταν πιο δημοφιλής στις προκριματικές αναμετρήσεις, δεν θα είναι καλή γιατί είναι πάρα πολύ προς τα Αριστερά, είναι πολύ προοδευτικός. Κι όμως, από ό,τι φαίνεται, αν και πρέπει να το ελέγξω πρώτα, ο Μπάιντεν έχασε τις περιοχές εκείνες στις οποίες είχε προβάδισμα ο Μπέρνι στα προκριματικά!

- Πολλοί, και μέσα από τους Δημοκρατικούς, θεωρούν ότι ο Σάντερς θα εκλεγόταν πιο εύκολα.

«Δεν μπορώ να το πω αυτό με απόλυτη βεβαιότητα. Παρόλα αυτά ξέρω ότι υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση από τους συντηρητικούς Δημοκρατικούς στην υποψηφιότητά του. Επίσης, δεν ξέρω πώς θα λειτουργούσε το αντισοσιαλιστικό πνεύμα στους ψηφοφόρους κάποιων Πολιτειών και σίγουρα της Φλόριντα. Γενικά, φαίνεται ότι αυτό το αντισοσιαλιστικό ένστικτο των Βενεζουελάνων και Κουβανών μεταναστών στη Φλόριντα τελικά κέρδισε και με τον Μπάιντεν. Ούτε τον Μπάιντεν ψήφισαν. Ψήφισαν Τράμπ. Άρα, τελικά, ίσως υπάρχει μια λογική εκτίμηση ότι είναι δυνατόν ο Μπέρνι να πήγαινε καλύτερα σε κάποιες από τις βόρειες Πολιτείες και σε κάποιες κεντροδυτικές.»

- Από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ενδεχομένως δεν τα κατάφερε ούτε μέσα στη δεξαμενή των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών (σε απόλυτο κοντράστ με τον Τραμπ, που μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης προσέλκυσε περισσότερους, όπως φαίνεται ψήφους, από το 2016), τεκμαίρεται πως τελικά δεν ήταν μια και τόσο πετυχημένη υποψηφιότητα για το Δημοκρατικό Κόμμα;

«Δεν ξέρω αν κέρδισε ο Τραμπ περισσότερους. Θα έλεγα όμως ότι κέρδισε σίγουρα η συντηρητική Αμερική. Και από τα δυο στρατόπεδα. Και από τους Ρεπουμπλικάνους και από του Δημοκρατικούς.»

- Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, είτε με τον Τζο Μπάιντεν πρόεδρο, είτε με τον Ντοναλντ Τραμπ ξανά στον Λευκό Οίκο; Ποια είναι τα δυο σενάρια, τα κοινωνικά αιτήματα, οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά τους;

«Πρώτα, περιμένουμε να δούμε αν πράγματι θα επικρατήσει ο Μπάιντεν. Και αν αυτό θα ανοίξει την πόρτα στις δικαστικές αντεγκλήσεις για τον Τραμπ. Αυτό είναι ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να κερδίσει τόσο άνετα ο Μπάιντεν που δεν θα προκληθεί η αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Η τρίτη περίπτωση βέβαια είναι να κερδίσει ο Τραμπ.»

- Τότε;

«Τότε θα έχουμε μια από τα ίδια, κατά τη γνώμη μου, και ίσως και χειρότερα, γιατί είναι ένας άνθρωπος με τρομερό ναρκισσισμό, θα θέλει να κάνει τον γύρο του θριάμβου σε περίπτωση νίκης του! Βέβαια δεν περιμένουμε να αλλάξει η στάση του ούτε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ούτε στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ίσα ίσα που θα είναι ενδυναμωμένος, γενικώς. Στο ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά ο Τραμπ κατά της εκλογής Μπάιντεν, νομίζω θα υπάρξει η πολύ έντονη αντίδραση από τους Δημοκρατικούς, και από τη βάση τους γενικώς.»

- Τι είδους αντίδραση;

«Ξέρω ότι οργανώνονται πολλές διαδηλώσεις από κύκλους που αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα του Δημοκρατικού Κόμματος. Kαι από την πιο συντηρητική πλευρά του οργανώνονται τέτοιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά επίσης και από το DSA (Democratic Socialists of America). Η Γερουσία, δυστυχώς, φαίνεται ότι θα κριθεί τον Ιανουάριο με έναν γερουσιαστή της Τζόρτζια, δηλαδή πάλι θα είνα οριακά στην πλειοψηφία τα πράγματα στη Γερουσία αν κερδίσει ο Μπάιντεν. Κι επομένως, δεν ξέρω αν θα δούμε τις αλλαγές και στο μέτωπο του κορονοϊού, κάτι που περιμένει να δει ο κόσμος.»

- Το πρώτο αίτημα σε περίπτωση εκλογής του Μπάιντεν, σε καθεστώς πανδημίας, είναι η επαναφορά του Obamacare;

«Σαφέστατα χρειάζεται ενίσχυση το σύστημα υγείας και όχι απλή επαναφορά του Obamacare, όχι δηλαδή απλή αποκατάσταση όσων κατέστρεψε ο Τραμπ, αλλά ακόμη καλύτερη ανάπτυξη προς την κατεύθυνση του Μedicare for Αll, που είναι το πιο προχωρημένο σύστημα υγείας, το οποίο είχε προτείνει ο Σάντερς. Επίσης, στην ατζέντα ψηλά είναι το θέμα του περιβάλλοντος και των εξωτερικών σχέσεων, μαζί με το πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά στο ζήτημα της οπλοχρησίας. Αυτό που είδαμε με τις δολοφονίες, την ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να αποκτήσει όπλα και μάλιστα όπλα ημιαυτόματα, μαζικής δολοφονίας, είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί μέσω της απαγόρευσής τους άμεσα. Νομίζω οι Δημοκρατικοί θα το θέσουν αμέσως το θέμα. Σημαντικό επίδικο είναι και ο εκδημοκρατισμός της δικαστικής εξουσίας. Η καλύτερη εκπροσώπηση των διαφορετικών απόψεων στη δικαστική εξουσία και ιδιαίτερα στα ανώτατα κλιμάκια, όπως είναι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

- Η αμερικανική οικονομία δεν θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας, την επομένη της ανάληψης προεδρικών καθηκόντων;

«Ναι. Είναι κομβικό σημείο για το αύριο των ΗΠΑ, τα πακέτα χρηματοδότησης για την υποστήριξη της οικονομίας στη μετα-κορονοϊού εποχή. Αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει αυτά τα πακέτα, γιατί περίμεναν να γίνει η εκλογή νέου προέδρου. Πρέπει άμεσα να δοθούν χρήματα όχι μόνο στις επιχειρήσεις, όπως έκανε ο Τραμπ, αλλά και στις Πολιτείες και στις πόλεις, κάτι που ο Τραμπ το αποφεύγει. Και ξέρουμε ότι αν βγει πρόεδρος δεν θα το κάνει, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταρρεύσουν μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, που στηρίζονται από την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τους σιδηροδρόμους, τους δρόμους, τα δημόσια σχολεία κ.ο.κ. Θα υποστούν τεράστιες απώλειες! Θα είναι τρομακτικό το χτύπημα, δηλαδή. Αυτό το θέμα με την εκλογή Μπάιντεν μάλλον θα διευθετηθεί. Όλα είναι ωστόσο ανοιχτά! Ας περιμένουμε να δούμε ποιος τελικά θα εκλεγεί και ξαναμιλάμε!»

Αμερικανικές εκλογές 2020: Δείτε live τα αποτελέσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου