Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Μεταλλάχθηκε ο κορονοϊός; Λοιμωξιολόγος του ΑΠΘ απαντά στο Sputnik - «Πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα»

 

COVID-19
Κρούσματα: 
48.146.123
Ανέρρωσαν: 
31.923.351

Θάνατοι: 
1.226.044
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Βρείτε μας

Οι ιοί -όπως και ο κορονοϊός- μεταλλάσσονται διαρκώς και μέχρι στιγμής, όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Πνευμονιολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής, ο κορονοϊός έχει δύο μεταλλάξεις. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν τα εμβόλια που αναπτύσσονται καθιστώντας τα ανενεργά.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού το οποίο δείχνει να είναι πιο δυναμικό, ιδίως όσον αφορά τον βαθμό εξάπλωσης και το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι εάν ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί.

Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στο Sputnik, επισημαίνει ότι όλοι οι ιοί αλλά και ειδικά οι ιοί όπως ο κορονοϊός που ανήκουν στην κατηγορία των RNA ιών μεταλλάσσονται συνεχώς.

«Ο ιός ο συγκεκριμένος, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ιοί, σχεδόν η ολότητά τους, αλλά σίγουρα οι ιοί της κατηγορίας αυτής δηλαδή της κατηγορίας των ιών RNA έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται συνεχώς. Δεν είναι πρωτοφανές, ούτε είναι κάτι που γεννά την οποιαδήποτε έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί και μεταλλάσσονται. Άρα λοιπόν μεταλλάξεις γίνονται συνεχώς, αδιαλείπτως, σε καθημερινή βάση του ιού» λέει ο κ. Κιουμής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο καθηγητής «σημασία έχει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν κάποια κλινική σημασία».

«Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεταλλάξεις του κορονοϊού που φαίνεται να έχουν κάποια κλινική σημασία. Οι οποίες φαίνεται πως ευνοούν τη μεταδοτικότητα του ιού ενδεχομένως όμως να περιορίζουν τη θνητότητα. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο, μένει να φανεί στη συνέχεια» τονίζει ο κ. Κιουμής.

Η όποια όμως μείωση της θνητότητας, συνεχίζει, δεν έχει όφελος εάν αυξηθεί δραματικά η μεταδοτικότητα του κορονοϊού.

«Όταν αυξάνεται η μεταδοτικότητα, καταλαβαίνετε, ότι το όφελος από την όποια αντιστάθμιση με τη μείωση της θνητότητας μπορεί να εξανεμιστεί. Διότι θα έχεις περισσότερα κρούσματα και κατά συνέπεια και με μικρότερη θνητότητα θα έχεις τον ίδιο αριθμό θανάτων» εξηγεί.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού γίνονται, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει δύο από αυτές υπόψη του:

«Η μία μετάλλαξη που είχε εντοπιστεί στην Αμερική είχε μία πολύ περιορισμένη διείσδυση μέσα στον πληθυσμό ενώ αντίθετα μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στην Ισπανία φαίνεται πως έχει κάνει μια μεγάλη διασπορά στη χώρα, έχει περάσει στη Γαλλία με επίσης μεγάλη διασπορά και στη Μεγάλη Βρετανία με επίσης αρκετά μεγάλη διασπορά. Τέτοιου είδους φαινόμενα περιμένουμε να τα δούμε». 

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα εμβόλια

Ο κ. Κιουμής εκφράζει επίσης την αγωνία του για το εάν οι όποιες μεταλλάξεις επηρεάζουν τα εμβόλια που αναπτύσσονται ήδη και στο τέλος τα «καταστήσουν ανενεργά».

«Το ερώτημα που υπάρχει, και είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι όταν κάνει αυτές τις μεταλλάξεις ο ιός, τι επίπτωση μπορεί να έχουν πάνω στα αναπτυσσόμενα εμβόλια; Κάποιες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια πάνω στα οποία δουλεύουμε ανενεργά εξαρχής. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις πριν έχουν πραγματικά σημαντικές κλινικές συνέπειες» διευκρινίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Κιουμής αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα είπε ότι «πολύ πιο ισχυρό κύμα σε σχέση με το πρώτο κύμα» προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει καθαρά ότι ο ιός παρά το γεγονός ότι δεν εξαρτάται απόλυτα από τις εποχές του χρόνου, εντούτοις έχει μια εποχικότητα. Αυτό είναι φανερό. Και η εποχικότητα έχει να κάνει με τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας αλλά κυριότερα ότι με την πτώση της θερμοκρασίας μαζευόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, ο συγχρωτισμός είναι μεγαλύτερος και κατά συνέπεια η ικανότητα του ιού να μεταδοθεί γίνεται μεγαλύτερη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου