Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Πρόεδρος ΕΚΑΒ στο Sputnik: Έχουμε σχέδια εκκενώσεων και διακομιδών ασθενών με κάθε μέσο

 

COVID-19
Κρούσματα: 
58.226.396
Ανέρρωσαν: 
37.280.962

Θάνατοι: 
1.381.823
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
COVID-19 Ελλάδα (1752)
Βρείτε μας

Η έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα ενεργοποίησε αμέσως την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ (ΟΔΙΚ- ΕΚΑΒ) και όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στο Sputnik ο πρόεδρός του, Νίκος Παπαευσταθίου, υπάρχουν ειδικά σχέδια εκκενώσεων και διακομιδών ασθενών με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, το ΕΚΑΒ, παράλληλα με το έργο του, έχει επιφορτιστεί με τη μεταφορά ασθενών με COVID-19. Σήμερα το ΕΚΑΒ έχει 4.000 διασώστες και 1.500 ασθενοφόρα σε όλη την επικράτεια.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, επισημαίνει ότι ήταν άριστα προετοιμασμένοι για τη διαχείριση των υπόπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού και ότι η πανδημία δεν έχει επίπτωση στο έργο τους όσον αφορά τα άλλα περιστατικά. Ο ίδιος, ωστόσο, ζητά από τους πολίτες να αντιληφθούν το έργο του ΕΚΑΒ και να μην κάνουν κατάχρηση των υπηρεσιών τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πανδημία ενεργοποίησε την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ) εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης και κρίσης που απειλεί τη δημόσια υγεία και επισημαίνει ότι οι μεταφορές και οι διακομιδές ασθενών, εφόσον απαιτηθεί, μπορεί να γίνουν με διάφορα μέσα, όπως τρένα, παράλληλα με τις αεροδιακομιδές που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, στις τάξεις του ΕΚΑΒ έχουν καταγραφεί 178 θετικά κρούσματα στο σύνολο των 4.000 ατόμων, ενώ παράλληλα έχουν προσληφθεί 700 άτομα ως επικουρικοί διασώστες.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Παπαευσταθίου:

- Το ΕΚΑΒ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχει ριχτεί στη μάχη μεταφέροντας ασθενείς με COVID-19. Την ίδια ώρα, συνεχίζει να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε όλα τα άλλα περιστατικά. Είναι δύσκολη αυτή η διαχείριση; Μήπως έχει επίπτωση στους χρόνους ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στα άλλα επείγοντα περιστατικά;

Το ΕΚΑΒ από το πρώτο κύμα της πανδημίας του SARS-CoV-2 ήταν άριστα προετοιμασμένο για τη διαχείριση των ύποπτων, αλλά και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19. Δεδομένου ότι στην επιχειρησιακή φαρέτρα του ΕΚΑΒ, από τον Οκτώβριο του 2019, προστέθηκε και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (πρώην ΕΚΕΠΥ), πλέον υπάρχει πλήρης επιχειρησιακός συντονισμός του προνοσοκομειακού (ασθενοφόρα, κινητές μονάδες, αεροδιακομιδές), αλλά και του νοσοκομειακού χώρου (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία), αναφορικά με τη διαχείριση όλων των περιστατικών που χρήζουν είτε άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας είτε περαιτέρω παροχής νοσοκομειακής φροντίδας. Η άρτια δομή των υπηρεσιών και των τμημάτων του ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν αδιαμφισβήτητα καθοριστικά στην επιτυχή ανταπόκριση των διασωστών μας σε όλα τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν παροχή πρώτων βοηθειών, είτε αυτά είναι κρούσματα COVID-19 είτε όχι.

Μη ξεχνάμε όμως πως το ΕΚΑΒ αποτελεί μία υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που 24 ώρες το 24ώρο παρέχει επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αυτό προϋποθέτει πως και από την πλευρά των πολιτών, θα πρέπει να γίνεται πιο ορθολογιστική χρήση ενός ασθενοφόρου (και άρα της απασχόλησης των ειδικά εκπαιδευμένων διασωστών). Ειδικά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τουSARS-CoV-2, μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώσαμε μία μείωση χρήσης των ασθενοφόρων σε ποσοστό της τάξης του 50% έως και 60%!

Οι κλήσεις που δεχόταν το ΕΚΑΒ, σε πανελλαδικό επίπεδο για non COVID-19 περιστατικά, αφορούσαν συμβάντα που έχρηζαν πραγματικής παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας από τους εκπαιδευμένους διασώστες του ΕΚΑΒ... (και δεν αφορούσαν μία απλή μεταφορά προς ένα Υγειονομικό Σχηματισμό). Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι πάντα σε ετοιμότητα για να ανταπεξέλθουν σε όλα τα περιστατικά, αλλά αντισταθμιστικά, θα πρέπει ο πολίτης να μην κάνει «κατάχρηση» των υπηρεσιών μας. Θα πρέπει να γίνει σαφές πως οι διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στα ασθενοφόρα, είναι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε μια δύσκολη στιγμή και δεν πρέπει απλά να «χρησιμοποιούνται» για να συνοδεύουν συνανθρώπους μας που δεν το έχουν άμεση ανάγκη, σαν ΤΑΧΙ σε κάποια νοσοκομεία.

- Πόσα είναι τα ασθενοφόρα και πόσοι οι διασώστες σε όλη την επικράτεια που επιχειρούν σήμερα; Και ποιες είναι οι ελλείψεις σας σε προσωπικό, οχήματα και άλλα μέσα;

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο επιχειρησιακός στόλος του ΕΚΑΒ ανέρχεται στα περίπου 1.500 ασθενοφόρα, ενώ οι διασώστες στους 4.000. Είναι προφανές πως ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως το ΕΚΑΒ, πάντα θα χρήζει ενίσχυσης των μέσων που χρησιμοποιεί, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού του. Οι επιχειρησιακές συνθήκες στον υγειονομικό τομέα του επείγοντος είναι πάντα δυναμικές (έκτακτες ανάγκες κ.λπ.) και για αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι ποσοστώσεις ετοιμότητας (τεχνικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού) σε συσχέτιση με την υποχρεωτική απόσυρση των οχημάτων λόγω χιλιομέτρων και φθορών, αλλά και των συνταξιοδοτήσεων των διασωστών, γιατρών νοσηλευτών κ.λπ.

Ο όρος «έλλειψη» σε οχήματα και προσωπικό εμπεριέχει μία σχετικότητα. Το ΕΚΑΒ οφείλει να ανταπεξέρχεται σε όλα τα επείγοντα περιστατικά παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Αυτό συνεπάγεται πως όσο περισσότερους και πιο σύγχρονους πόρους διαθέτει τόσο πιο πλήρης θα είναι και η παρεχόμενη φροντίδα. Πάντα, λοιπόν, πραγματοποιούνται οι ανάλογες προβλέψεις για τις απαιτούμενες προσλήψεις διασωστών, αλλά και την προμήθεια οχημάτων, βάσει της στατιστικής ανάλυσης των αναγκών της κάθε περιοχής της Ελλάδας (καταγραφή ετήσιων κλήσεων, ειδών περιστατικών κ.ά.), και προωθούνται στο Υπουργείο Υγείας για την περαιτέρω δρομολόγησή τους.

- Υπάρχει κάποιο πλάνο ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων και προσλήψεων;

Εκ προοιμίου, το ΕΚΑΒ χρειάζεται καινούρια και σύγχρονα οχήματα. Βρισκόμαστε σε συνεχή προσπάθεια ανανέωσης του εξοπλισμού μας, και σε έναν μεγάλο βαθμό το έχουμε πέτυχει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και των περιφερειών στη χώρα μας.

Παράλληλα, λόγω της πανδημίας, διάφοροι οργανισμοί, εταιρείες και σύλλογοι, αλλά και κάποια φυσικά πρόσωπα έχουν προχωρήσει σε δωρεές οχημάτων, γεγονός που συνδράμει στον στόχο μας για την αύξηση του στόλου μας. Όσον αφορά το προσωπικό του ΕΚΑΒ, είναι γνωστό πως από τον Μάρτιο, κατόπιν αιτήματός μου προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει εγκριθεί η πρόσληψη 900 ατόμων επικουρικού προσωπικού ειδικότητας «Διασώστη – Πλήρωμα ασθενοφόρου», σε πανελλαδικό επίπεδο, λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2, και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των πρώτων 700 ατόμων που πληρούσαν τα ζητούμενα δικαιολογητικά.

- Εκτός από τις διακομιδές ασθενών με C-130, υπάρχει σχεδιασμός για διακομιδή ασθενών με άλλα μέσα όπως με τρένο;

Το ΕΚΑΒ, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στη χώρα μας, ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια έξαρσης του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Η ενεργοποίηση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ), που πραγματοποιείται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις οι οποίες απειλούν τη δημόσια υγεία, ήταν καθοριστική, αφού έχει ως αποστολή τη διαχείριση σε προνοσοκομειακό και νοσοκομειακό επίπεδο όλων των περιστατικών, είτε ύποπτων είτε επιβεβαιωμένων που αφορούν τη νόσο COVID-19.

Τα επιχειρησιακά στελέχη της ΟΔΙΚ του ΕΚΑΒ, από την αρχή της πανδημίας, διαχειρίζονται και συντονίζουν τη διακομιδή των ασθενών στους κατάλληλους Υγειονομικούς Σχηματισμούς σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα καταγράφουν και παρακολουθούν την εξέλιξη αυτής της υγειονομικής κρίσης, έτσι ώστε να είμαστε πάντα έτοιμοι να επέμβουμε εάν χρειαστεί και να «ανεβούμε» επίπεδο στη διαχείρισή της.

Το ΕΚΑΒ έχει εκπονήσει τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία, βάσει των μεταβαλλόμενων υγειονομικών συνθηκών, μπορούν αν υλοποιηθούν ανά πάσα στιγμή έτσι ώστε να προασπιστεί το κοινωνικό αγαθό της δωρεάς δημόσιας υγείας. Σε έκτακτες ανάγκες και υγειονομικές κρίσεις, προφανώς και υφίστανται ειδικά σχέδια εκκενώσεων και διακομιδών με τη χρήση όλων τα υπαρχόντων και διαθέσιμων δυνητικών μέσων διακομιδών που πληρούν τα αυστηρά διεθνή πρωτόκολλα ασφάλειας, τόσο των ασθενών όσο και του υγειονομικού προσωπικού.

- Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό; Αν ναι, πόσοι; Και πώς καλύπτονται τα κενά;

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ασκήσεων ετοιμότητας -τόσο προγραμματισμένων όσο και έκτακτων- σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και προφύλαξης του προσωπικού του. Παράλληλα, από την αρχή της πανδημίας, η διοίκηση του ΕΚΑΒ είχε φροντίσει να υπάρχει επάρκεια υλικών (μάσκες, γάντια, στολές, απολυμαντικά κ.ά.) σε όλα τα παραρτήματα στην Ελλάδα έτσι ώστε οι διασώστες και οι γιατροί μας να επιχειρούν με τη μέγιστη δυνατή προφύλαξη και προστασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ τηρεί της προβλεπόμενες οδηγίες για την αυστηρή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας. Δεν είναι τυχαίο πως το ΕΚΑΒ έχει επίσημα καταγράψει πολύ μικρό ποσοστό (επί του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού) θετικών κρουσμάτων COVID-19 (εκ των οποίων η έκθεση στο ιό έχει προκληθεί εκτός ΕΚΑΒ). Έτσι λοιπόν, από την αρχή της πανδημίας του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, η υπηρεσία μας έχει καταγράψει 178 θετικά κρούσματα (στο σύνολο των 4.000 ατόμων). Τα κενά που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια απαλλαγής από τα καθήκοντά τους (βάσει των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ) καλύπτονται επαρκώς από έκτακτες μετακινήσεις προσωπικού από άλλα παραρτήματα του ΕΚΑΒ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται πλήρως η επιχειρησιακή ετοιμότητά μας σε όλη τη χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου