Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Κλειστό μένει το λιανεμπόριο - Με click away τα ψώνια από την Κυριακή - Οι ανακοινώσεις Πέτσα

 

COVID-19
Κρούσματα: 
68.419.227
Ανέρρωσαν: 
44.125.356

Θάνατοι: 
1.560.736
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (566)
Βρείτε μας

Κλειστό παραμένει όλο το λιανεμπόριο στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Από την Κυριακή και έως τις 7 Ιανουαρίου θα επιτραπεί το click away.

Το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο διατηρείται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την σημερινή ενημέρωση.

Aπό την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και έως τις 7 Ιανουαρίου επιτρέπεται, κατ΄εξαίρεση, η μετακίνηση των πολιτών για την παραλαβή των παραγγελιών τους από φυσικά καταστήματα, δηλαδή το λεγόμενο click away. Λόγος της απόφασης είναι, μεταξύ άλλων, το ότι οι εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. 

Άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων  

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα.

Στα εν λόγω καταστήματα δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας με διευρυμένο ωράριο: 07:00 – 21:00.

Η προσέλευση θα γίνεται «αποκλειστικά με ραντεβού για να αποφευχθεί η πιθανότητα συγχρωτισμού, αλλά και η τήρηση των μέτρων».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε πως ανοίγουν από την ίδια ημέρα (14 Δεκεμβρίου 2020) όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας, με «ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.».

Τι ανακοινώθηκε για τις εκκλησίες

Όσον αφορά στις εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε πως οι ναοί θα ανοίξουν ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Αλλά μόνο αυτές τις δύο ημέρες. 

Αλλά, το άνοιγμα θα συνοδευτεί με αυστηρά μέτρα όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων.

«Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας» ανακοινώθηκε.

Την τήρηση των μέτρων αναλαμβάνουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τέλος, όσον αφορά στα Θεοφάνειαδεν θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Αλλάζει το ωράριο ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο κ. Πέτσας, εν συνεχεία, ανακοίνωσε την αλλαγή του ωραρίου ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Το 21:00 – 05:00 γίνεται 22:00 – 05:00 από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021. 

Το SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις διατηρείται για την ίδια περίοδο.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα υπάξει άλλη πρόβλεψη, ως προς το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας τις ημέρες των εορτών, ο κ. Πέτσας επεσήμανε:

«Είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Αυτό είναι το ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει. Να τηρήσουμε τα μέτρα αυτά και όσο φτάνουμε στα Χριστούγεννα θα ξαναδούμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια που αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων».

Καραντίνα 3 ημερών σε όσους επιστρέφουν στη χώρα

Αλλαγές, όμως, ανακοινώθηκαν και ως προς τη διάρκεια της καραντίνας στην οποία μπαίνουν όσοι επιστρέφουν στη χώρα από τις από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021.

Οι αρχικές προβλέψεις ήταν για καραντίνα 10 ημερών, ωστόσο το διάστημα αυτό μειώνεται στις 3 ημέρες.

«Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη»

Ο κ. Πέτσας, παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, η οποία «παραμένει επιβαρυμένη» παρότι «παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown». 

«Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά - ανά 100.000 κατοίκους  πληθυσμού -  εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται - με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών - και  η κατάσταση στη Δυτική Αττική» είπε κατά την ενημέρωση και συνεχίζοντας αναέρθηκε στην εικόνα των νοσοκομείων:

«Το ποσοστό κάλυψης (σ.σ. στις ΜΕΘ) ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη».

Το συμπέρασμα, όπως συμπλήρωσε, από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι ικανοποιητικό, καθώς «δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν».

Αυτό δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση την «επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου