Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Προς παράταση το lockdown, αλλά και σημάδια αισιοδοξίας με μείωση του Rt

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (435)
Βρείτε μας

Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αποτυπώθηκαν στη χθεσινή ανακοίνωση των εμφανώς μειωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Ωστόσο η επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας παραμένει επιφυλακτική ως προς το αν οδεύουμε σύντομα σε μια άρση του lockdown.

«Ανάσα» για την πολύπαθη από την πανδημία Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη τη χώρα φαίνεται πως αποτέλεσαν εντέλει τα περιοριστικά μέτρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το τελευταίο 24ωρο, δείχνουν να αποδίδουν.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.044 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, τη στιγμή που οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι βρίσκονται ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Αισιοδοξία από την πτώση του δείκτη Rt

Η απόδοση των μέτρων και η μικρή αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, αποτυπώνονται εξάλλου στη λέξη «επιτέλους» που χρησιμοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου.

Η κα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σαφή μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς ο δείκτης Rt έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. 

Η ίδια, ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας παραμένει, ενώ στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε μέρος των πολιτών σημείωσε πως τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους, κάτι που, όπως είπε, το βλέπουμε και στους δρόμους.

Υπενθύμισε δε πως μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων, αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για αισθητή μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, αφού ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Σχολιάζοντας των αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, τόνισε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου. 

Έκανε ακόμη γνωστό πως μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε δε πως ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Προς παράταση το lockdown

Μετά και την πρώτη παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκέμβρη και με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι ακόμη τετραψήφιος, μια νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων παραμένει σχεδόν σίγουρη.

Εξάλλου, προς την κατεύθυνση συγκλίνει και η επιστημονική κοινότητα που θεωρεί ότι το lockdown πρέπει να παραταθεί οπωσδήποτε και η κατάσταση να επανεξετασθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν, ωστόσο και αυτοί που άλλοι βλέπουν ως «σταθμό» την 21η Δεκεμβρίου και εάν φυσικά μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Σημαντικότατος παράγοντας στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και η οικονομία με τους εμπόρους, τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες της εστίασης να θεωρούν δεδομένο ότι έχει χαθεί η περίοδος των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, οι ειδικοί φαίνεται να εγκαταλείπουν τις σκέψεις που υπήρχαν περί «lockdown δύο ταχυτήτων» αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή με την παράταση του lockdown να είναι κοινή για όλη την επικράτεια.

Τι θα γίνει με σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Όσον αφορά τα σχολεία και το άνοιγμα των Δημοτικών από τις 7 Δεκεμβρίου, αυτό αποτελεί σενάριο που μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται. Υπενθυμίζεται πως από τις 20 Δεκεμβρίου, τα σχολεία εισέρχονται στην περίοδο χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξαρτάται από το ποια καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν καθώς τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Την ίδια ώρα, προσπαθεί να βρεθεί λύση στο τι θα γίνει με τις πιθανότατα μεγάλες ουρές, έξω από μικρότερα καταστήματα. 

Ακόμη, η αγορά κινείται αρκετά καλά σήμερα μέσα από τα λεγόμενα e-shops και ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, το λιανεμπόριο δεν είναι στην άμεση προτεραιότητα ανοίγματος.

Για την εστίαση που υπήρξε μια συζήτηση για λειτουργία μόνο εστιατορίων και καφετεριών, και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ανοίξουν, τονίζοντας ότι θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους αφού στην παρούσα φάση, θα επιτρέπονταν ακόμα λιγότερα τραπέζια και πελάτες. 

Τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις

Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί για το τι θα γίνει με το lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου. 

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός συλλέγει στοιχεία από τους επιστήμονες και θα τοποθετηθεί προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας καθώς τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια.

Τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Εξήγησε δε ότι σε πρώτη φάση όποιου ανοίγματος η εστίαση δεν θα είναι μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου