Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα με περιορισμούς και μέτρα: Τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για το lockdown

 

Κρούσματα: 
62.817.792
Ανέρρωσαν: 
40.184.166

Θάνατοι: 
1.460.562
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (438)
Βρείτε μας

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον ακόμη μια εβδομάδα, φαίνεται πως θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς, παρά τα πρώτα θετικά δείγματα, η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική.

Άγνωστο μέχρι και την τελευταία στιγμή ίσως παραμείνει το αν θα κάνουμε Χριστούγεννα σε καραντίνα. Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι πως τα αυστηρά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμη οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.

Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων

Το πρώτο στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, θα δώσουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις που αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Προς το παρόν δεν έχει διασαφηνιστεί εάν μια νέα παράταση του lockdown θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανότατα με κάποιο διάγγελμα την Παρασκευή ή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Εξάλλου, για το ζήτημα τοποθετήθηκε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξη του προεξοφλώντας την παράταση των περιορισμών στις μετακινήσεις. 

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, στην αρχή του δεύτερου lockdown, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου και έχει ήδη επεκταθεί μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου, υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία.

Τόνισε όμως ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω». 

«Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η γενική κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Το φλέγον ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση καθώς μια νέα παράταση του lockdown αποδυναμώνει την πιθανότητα να επαναλειτουργήσουν λίγες ημέρες πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Χθες, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε πως προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση. 

Ωστόσο, μιλώντας για το ζήτημα σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι τα σχολεία είναι πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές.

«H επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα, πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γώγο, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς δεν είναι τα παιδιά, αλλά η έντονη κινητικότητα (μετακινήσεις) που θα αναπτυχθεί γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, η οποία θα επιβαρύνει το σύστημα. 

«Στον αέρα» λιανεμπόριο και εστίαση

Αβέβαιο, μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνεται πως παραμένει και το λιανεμπόριο αλλά και η εστίαση με τις επιχειρήσεις και των δύο κλάδων να αναμένουν τις ημέρες των γιορτών για να «ρεφάρουν» μετά το πλήγμα της καραντίνας του Πάσχα αλλά και του δεύτερου lockdown.

Σε μια εκτίμηση για το λιανεμπόριο, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τομείς του θα ανοίξουν με μεγάλη προσοχή και συνεχή περιοριστικά μέτρα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και με τα εμπορικά κέντρα, τα οποία θεωρούνται πιο «επικίνδυνα» για τη διασπορά του ιού.

Καταλήγοντας, σχετικά με την εστίαση, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι πιθανότατα ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί στην επιτροπή, καθώς το άνοιγμά του φαίνεται πως καθυστερεί ακόμα.

Πάντως, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ένας από τους γρίφους που θα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση είναι το τι θα γίνει με τις πιθανότατα μεγάλες ουρές, έξω από μικρότερα καταστήματα. 

Τέλος, για την εστίαση που υπήρξε μια συζήτηση για λειτουργία μόνο εστιατορίων και καφετεριών, και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ανοίξουν, τονίζοντας ότι θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους αφού στην παρούσα φάση, θα επιτρέπονταν ακόμα λιγότερα τραπέζια και πελάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου