Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Μητσοτάκης: Ο σχεδιασμός για lockdown, άνοιγμα σχολείων, εμβόλια – Λουκέτο διαρκείας στη διασκέδαση

 

Κρούσματα: 
67.230.563
Ανέρρωσαν: 
43.224.693

Θάνατοι: 
1.538.901
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το λουκέτο στη διασκέδαση να παραμείνει μέχρι το Πάσχα, άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκκληση «να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και να περάσουμε Χριστούγεννα με μία ακόμη μόνο οικογένεια, μέχρι 9 άτομα», απηύθυνε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Alpha, όπου δεν παρέλειψε να κάνει και την αυτοκριτική του για το περιστατικό στην Πάρνηθα, όπου φωτογραφήθηκε με πολίτες χωρίς μάσκα, αλλά και να ανοίξει τα χαρτιά του για το πότε θα λήξει το lockdown, όπως και για το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. 

«Είναι πιθανόν να φθάσουμε ως το Πάσχα με κλειστή τη διασκέδαση. Γι΄αυτό και στηρίζουμε τις επιχειρήσεις. Θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους. Διαχωρίζεται η λειτουργία των εστιατορίων από τη διασκέδαση. Αν με ρωτάτε, η διασκέδαση, το πιο πιθανό είναι να μην λειτουργήσει μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Όποιος μπαίνει στο Μαξίμου, επιδιώκουμε να έχει κάνει τεστ κατά του κορονοϊού», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Η καραντίνα έχει ξεπεράσει τις 60 μέρες, δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, η εστίαση και δεν επιτρέπονται οι μετακινησεις από τη μία περιφέρεια στην αλλη καθώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα πτώσης του ιού».

Για την άρση του lockdown

Σχετικά με το τι έφταιξε και δεν απέδωσαν τα μέτρα, τόνισε: «Δεν ήταν τόσο αυστηρή η καραντίνα όσο τον Μάρτιο. Υπάρχει κούραση, αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κάποιος κλεισμένος στο σπίτι του».

Αφού κατέστησε, δε, σαφές πως οι «αποφάσεις θα παρθούν στο τέλος της εβδομάδας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, εξήγησε για την άρση του lockdown: «Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Ειδικά στη Β. Ελλάδα που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα. Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική. Πίσω από κάθε θάνατο κρύβεται μια οικογένεια, μια τραγωδία. Πρέπει πρώτα να δούμε μια αποσυμφόρηση στο σύστημα Υγείας, υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, ωστόσο για να πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται ακόμη πολλοί μήνες».

Για το περιστατικό της Πάρνηθας

«Αποφεύγω ποσοτικούς στόχους. Θέλουμε να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα. Τα κρούσματα δεν έπεσαν τόσο γρήγορα, όσο περιμέναμε. Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε από όλους», παραδέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ για το περιστατικό της Πάρνηθας, τόνισε:

«Δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια με την οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε όλοι. Συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου. Ήταν λάθος που δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα. Η άσκηση δεν ήταν λάθος, καθώς επιτρέπεται. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου, νομίζω διογκώθηκε, αλλά μου έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών».

«Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα»

Για το αν άργησαν να παρθούν τα μέτρα: «Είναι εύλογο το ερώτημα, αλλά τότε δεν υπήρχαν αιτήματα, ούτε κάποια εισήγηση των ειδικών. Τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να την είχαμε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα. Δεν είχαμε προετοιμαστεί για τέτοια έξαρση στη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα δεν είναι στις πόλεις, αλλά τα χωριά που παρατηρείται μια χαλαρότητα. Απευθύνω έκκληση να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με μία ακόμη μόνο οικογένεια, μέχρι 9 άτομα».

Για το δεύτερο σύστημα καταγραφής

Ερωτηθείς σχετικά με το δεύτερο σύστημα καταγραφής ανέφερε ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα», ενώ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συζήτηση γύρω από τα δήθεν διπλά βιβλία.

«Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Παρακολουθούμε πώς κινείται ο κόσμος στην επικράτεια. Όλα τα δεδομένα διοχετεύονται σε σύστημα ανάλυσης. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι.», υπογράμμισε, αφού ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα/

«Είναι λάθος να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει», πρόσθεσε.

Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Για το εμβόλιο, το οποίο χαρακτήρισε ως την «πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα», κάνοντας λόγο για ένα θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, ανέφερε πως «Στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, ενώ εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «θα το κάνω πρώτος ή από τους πρώτους μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» προκειμένου να σταλεί το σωστό μήνυμα. Επίσης, επανέλαβε την πρόσκλησή του στους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουν όλοι μαζί.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος της κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα», τόνισε.

Τότε αναφέρθηκε και στο δικό του «προσωπικό βίωμα για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το '77». «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι», ανέφερε και συνέχισε: «Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο της COVID-19».

Ο στόχος, δε ,σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, είναι «να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού».

«Θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό»

«Θα είμαστε έτοιμοι για τον εμβολιασμό», διαβεβαίωσε επίσης ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό πολύ σύνθετη άσκηση.

«Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από το Φεβρουάριο», τόνισε, ενώ εστίασε στη σημασία «η αισιοδοξία να μην μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό».

Αφού ανέφερε, δε, πως «δεν έχουμε ξαναδεί παγκόσμιο εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», διατύπωσε τον προβληματισμό του όταν ακούει επιστήμονες να λένε ότι δεν είναι η λύση το εμβόλιο. «Βεβαίως δεν είναι η μόνη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλο εργαλείο», είπε, προσθέτοντας: «Είμαστε μάλλον σε καλύτερη κατάσταση από ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι είναι και πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν και θα είναι οι πρώτοι μαζί με υγειονομικούς μας».

«Συνωμοσιολόγοι υπάρχουν παντού και το αντιεμβολιαστικό κίνημα προϋπήρχε. Υπάρχουν αυτοί που δικαιολογημένα μπορεί να φοβούνται και θα ήθελαν να το κάνουν άλλοι πρώτοι. Αυτούς θα τους πείσουμε», συνέχισε και συμπλήρωσε: 

«Υπάρχουν και άλλοι. Έχουμε το νομικό πλαίσιο και τη βούληση να μην επιτρέψουμε τη διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Πιστεύω στη δήλωση της πειθούς και όχι στην επιβολή κυρώσεων. Ετοιμάζουμε συνολική εκστρατεία. Συνολική συστράτευση της κοινωνίας. Δεν θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια παρά μόνο αν πετύχουμε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού».

«Καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα»

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα όπως το είδαμε στην Ελλάδα», κατέστησε επίσης σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρσθέτοντας: «Χώρες που δεν άνοιξαν, όπως το Ισραήλ, χτυπήθηκαν απ’ο το δεύτερο κύμα. Περιοχές όπως η Κέρκυρα δεν έχουν χτυπηθεί, όπως αντίθετα η Δράμα ή η Πέλλα. Αν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα τη βλέπαμε το Σεπτέμβριο. Καμία χώρα δεν έκανε όσα τεστ κάναμε εμείς στις πύλες εισόδου».

«Προέχει να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ»

«Αυτήν τη στιγμή προέχει να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας αισιόδοξο το γεγονός ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση.

«Έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές και αυξήθηκε ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής. Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήταν πολύ δύσκολο το διάστημα προς τα τέλη του Οκτωβρίου. «Εκεί διαπιστώσαμε τη δυναμική της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Επιλέξαμε να πάμε σε καθολικό lockdown λίγο πιο χαλαρό από αυτόν που εφαρμόσαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που θεωρώ ότι καλώς πήγαμε σε πιο δραστικά μέτρα. Εκ των υστέρων όλοι προφήτες που θα έκαναν τα πράγματα διαφορετικά» συμπλήρωσε.

Επίσης, επισήμανε ότι το «ζύγισμα» μεταξύ προστασίας δημόσιας υγείας και οικονομίας από την άλλη δεν είναι εύκολο. «Όλες οι χώρες επιχείρησαν να συνυπάρξουν με τον ιό χωρίς να κλείσουν οικονομικές δραστηριότητες. Καμία δεν μπόρεσε να το κάνει» συμπλήρωσε.

Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για «ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας», υπογραμμίζοντας ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.

«Θέλουμε να γυρίσουν τα παιδιά στην τάξη το συντομότερο δυνατόν, και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι για τις 7 Ιανουαρίου», τόνισε.

Αναφερόμενος, δε, στην τηλεκπαίδευση, σημείωσε πως τα όποια προβλήματα που υπήρξαν διορθώθηκαν.

Επισήμανε, δε, ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, «στην Ελλάδα δεν φάνηκε ψηφιακό χάσμα», ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο «σκύβουμε στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τεχνολογική υποδομή».

«Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη»

Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο Μητσοτάκης, προέβλεψε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.

«Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη. Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει: «Και τώρα εν μέσω πανδημίας η χώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές και από αυτούς που ασκούν κάποια εποπτεία στην ελληνική οικονομία και προχωρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πολλοί επενδυτές επενδύουν μέσα στην κρίση στην πατρίδα μας. Το κράτος είναι δίπλα στους πολίτες αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων, να στηρίξει με ρευστότητα όπως ποτέ επιχειρήσεις, να στηρίξει όσους νοικιάζουν καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρηματίες, να μεταφέρει τις υποχρεώσεις πολιτών. Σημαντικό πακέτο το οποίο κράτησε παραγωγική οικονομία ζωντανή».

Αναγνωρίζοντας ότι μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές, πρόσθεσε ότι από την άλλη, «αυτό που έχουμε κάνει είναι να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές. Θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία. Συνδέσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή με την προστασία θέσεων απασχόλησης».

Αφού, σημείωσε, δε, πως η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στον τομέα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ως προς την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, ανέφερε ότι «θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό όταν ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία». Ειδικά, μάλιστα για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά πετυχημένο, λέγοντας ότι έχει σκοπό να προστατεύσει συμπολίτες μας να κοκκινίσουν δάνειά τους.

«Τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντάς το τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία.

«Αργεί γιατί έχουμε κάποιες δυσκολίες με δύο χώρες», εκμυστηρεύτηκε, εκτιμώντας ότι τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθούν.

«Εκταμιεύσεις θα έχουμε από το 2021», συνέχισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της στην ΕΕ και πως έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Έχουν γίνει υποδείξεις άλλες χώρες ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σχέδιο εφαρμόσιμο. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να έρθουν τα χρήματα με την ταχύτητα που οι περιστάσεις απαιτούν.

Εστιάζοντας στην έκθεση Πισσαρίδη, ανέφερε πως είναι συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων το οποίο η χώρα έχει ανάγκη και προσέθεσε: «Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της. Δεν αποτελεί προγραμματικό πολιτικό κείμενο, δεν είναι μανιφέστο της κυβέρνησης. Υπάρχει κοινός τόπος σε πολλούς συμπολίτες μας για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνει η χώρα για να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου