Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Σαρηγιάννης: Να μην ανοίξουν λιανεμπόριο, εστίαση και σχολεία μέχρι τον Γενάρη - SMS στις γιορτές

 

Κρούσματα: 
63.959.717
Ανέρρωσαν: 
41.106.588

Θάνατοι: 
1.482.115
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (451)
Βρείτε μας

Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως μόνο αν διατηρηθεί το lockdown μέχρι τον Ιανουάριο, θα δούμε πτώση των κρουσμάτων στα 500.

Να μην γίνει άρση lockdown πριν τον Ιανουάριο, να παραμείνουν κλειστά σχολεία και εστίαση και να διατηρηθούν τα SMS τα Χριστούγεννα προτείνει ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο κ. Σαρηγιάννης εκφράζει την αισιοδοξία του πως στις 23 Δεκεμβρίου θα μειωθεί η πληρότητα των ΜΕΘ στο 60%.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως μόνο αν διατηρηθεί το lockdown μέχρι τον Ιανουάριο, θα δούμε πτώση των κρουσμάτων στα 500.

«Να μην ανοίξει η λιανική αν αντέχει η οικονομία»

Δεδομένου ότι τα κριτήρια για το άνοιγμα της αγοράς διαφέρουν -με κάποιους να δίνουν έμφαση στη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, άλλοι στον αριθμό κρουσμάτων κι άλλοι στο δείκτη θετικότητας- ο ίδιος διαφωνεί με το ενδεχόμενο επανεκκίνησης του λιανεμπορίου με γνώμονα τη διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στο 60%. 

«Η λιανική είναι καλό να μην ανοίξει ούτε την εορταστική περίοδο. Αν μπορούμε να διατηρήσουμε το lockdown μέχρι το νέο έτος, τότε αυτό είναι το καλύτερο. Αν όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, πρέπει να γίνει διάλογος με τους φορείς. Το θέμα δεν είναι αν θα ανοίξουμε, αλλά πώς θα ανοίξουμε. Πρέπει να εφαρμοστούν πολύ αυστηροί περιορισμοί. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να κλείνει ο έμπορος το μάτι στον πελάτη, επιτρέποντας την είσοδο στο μαγαζί, ενώ υπάρχουν υπεράριθμοι!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η εστίαση δεν πρέπει να ανοίξει. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξετάζει το άνοιγμά της με μάσκα. Νομίζω όμως ότι αν δεν πέσουν οι δείκτες, δεν θα εισηγηθούν το άνοιγμα. Η τελική απόφαση θα παρθεί από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συζητήσει με τους φορείς. Εκείνοι θέλουν να ανοίξουν με σκοπό να ξανακλείσουν;» διερωτάται παράλληλα.

Κλειστά και τα σχολεία μέχρι και τον Γενάρη – SMS τις γιορτές

Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης, προτείνει τη διατήρηση των SMS την εορταστική περίοδο, καθώς λειτουργούν αποτρεπτικά σε πολλές περιπτώσεις στις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

Ακόμη, διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων πριν το νέο έτος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μάλλον οδηγείται στην απόρριψη αυτού του σεναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου