Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Πανηγύρια Μητσοτάκη για επέκταση της Ελλάδας και... εξοπλιστικά

 Πανηγύρια Μητσοτάκη για επέκταση της Ελλάδας και... εξοπλιστικά



Πανηγυρικό τόνο επιχείρησε να δώσει στην σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός συνδυάζοντας το σημερινό νομοσχέδιο με τα κλειστά σύνορα και την κατακόρυφη αύξηση εξόδων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ως «απόλυτα συμβατή με τη διεθνή νομιμότητα και η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της και σε άλλες περιοχές», ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη επισήμανε «προφανώς μπορεί να το κάνει και στην Κρήτη, θα το κάνει, όμως, σε χρόνο και με τρόπο που η ίδια θα επιλέξει».

Έκανε λόγο για «ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους προσπαθούν να στερήσουν από την πατρίδα μας ό,τι της επιτρέπουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα και υπόδειγμα ασφάλειας σε μια περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο».Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι το μπαράζ εξοπλισμών που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και μίλησε ξεχωριστά για τα Rafale, τις φρεγάτες, αλλά και τις 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις που έχει υποσχεθεί. 

Τοποθετήθηκε, πάντως, και για τα όσα ακούγονται σχετικά με διαφωνίες ανάμεσα στον ίδιο και τον Νίκο Δένδια, αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Ενιαία είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών. Άκουσα κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις.

Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας. Παράξενο να ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την ευθύνη από την μία στον κ. Καμμένο και από την άλλη στον κ. Κοτζιά» ανέφερε σχετικά.

«Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

Άτυπες και μη δεσμευτικές οι διερευνητικές επαφές

Μιλώντας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ του διαλόγου με δύο όρους, να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις από εκεί που σταμάτησαν το 2016».

«Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δίκαια αιτήματα της χώρας. Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες δικαίου» συμπλήρωσε. 

Δεν παρέλειψε, πάντως, να αφήσει αιχμές κατά μέσων ενημέρωσης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν αντέχει την κριτική. «Καλό είναι να λέγονται λιγότερα και να πράττονται περισσότερα. Θα καλούσα και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα. Ας μην γίνονται μεγάφωνα ξένων δηλώσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη οικονομία» και επισήμανε ότι τα διδάγματα του 2020 είναι «ενότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτές αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις, περιορίσαμε τις επιπτώσεις του Covid-19, σφυρηλατήσαμε σχέση εμπιστοσύνης. Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο την θαλάσσια κυριαρχία μας, διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχία μας. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση, πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου