Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Αυτό είναι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων - «Η αστυνομία αλλάζει εποχή»

 

COVID-19
Κρούσματα: 
96.960.206
Ανέρρωσαν: 
53.474.292

Θάνατοι: 
2.077.146
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων. Αναλυτικά τι αλλάζει.

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έκανε λόγο για το πρώτο βήμα των αλλαγών που θα ας οδηγήσει στην αστυνομία του 21ου αιώνα. 

«Η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας» σημείωσε ο υπουργός κατά την παρουσία.

Νέος τρόπος δράσης

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου τρόπου δράσης που προβλέπει την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, σε διαβαθμισμένη κλίμακα.

«Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον, όπως ενημέρωσε, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις.

Τα μέσα στα οποία αναφέρθηκε είναι η χρήση νερού ή δακρυγόνων. Αυτά, όμως, θα αποτελούν την τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα. 

«Εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

Πλην των παραπάνω, προβλέπεται, επίσης, η χρήση νερού από τα οχήματα «Αίαντα», η απόκρουση επιθέσεων και διαφόρων αντικειμένων και απώθηση με τη χρήση ασπίδας, αλλά και οι φραγμοί.

Τα τέσσερα σκαλιά

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τέσσερα… σκαλιά ως προς τις συναθροίσεις και αυτά είναι:

  • Προετοιμασία
  • Επικοινωνία
  • Δράση
  • Λογοδοσία

Ο τριπλός στόχος

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, ο στόχος είναι τριπλός και αφορά τα παρακάτω:

  • Διευκόλυνση του νόμιμου δικαιώματος του συνέρχεσθαι
  • Περιφρούρηση και προστασία συναθροίσεων
  • Αποφυγή διατάραξης της κοινωνικο – οικονομικής ζωής και της πρόκλησης επεισοδίων και καταστροφών

«Θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη» είπε και τόνισε πως το «2021 η αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή».

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων ΕΔΩ και την σύντομη παρουσίασή του ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου