Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Παπαευαγγέλου για θανάτους εμβολιασθέντων σε Νορβηγία: «Εμφάνισαν ναυτία και κακουχία»

 

9
Κρούσματα: 
93.251.963
Ανέρρωσαν: 
51.494.728

Θάνατοι: 
1.997.406
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1882)
Βρείτε μας

Για τους θανάτους ηλικιωμένων στην Νορβηγία μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού μίλησε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι εμφάνισαν ναυτία και κακουχία.

Στα περιστατικά θανάτων ηλικιωμένων ατόμων στην Νορβηγία που είχαν εμβολιαστεί αναφέρθηκε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, στη σκανδιναβική χώρα μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 33.000 άτομα και έχουν πεθάνει 23 άνθρωποι, από τους οποίους οι 12 είναι άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας.

«Φαίνεται ότι αυτό το οποίο παρουσίασαν αυτοί οι ενήλικες ήταν ναυτία και κακουχία» είπε χαρακτηριστικά η ειδικός.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι γενικά οι ευάλωτοι αυτοί πληθυσμοί μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές και από «μια απλή γαστρεντερίτιδα», για παράδειγμα.

Συνεπώς, η ίδια συμβούλεψε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους που εμβολιάζονται καθώς και να ενυδατώνονται τακτικά.

Νορβηγία: Υπό εξέταση ο εμβολιασμός ευπαθών ομάδων

Την επανεξέταση του εμβολιασμού των πολύ ευπαθών ομάδων, ύστερα από ορισμένους θανάτους ηλικιωμένων οι οποίοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer/BioΝTech, ζήτησε ο Οργανισμός Φαρμάκων της Νορβηγίας, παρά τις διαβεβαιώσεις πως το εμβόλιο έχει «πολύ μικρό κίνδυνο».

Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Pfizer/BioΝTech ξεκίνησε στη Νορβηγία τέσσερις ημέρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Από τη στιγμή που o 67χρονος Σβέιν Άντερσεν, ο οποίος διαμένει σε δομή ηλικιωμένων, έγινε ο πρώτος Νορβηγός που έλαβε το εμβόλιο, πάνω από 33.000 συμπολίτες του το έχουν λάβει επίσης.

Από την πρώτη στιγμή ανακοινώθηκε πως το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ποικίλης σοβαρότητας και τώρα η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων έχει χαρτογραφήσει ποιες καταγράφηκαν στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, αναφέρθηκαν συνολικά 29 ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά με ανησυχητικό ποσοστό θανάτων.

«Από αυτούς, υπάρχουν 13 θάνατοι, εννέα σοβαρές παρενέργειες και επτά λιγότερο σοβαρές παρενέργειες» δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής της Νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων, Στάιναρ Μάντσεν, στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 23 θάνατοι από τη Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων σε σχέση με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, μόνο 13 από αυτούς έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής. Όλοι οι ερευνώμενοι θάνατοι αφορούσαν αδύναμους, ηλικιωμένους ασθενείς σε γηροκομεία. Όλοι οι νεκροί είναι άνω των 80 ετών και μερικοί από αυτούς είναι ακόμη και άνω των 90 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου