Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Brexit: Νέα, δύσκολη, εποχή ξημέρωσε για τη Μ. Βρετανία εν μέσω έξαρσης του Covid-19

 Brexit: Νέα, δύσκολη, εποχή ξημέρωσε για τη Μ. Βρετανία εν μέσω έξαρσης του Covid-19

Μεγάλη Βρετανία / Ap photo



Τέσσερα χρόνια μετά από το δημοψήφισμα που δίχασε τη Μεγάλη Βρετανία και σχεδόν μισό αιώνα στους κόλπους της Ε.Ε. το Brexit ολοκληρώθηκε, με την χώρα να έχει να αντιμετωπίσει τις αντικειμενικές συνέπειες του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και της έξαρσης της πανδημίας.

Λόγω της εμπορικής συμφωνίας, που επετεύχθη μεταξύ των δύο πλευρών λίγο πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, την Παραμονή των Χριστουγέννων, και ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο προχθές, το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε την Ε.Ε. χθες βράδυ χωρίς ένα άτακτο Brexit.

Στην πανδημία επικέντρωσε ο Τζόνσον

Στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που αναμφισβήτητα διαμόρφωσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό το Brexit, επικεντρώθηκε περισσότερο στον Covid-19.

Χαρακτήρισε «απίστευτη στιγμή» την έξοδο της χώρας του από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Βρετανία θα παραμείνει «ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής».

Περισσότερο, όμως, μίλησε για το τέλος ενός έτους «κατά την οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει στους ανθρώπους πώς να ζήσουν τη ζωή τους, να πλένουν τα χέρια τους» και να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών, όπως επίσης για την έλευση του εμβολίου.

Ήταν ένα πρωτοχρονιάτικο μήνυμα πολύ διαφορετικό από του 2019, όταν υποσχέθηκε «μια φανταστική χρονιά και μια αξιοθαύμαστη δεκαετία για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Νέα καθημερινότητα για τους Βρετανούς

Με την πλειονότητα των Βρετανών να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς και τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε τεράστια πίεση έχοντας μπροστά τους πολύ δύσκολες εβδομάδες, το Μπιγκ Μπεν επανασυνδέθηκε προσωρινά (βρίσκεται σε εργασίες συντήρησης) για να ακουστούν οι χτύποι τους στους άδειους δρόμους της πρωτεύουσας.

Από σήμερα το πρωί, άτομα και επιχειρήσεις θα βρίσκουν μπροστά τους τη γραφειοκρατία, σε μια σειρά τομέων από την εργασία και τις υπηρεσίες μέχρι τα ταξίδια και τον τουρισμό. Αξιωματούχοι ελπίζουν σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, αλλά εκτιμήσεις από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι περισσότερες από τις μισές μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί για το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.

Στην κυβέρνηση παραμένει το άγχος για την κατάσταση στο λιμάνι του Ντόβερ, όπου χθες πολλά φορτηγά προσπαθούσαν να περάσουν στη Γαλλία. Σε όσους οδηγούς είχαν αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες επετράπη η διέλευση.

«Κατ' αρχήν συμφωνία» Βρετανίας - Ισπανίας

Ωστόσο, ένα ζήτημα που έμεινε άλυτο στην εμπορική συμφωνία έχει επιλυθεί εν μέρει. Αυτό έγινε με «μια κατ' αρχήν συμφωνία» της τελευταίας στιγμής μεταξύ Λονδίνου και Μαδρίτης για το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με την οποία το βρετανικό υπερπόντιο Έδαφος στο νότιο άκρο της Ιβηρικής θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο χώρος Σένγκεν. 

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας σημείωσε πως αναμένει ότι θα απαιτηθούν συνοριακοί έλεγχοι, αν και ελαφρώς εφαρμοσμένοι, για τους επόμενους έξι μήνες, ώστε να καταστεί δυνατή η τυποποίηση της συμφωνίας.

Τέλος, ο Βρετανός ομόλογός του δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες ήθελαν να «διασφαλίσουν τη ρευστότητα των συνόρων, η οποία είναι σαφώς προς το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν και στις δύο πλευρές».

Μεταξύ θριάμβου και ανησυχίας

Ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει τη νέα εποχή εκτός Ε.Ε.

To Ηνωμένο Βασίλειο ξαναπαίρνει στα χέρια του την τύχη του, ενώ η αποχώρησή του από την ΕΕ έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες, υπογράμμιζαν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες.

«Γλιτώσαμε ή μας άφησαν στην τύχη μας;», διερωτάται ο Independent. Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα παρουσιάζει διάφορους παράγοντες του Brexit, από τον Μπόρις Τζόνσον ως τα ψάρια, ένα κλείσιμο του ματιού σε ένα από τα θέματα που δυσκόλεψαν τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

«Βυθισμένο σε κρίση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίζει επιτέλους την ευρωπαϊκή εποχή», παρατηρεί η αριστερή εφημερίδα The Guardian. «Ο Τζόνσον γιορτάζει το ‘απίστευτο’ μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου», σχολιάζουν οι Times.

Σύμφωνα με την εθνικιστική ταμπλόιντ Daily Express, η σημερινή είναι μία ημέρα γιορτής: «Δικό μας μέλλον, δική μας Βρετανία, δικό μας πεπρωμένο» ήταν ο θριαμβευτικός τίτλος της εφημερίδας, η οποία στο πρωτοσέλιδό της έχει τη φωτογραφία μιας βρετανικής σημαίας με τη λέξη «Ελευθερία» γραμμένη πάνω της.

Το Brexit και το εμβόλιο κατά της covid-19 που παρασκευάστηκε στη Βρετανία θα αποτελέσουν τη βάση για την εθνική ανάκαμψη το 2021, διαβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph. Σε άρθρο της συντηρητικής αυτής εφημερίδας, που τασσόταν υπέρ του Brexit στην οποία έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος ο Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια χρονιά «αλλαγής και ελπίδας», την ώρα που η χώρα έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία και διέρχεται μια ιστορική, οικονομική κρίση. 

Άλλες εφημερίδες προτίμησαν να αφιερώσουν τις πρώτες σελίδες τους στα εμβόλια κατά της covid-19 που είναι κρίσιμα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας, από την οποία έχουν πεθάνει περισσότεροι από 73.500 άνθρωποι στη Βρετανία.

Δύο εμβόλια έχουν λάβει έγκρισή για χρήση στη Βρετανία, αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει αρχίσει να χορηγείται στους Βρετανούς από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ αυτό του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca θα αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα.

«Να ένας λόγος να χαμογελάμε ξανά το 2021», αναφέρει η Daily Mirror, ενώ η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, αφιέρωσε όλη την πρώτη της σελίδα σε μια έκκληση προς τους Βρετανούς να πάνε να εμβολιαστούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου