Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ενας στους δέκα θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου

 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

01/02/2021 18:51 EET | Updated 26 λεπτά πριν


Πόσες δόσεις θα παραλάβει η χώρα μας στο τέλος του πρώτου τριμήνου - Προβληματισμός για τo εμβόλιο της AstraZeneca.

EUROKINISSI

«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 20.000 εμβολιασμοί, συνεχίζουμε και αναμένουμε στο τέλος της ημέρας να ξεπεράσουμε τους 22.000 εμβολιασμούς» ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 290.000 εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε 2,75% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημιολογική πορεία και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας.

Ως προς τα ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 680.000 ραντεβού, εκ των οποίων οι 236.000 αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και 444.000 τη δεύτερη. Για τον μήνα Φεβρουάριο, τα προγραμματισμένα ραντεβού «ξεπερνούν τις 450.000» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ προσέθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους»

Ο ίδιος προανήγγειλε, μάλιστα, πως θα γίνουν 1.000 προσλήψεις ενώ τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα, που συνολικά θα φτάσουν περίπου τα 700.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα παρέλαβε 90.000 δόσεις από την Pfizer, και αναμένεται να λάβει ακόμα 1.450.000 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου. Από την Moderna, έως το τέλος Μαρτίου, αναμένεται να παραλάβουμε 240.000 δόσεις και 540.000 από την Astrazeneca στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους η χώρα μας θα έχει παραλάβει συνολικά τουλάχιστον 2.230.000 δόσεις από αυτές τις τρεις φαρμακοβιομηχανίες, ποσότητα που επαρκεί για τον εμβολιασμό άνω του 1 εκατ. ανθρώπων, ήτοι το 10% του πληθυσμού, εφόσον για καθένα από αυτά τα εμβόλια απαιτούνται δύο δόσεις.

Προβληματισμός για τo εμβόλιο της AstraZeneca

Με την επισήμανση ότι στην επέτειο του ενός έτους από όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον κορονοϊό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση και τρίτου εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησε την τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κάνοντας λόγω για άλμα της επιστήμης.

Παράλληλα, ο ιός προσαρμόστηκε «για να επιβιώσει» σημείωσε αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν - όχι επιστημονικής επιτροπής - και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα» σημείωσε η κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ωστόσο ότι «το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% και επισήμανε: «Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας».

Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις» και «να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή την σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου