Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Νύχτα έφεραν το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

 Νύχτα έφεραν το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Σε μια άδεια Βουλή κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, παρά τις κλιμακούμενες αντιδράσεις καθηγητών και φοιτητών. ● Την Τρίτη η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. ● Την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει ζητήσει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση. ● Αυξάνονται οι αντιδράσεις και στον διεθνή ακαδημαϊκό κόσμο.

Kατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη δραματική μείωση των εισακτέων, εξωφρενικές πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές και τη διαγραφή των αιωνίων. Κατατέθηκε μεσάνυχτα Παρασκευής σε μια άδεια Βουλή και θα συζητηθεί από την Τρίτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Παρά τις ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις στην ύπαρξη αυτού του θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση όχι να υποχωρήσει αλλά ούτε καν να διαβουλευτεί ουσιαστικά.

Τουλάχιστον προς το παρόν. Η συνέχεια και η κατάληξη αυτής της αδιανόητης παρέμβασης στα ελληνικά Πανεπιστήμια θα εξαρτηθούν, πλέον, από την πολιτική διεργασία των διατάξεων του σχεδίου νόμου, αρχικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και μετά στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να υπενθυμίσουμε πως την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει όλα τα αντιπολιτευτικά προοδευτικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «νομοθετικό μορατόριουμ» στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, έχοντας φυσικά ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου νόμου, όπως και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει αντιπροτείνει σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης –και όχι αστυνομίας– το οποίο θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές του κάθε ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι αντιδράσεις από τον διεθνή ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και πολλά ενημερωτικά δίκτυα. Μετά τον Σύλλογο των διδασκόντων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εξέφρασε όχι μόνο τη συμπαράστασή του στους αντιδρώντες συναδέλφους αλλά και την ανησυχία του για τα κυβερνητικά σχέδια, πολλοί πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Ευρώπη και την Αμερική υπογράφουν κείμενα διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό, ειδικά μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ακόμη περισσότερο μετά τις διώξεις που αποφάσισε να ασκήσει η κυβέρνηση εναντίον όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτές.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων στο επίμαχο σχέδιο νόμου προβλέπεται:

● Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
● Ιδρυση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία.
● Ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ.
● Ιδρυση Μονάδας και Επιτροπής Ασφάλειας και Προστασίας εντός των ιδρυμάτων.
● Θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2) και διαγραφή των αιωνίων.
● Θέσπιση αυστηρού πειθαρχικού δικαίου για τους φοιτητές που προβλέπει από «ελαφριές» ποινές (αποκλεισμό από τις εξετάσεις) έως διαγραφή, πρόστιμα αλλά και φυλάκιση, όπως για το φοβερό αδίκημα της κατάληψης ή οποιασδήποτε μορφής παρακώλυσης της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Τρία χρόνια φυλάκισης η ποινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου