Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Η «Μήδεια» υποχωρεί, το επιτελικό μπάχαλο παραμένει

 Η «Μήδεια» υποχωρεί, το επιτελικό μπάχαλο παραμένει


  • A-
  • A+

  •  
  • Ευχολόγια Χαρδαλιά: Φταίνε τα πρωτοφανή φαινόμενα
     
  • Πετούν το μπαλάκι των ευθυνών: Πυρά Πατούλη κατά ΔΕΔΔΗΕ
     
  • Τρεις κτηνοτρόφοι αγνοούμενοι στην Κρήτη
     
  • Αποκαταστάθηκε η ύδρευση στην Αττική-Μέχρι το βράδυ η ηλεκτροδότηση
     
  • Πώς κινούνται τα ΜΜΜ-Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Δραματική η κατάσταση στον Ωρωπό

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο του δήμου Ωρωπού περιέγραψε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Γιώργος Γιασημάκης ανέφερε ότι το 80% της περιοχής παραμένει χωρίς νερό, ενώ οι μισοί οικισμού δεν έχουν ρεύμα, ορισμένοι από το βράδυ της Δευτέρας.

Άφησε, ακόμη, αιχμές και κατά του ΔΕΔΔΗΕ και της κεντρικής κυβέρνησης αναφέροντας ότι ο δήμος τους δρόμους που είναι στην αρμοδιότητά του τους είχε ανοιχτούς από τη Δευτέρα.

Έκανε, τέλος, λόγο για απερίγραπτη κατάσταση.

Η Κρήτη στο επίκεντρο της κακοκαιρίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια» στην Κρήτη - Ισχυρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές, συνεχίστηκαν και το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά - Κλειστά παραμένουν τα περισσότερα σχολεία.

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των συρμών του μετρό στη γραμμή 1 ( Πειραιάς - Κηφισιά). Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται πλέον κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο από τον Πειραιά έως την Κηφισιά.

Πριν από τις 7 το πρωί ξεκίνησαν απο τα αμαξοστάσια τα λεωφορεία (γραμμές ΟΣΥ, ΚΤΕΛ) και τα τρόλεϊ. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που άφησε η κακοκαιρία «Μήδεια», παρατηρούνται κάποιες δυσκολίες στις μετακινήσεις των οχημάτων σε τοπικές γραμμές στα Βόρεια Προάστια.

Σε ό,τι αφορά το μετρό, σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Τέλος, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην υποδομή σήμερα θα κυκλοφορήσουν περιορισμένα δρομολόγια του προαστιακού στις διαδρομές Κιάτο- Λιόσια, Λιόσια - Πλακεντίας, Πλακεντίας - Αεροδρόμιο. Εφόσον τα προβλήματα αποκατασταθούν θα υπάρξει και σταδιακή αποκατάσταση των δρομολογίων .

Αγνοούνται τρεις κτηνοτρόφοι στο Ρέθυμνο

Ανησυχία επικρατεί στο Ρέθυμνο, καθώς από χθες το βράδυ αγνοούνται τρεις κτηνοτρόφοι στην περιοχή των Αραβάνων στον Μυλοπόταμο, ενώ η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας από χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να πάνε στις στάνες τους, όμως κόλλησαν στον δρόμο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ζήτησαν βοήθεια από τρίτο συνάδελφό τους, ο οποίος επιχείρησε να φτάσει στο σημείο και έκτοτε αγνοούνται και οι τρεις.

Στην επιχείρηση εντοπισμού των τριών κτηνοτρόφων συμμετέχουν η ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, η Αστυνομία, και κάτοικοι της περιοχής.

Η εκδοχή του ΔΕΔΔΗΕ για το μπάχαλο-Υποσχέσεις για αποκατάσταση μέχρι το βράυ

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Αν. Μάνος την κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι τέτοια κατάσταση δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Όπως είπε, «τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, Βόρεια προάστια, στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργάζονταν στην αποκατάσταση των βλαβών».

Ειδικότερα, στα βόρεια προάστια σε 24ωρη βάση επιχειρούσαν παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που ήρθαν από περιοχές εκτός Αθηνών. «Πλέον των 50, 60 ατόμων ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84, 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσα στις τάσεις, όπου οι 42, 43 έχουν αποκατασταθεί και μένουν οι υπόλοιποι 42, 43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά, τα οποία είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, 'Ανοιξη, 'Αγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών», σημείωσε ο κ. Μάνος.

Παράλληλα εξήγησε ότι όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. «Όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος. Εν τούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας σε συνεργασία και βοήθεια με την Πολιτική Προστασία κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας», επισήμανε ο. κ Μάνος ενώ προσέθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα δοθεί μέχρι σήμερα το βράδυ αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι μεμονωμένες βλάβες δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, οι μεμονωμένες παροχές, το οποίο θα είναι το δεύτερο μέτωπο.

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία των αντλιοστασίων στην Αττική

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία όλων των αντλιοστασίων της ΕΥΔΑΠ στην Αττική και υδροδοτούνται κανονικά τα νοικοκυριά. Οι μόνες βλάβες που παρατηρούνται στο δίκτυο είναι οι συνήθεις, διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της εταιρίας.

Για την αποκατάσταση της λειτουργίας των αντλιοστασίων η ΕΥΔΑΠ μετέφερε γεννήτριες, καθώς έχει διακοπεί τη ηλεκτρικό ρεύμα.

«Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών»

Να αποκρούσει την κριτική επιχείρησε μετά την πρωινή σύσκεψη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Πυρά Πατούλη κατά ΔΕΔΔΗΕ

Μετά την καθολική αποτυχία του επιτελικού κράτους φαίνεται πως έχει ξεκινήσει το παιχνίδι των ευθυνών με τον Περιφερειάρχη Αττικής να περιπλανάται από νωρίς το πρωί στα κανάλια εκτοξεύοντας πυρά κατά του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι το γενικό συντονισμό έχει πάντα η Πολιτική Προστασία, όμως την ευθύνη για τους ελέγχους σε καλώδια και δέντρα έχει ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με τους δήμους. 

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εφαρμόζει την αρχή σύμφωνα με την οποία ο καλύτερος τρόπος για να μην κάνεις λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα.

 

 

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Οι πρωινές ανακοινώσεις της Τροχαίας.

Πρόγνωση καιρού

Xιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια και στην Κρήτη ενώ χιονόνερο ή βροχή αναμένεται κατά τόπους σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Πιθανότητα για χιονόνερο ή χιόνι υπάρχει και για τις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και μετά το πρωί θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -15 έως 0, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -8 έως 5, στην Ήπειρο από -6 έως 10, στην Ανατολική Στερεά από -6 έως 6, στη Δυτική Στερεά από -3 έως 8, στην Ανατολική Πελοπόννησο από -2 έως 7, στη Δυτική Πελοπόννησο από -2 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 10, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από -2 έως 5, στις Κυκλάδες από 1 έως 5, στα Δωδεκάνησα από 2 έως 10 και στην Κρήτη από 2 έως 9 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις έως το πρωί, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Τρεις νεκροί, αμέτρητα προβλήματα από τη χθεσινή κακοκαιρία

Συνεχίζονται τα προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση σε περιοχές της χώρας από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Μήδεια», που αφήνει πίσω της τρεις νεκρούς και δείχνει ότι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» είναι μόνο στα λόγια. 

Στρατός και Πυροσβεστική σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις δίνουν από χθες μάχη για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία και προσπαθούν να κόψουν τα δέντρα που έχουν πέσει και να ανοίξουν τους δρόμους, ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πυροσβεστική κλήθηκε να παροχές βοηθείας σε 1.529 περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου