Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Οι έγκυες πιο ευάλωτες για βαριά λοίμωξη από την COVID-19: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία από το «Αττικόν»

 

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2011)
 0  0  0
Βρείτε μας

Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο να νοσήσουν βαριά με κορονοϊό. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το Νοσοκομείο «Αττικόν» .

Από την αρχή την πανδημίας COVID-19 έχουν νοσηλευτεί στη Γ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο «Αττικόν» 41 έγκυες γυναίκες, οι οποίες ήταν θετικές στην COVID-19.

Η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια-διευθύντρια Γ' Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής, στο «Αττικόν» και ο Παναγιώτης Κρόκος, γιατρός της Κλινικής, επισημαίνουν σύμφωνα με τη μελέτη του Center for Disease Control (CDC) ότι οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες για βαριά λοίμωξη από την COVID-19 με τις πιθανότητες να είναι περισσότερες στο: να νοσηλευτούν, να διασωληνωθούν και να λάβουν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από την νόσο.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το νοσοκομείο «Αττικόν» πέντε από τις έγκυες εμφάνισαν πνευμονία COVID-19, μία στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και τέσσερις στο τρίτο τρίμηνο.

Ενδεικτικά στις 09 Φεβρουαρίου σε μια γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει την τέταρτη ημέρα της λοχείας, επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό η αναπνευστική της λειτουργία, μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ και διασωληνώθηκε για μηχανική υποστήριξη αναπνοής, για έξι ημέρες. Η ίδια και το μωρό της έχουν πλέον βελτιωμένη κλινική εικόνα.

Σε καμιά από τις γυναίκες που γέννησαν στο Αττικόν Νοσοκομείο δεν απομονώθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό, στο αίμα ομφαλίου λώρου και στο μητρικό γάλα, τονίζει η κ. Καλανταρίδου.

Συνεχίζοντας, οι δύο γιατροί επισημαίνουν ότι παρόλο που αρχικά θεωρούσαν πως ήταν καλό οι έγκυες κι οι γυναίκες που θηλάζουν να αποφεύγουν τον εμβολιασμό εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, για δική τους ασφάλεια, ενώ οι οδηγίες που έχουν προκύψει μετέπειτα, αντικρούονται μεταξύ τους.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα βλαπτικής επίδρασης, ούτε όμως και στοιχεία ασφάλειας που να οδηγούν σε οδηγία για καθολικό εμβολιασμό των εγκύων και των μητέρων που θηλάζουν. Σε έγκυες υψηλού κινδύνου για έκθεση στον κορονοϊό SARS-CoV-2 προτείνεται ο εμβολιασμός» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Προτείνεται στις έγκυες ότι θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας για πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου