Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό MeToo μετά τις αποκαλύψεις Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης μας εξαπάτησε»

 

Κρούσματα: 
109.617.242
Ανέρρωσαν: 
61.684.178

Θάνατοι: 
2.422.045
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
 0  0  0
Βρείτε μας

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε - μας εξαπάτησε» είπε η υπουργός Πολιτισμού σήμερα, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στο ΣΥΡΙΖΑ.

Εξαπατήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη. Δεν γνώριζε τίποτα για τα ποινικά αδικήματα με τα οποία φέρεται να συνδέεται, ο σκηνοθέτης.

Δεν έχει προσωπική σχέση με τον Λιγνάδη, ούτε η ίδια ούτε ο πρωθυπουργός. Είναι οι βασικοί άξονες της άκρως κομματικοποιημένης, αρκετά θυμωμένης και στην τελευταία λεπτομέρεια δομημένης συνέντευξης τύπου που παρέθεσε πριν λίγη ώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, βγαίνοντας στην αντεπίθεση, καθώς πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μενδώνη: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης μας εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη»

«Ακούμε ότι συγκαλύπταμε. Να συγκαλύψουμε τι; Εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ξέρανε, αυτοί έχουν ευθύνη για την συγκάλυψη. Οι φήμες που αφορούν το Λιγναδη ξεκινούν στις 29/1 και η παραίτηση γίνεται στις 6/2. Όταν ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει αν ο ίδιος είχε σχέση και με τις φήμες. Αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης με εξαπάτησε και μας εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν είχε σχέση με όλα αυτά. Υπήρχε σταθερή άρνηση προς όλους μας ότι οι φήμες αφορούν αυτόν. Κι ενώ πολλαπλασιάζονταν οι φήμες για την ανάρμοστη δράσης του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Αν το ξέραμε για τον κ. Λιγνάδη δεν είμαστε τόσο αφελείς. Όταν ξέρεις κάτι τέτοιο δεν είσαι αφελής για να το διακινδυνεύσεις» τόνισε μεταξύ άλλων, με έμφαση η υπουργός, "καρφώνοντας" και την προκάτοχό της Λυδία Κονιόρδου.

«Η πρώην υπουργός και συνάδελφος του Λιγνάδη, Λυδία Κονιόρδου αν ήξερε δεν είχε υποχρέωση να κάνει κάτι;», αναρωτήθηκε η κ.Μενδώνη, εγκαλώντας ακόμη και τον τομεάρχη Πολτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Σκουρολιάκος ήξερε για τον Λιγνάδη; Λογικά θα ξέρει περισσότερα κουτσομπολιά και φήμες από κάποιον που δεν είναι στο σινάφι. Αγνοούσε ή συγκάλυπτε; Αν αγνοούσε γιατί να μην αγνοούμε εμείς;», ήταν σταθερά το βασικό αντεπιχείρημά της, σε μια καλοστημένη ομιλία, που στοιχειοθέτησε ανατρέχοντας ακόμη και σε δημοσιεύματα της Έλενας Ακρίτα, η οποία κάποτε εκθείαζε τον Λιγνάδη, βάζοντας στη συζήτηση, παρότι επέμενε ότι δεν πρέπει να πολτικοποιηθεί-κομματικοποιηθεί, ακόμη και τη Βενεζουέλα αλλά και τις αποκαλυπτικές συνομιλίες των Παππά- Μιωνή!

«Η μαρτυρία του Βασίλη μας συγκλόνισε»

«Δεν άφησα καθόλου να περάσει καιρός από την ώρα που οι καταγγελίες απέκτησαν όνομα κι επώνυμο και για τον θύτη και για το θύμα. Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε, δεν φοβόμαστε τίποτε, επανέλαβε η υπουργός πολλές φορές, διευκρινίζοντας ότι «είμαστε εδώ μετά την πρώτη καταγγελία στον εισαγγελέα του Βασίλη. Η μαρτυρία του μας συγκλόνισε».

Χτες μάλιστα η υπουργός, όπως είπε, συνομίλησε και με τον δικηγόρο του Βασίλη. «Είμαστε κράτος δικαίου», ήταν ακόμη ένα μότο της, στον αντίποδα των δικαστηρίων και των λιθοβολισμών που κάποιοι, όπως ανέφερε, επιζητούν.

Η συνέντευξη ξεκίνησε διευκρινίζοντας η υπουργός ότι, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ηγείται της εκστρατείας κάθαρση (για του λόγου της το αληθές, κατάθεσε το πρωί μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση του κακοποιημένου σεξουαλικά Βασίλη από τον Δημήτρη Λιγνάδη), διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι ο Λιγνάδης ως προσωπικός φίλος της ίδιας αλλά και του πρωθυπουργού, υπήρξε μια προειλημμένη απόφαση προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Εθνικού Θεάτρου.

«Ακούω πως ήταν προαποφασισμένη η επιλογή Λιγνάδη πριν τις εκλογές γιατί ήταν φίλος του πρωθυπουργού», δυσανασχέτησε η υπουργός.

«Επαναλαμβάνω. Ο πρωθυπουργός τον γνώριζε από το σανίδι. Ας βρουν ένα μάρτυρα, μια φωτογραφία που να δείχνει ότι εμείς κάναμε παρέα με τον κ Λιγνάδη. Δεν θα βρεθεί, γιατί δεν υπάρχει», ανέφερε η υπουργός.

«Ακούω ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δικός μου προσωπικός φίλος. Δεν υπήρξε ποτέ. Είχαμε μια συνομιλία το 2014 και τον είδα και τον συνεχάρην στην παράσταση του Πεερ Γκυντ στο Εθνικό το '18 και τίποτα περισσότερο», συνέχισε η κα Μενδώνη. 

Η Μενδώνη σήκωσε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ο βιασμός»

«Να θυμίσω ότι δεν προέκυψε ξαφνικά ο κ. Λιγνάδης στο Εθνικό το '19 . Έχει μια σχεδόν αδιάλλειπτη σχέση από το '86 (διευθυντής της Νέας Σκηνής, της Δραματικής Σχολής κι έπαιζε ή σκηνοθετούσε σταθερά από το 2000)».

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (15-16) έπαιξε "Ριχαρδο Γ’"» ανέφερε η υπουργός, και υποδύθηκε στην Επίδαυρο (το 2016) Κρέοντα, ενώ το 17-18 πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε Πεέρ Γκυντ και το 2020, πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες είχε την πρώην υπουργό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου.

«Αν ήταν επικίνδυνος και το γνώριζε και το 2018 η υπουργός Πολιτισμού, τότε γιατί δεν εμπόδισε να χρησιμοποιήσουν τον Λιγνάδη; Τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού όχι εδώ» ήταν η σοβαρή μομφή της Λίνας Μενδώνη, που ανέτρεξε και στη διθυραμβική αποδοχή της τοποθέτησης του Λιγνάδη από όλα τα Μέσα όταν τοποθετήθηκε στο Εθνικό Θέατρο, ανατρέχοντας, στην "καλά διαβασμένη" ομιλία της, σε δημοσίευμα του Κ. Γεωργουσόπουλου ( 24/8/19) που σημείωνε ότι «ο Λιγνάδης θα είναι ο ανανεωτής του θεσμού».

Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, ότι ο βιασμός δεν έχει πολιτικό χρώμα.

«Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ο βιασμός», είπε. «Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική ταύτιση. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση από τη στιγμή που έγιναν επώνυμες καταγγελίες για τον κύριο Χαϊκάλη, που ήταν υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν το χρησιμοποίησε πουθενά ως επιχείρημα. Κανείς δεν σχολίασε αν ο Γουάινστιν ήταν ρεπουμπλικάνος ή δημοκρατικός. Αυτή την κομματικοποίηση την έκανε η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Το θέμα είναι σοβαρό και απαιτεί τη συναίνεση όλων μας», τόνισε, σε μια ομιλία που κομματικοποιούσε ωστόσο το ζήτημα Λιγνάδη, καταλήγοντας στην «καλή είδηση» ότι ήδη ο υφυπουργός εργάζεται για τη δημιουργία κώδικα δεοντολογίας, που θα καλύπτει από τι ακροάσεις έως τις συμβάσεις εργασίας στο χώρο του θεάτρου.

Νέα μήνυση κατά του γνωστού ηθοποιού - σκηνοθέτη για βιασμό 14χρονου

Νέα μήνυση κατά του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη κατατέθηκε για τον βιασμό ενός 14χρονου μαθητή το 2010. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έγκλημα δεν έχει παραγραφεί. 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο γνωστός ηθοποιός καταγγέλλεται πως προσέγγισε τον ανήλικο στην πλατεία του Μεταξουργείου υποσχόμενος πως θα τον βοηθήσει, με τις γνωριμίες του, να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο ηθοποιός τον πήγαινε σε συναυλίες και εντέλει τον βίασε στο σπίτι του. Παράλληλα, κάνει λόγο για παρουσία κι άλλων παιδιών στο σπίτι του άνδρα που καταγγέλλει.

Ο συνήγορος του μηνυτή χαρακτήρισε τον καταγγελλόμενο ιδιαίτερα επικίνδυνο, σημειώνοντας πως μπορεί να συνεχίζει τη δράση του μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου