Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Δημόπουλος: Τα σημερινά μέτρα δεν αποδίδουν ιδιαίτερα - Πάνω από 200 εισαγωγές κάθε μέρα στην Αττική

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα (218)
 0  0  0
Βρείτε μας

Δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα τα υφιστάμενα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο.

Καθώς αναμένονται ενδεχόμενες ανακοινώσεις για ένα νέο μείγμα μέτρων, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι τα σημερινά μέτρα περιορισμού του κορονοϊού δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα.

Παράλληλα, κάθε μέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αττική έχουμε «πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία», με αποτέλεσμα να υπάρχει «πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού».

Έτσι, ο κ. Δημόπουλος πρόταξε την ανάγκη «να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών, υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή, στηρίζουν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων».

«Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων. Κατά ένα μέρος η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής φάνηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τη συνεχιζόμενη αύξηση των εμβολιασμών.

«Αναμένουμε και την επόμενη βδομάδα υψηλό αριθμό κρουσμάτων»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης έκανε λόγο για σοκαριστικές αναλύσεις στα λύματα τονίζοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη».

«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1.000% [...] 210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου και 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ ενώ και την επόμενη βδομάδα «θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων». Σημείωσε πάντως ότι υπάρχει μια επιπέδωση στην Αττική όπου όπως είπε «είμαστε σταθερά».

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Η κυβέρνηση καλείται να βρει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αποφόρτιση της κούρασης των πολιτών αλλά και τη μη επιδείνωση του επιβαρυμένου επιδημιολογικού προφίλ της χώρας, που εδώ και 48 ώρες καταγράφει συνεχή ρεκόρ σε διασωληνωμένους αλλά και υψηλά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Έτσι, όπως μετέδωσε το STAR την Πέμπτη (18/03), η «χαλάρωση» των μέτρων του σκληρού lockdown με άμεση ισχύ από τις 06:00 του Σαββάτου, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μέσω του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα αρχίζει στις 21:00 και όχι στις 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα και έως τις 05:00 π.μ.

Ακόμα, οι ημερομηνίες-κλειδιά για την επανεκκίνηση της κοινωνικοοικονομικής ζωής είναι οι ακόλουθες:

  • 22 Μαρτίου ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ, αρχαιολογικοί χώροι και δικαστήρια.
  • 29 Μαρτίου σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο.
  • 5 Απριλίου επαναλειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια.
  • 12 Απριλίου επιστρέφουν οι μαθητές στα Δημοτικά.
  • 19 Απριλίου ανοίγει η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
  • 24 Απριλίου επιτρέπονται εκ νέου οι υπερτοπικές μετακινήσεις, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου