Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Στο «κόκκινο» η χώρα με 2.535 νέα κρούσματα - Αρνητικό ρεκόρ με 672 διασωληνωμένους

 

COVID-19
Κρούσματα: 
121.914.875
Ανέρρωσαν: 
69.089.615

Θάνατοι: 
2.694.086
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα (246)
Βρείτε μας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.535 νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα μας εν μέσω μιας ελαφριάς χαλάρωσης του πολύ σκληρού lockdown που είχε επιβληθεί.

Σε 2.535 ανέρχονται τα νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ενώ οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 60.

Από τα νέα κρούσματα τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 235.611, εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.362 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 672 (66.7% άνδρες).  Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη και τo 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.572 ασθενείς. Οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της  είναι 513. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 469 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Σημειώνεται πως από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.421 θάνατοι κσιι το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Καμπανάκι» για 9.500 κρούσματα

Σχολιάζοντας την τωρινή επιδημιολογική εικόνα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης  έκανε λόγο για αυξητική τάση που έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας. 

Ο ίδιος τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ναι μεν δεν λειτουργούν όσο θα ήθελαν οι ειδικοί αλλά λειτουργούν. 

Σημείωσε δε πως αυτό που καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών τονίζοντας πως από τις 10Μαρτίου, ίσως και λίγο νωρίτερα, υπάρχει καθαρή επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών.

«Αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα, ή αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία, οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά. Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο και δεν πρόκειται να συμβεί σε καμία περίπτωση. Απλώς χτυπάω λίγο το καμπανάκι, γιατί έχουμε να κάνουμε με στελέχη που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί και πιο στοχευμένοι με τα μέτρα που παίρνουμε» τονίζει. 

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως αυτή τη στιγμή η δυναμική είναι αυξητική και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται πραγματικά η διασπορά, όπως οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ, προσθέτοντας πως το θέμα του ανοίγματος έχει να κάνει με τη στόχευση και με το πως λειτουργούμε όταν είμαστε ανοιχτά». 

Ένα βήμα πριν την επίταξη

Εν τω μεταξύ, σε «ναυάγιο» οδηγήθηκε η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλη της χώρας, καθώς έληξε χωρίς συμφωνία. 

Σημειώνεται ότι το τελεσίγραφο του κ. Κικίλιας προς του ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού έχει λήξει από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο υπουργός δεν πήρε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων.

Είχε ζητήσει, μάλιστα, την συνεισφορά τουλάχιστον 200 γιατρών, ενώ αν δεν υπήρχε ανταπόκριση θα ζητούσε από τον πρωθυπουργό επίταξη των υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί 50 ιδιώτες γιατροί - μέλη του ΙΣΑ για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, τη στιγμή που δέχεται αφόρητες πιέσεις από τον πολύ μεγάλο αριθμό εισαγωγών και νοσηλευόμενων από τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου