Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός: 2.785 νέα κρούσματα, 649 διασωληνωμένοι και 64 νεκροί

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα (225)
Βρείτε μας

Τις 2.785 άγγιξαν σήμερα οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό στη χώρα μας, την ώρα που φαίνεται να οδεύουμε προς μία σχετική «χαλάρωση» των μέτρων.

Τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 2.785 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, συνολικά οι μολύνσεις από κορονοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 233.079, με ημερήσια μεταβολή +1.2%. Το 51,6% των κρουσμάτων αφορά άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, τα 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.101 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά τις τελευταίες ώρες κατέληξαν 64 άτομα, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταλήξει συνολικά 7.361. Το 95,8% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ και ανέρχεται σε 649 (67,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 82, 6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Σημειώνεται επίσης πως από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.555 ασθενείς.

Όσον αφορά στις εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -3,43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 459 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Στο επίκεντρο η «χαλάρωση» - Τι αλλάζει με την απαγόρευση

Προτεραιότητα κυβέρνησης και ειδικών φαίνεται να είναι η χαλάρωση των μέτρων για το lockdown, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για παράταση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στη σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων φαίνεται να έχει ήδη «κλειδώσει» η αλλαγή της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 19:00 που είναι τώρα στις 21:00 -δηλαδή όπως γίνεται και τις καθημερινές.

Το παραπάνω «επιβεβαίωσε» κατά κάποιο τρόπο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη νωρίτερα την Παρασκευή, παραδεχόμενη πως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 τα Σαββατοκύριακα «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Τι άλλο βρίσκεται στο «τραπέζι»

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και σενάρια για ημερομηνίες - «κλειδιά» όσον αφορά στην επιστροφή σε μια σχετικά ομαλή λειτουργία της κοινωνικοοικονομικής ζωής:

  • 22 Μαρτίου ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ, αρχαιολογικοί χώροι και δικαστήρια
  • 29 Μαρτίου επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο
  • 5 Απριλίου επαναλειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια
  • 12 Απριλίου ανοίγουν τα Δημοτικά
  • 19 Απριλίου λειτουργεί ξανά η εστίαση αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Για το λιανεμπόριο, συγκεκριμένα, η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι τα ρολά να σηκωθούν χωρίς click away ή click in shop αλλά με μήνυμα στο 13032 διάρκειας τριών ωρών και με «κόφτη».

Σημειώνεται ότι «γρίφος» φαίνεται να αποτελεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο μέσω του κωδικού 6 στo 13033.

Χαλάρωση με το ΕΣΥ στο «κόκκινο»;

Σήμερα, και ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται σε «κατάσταση πολέμου», εκπνέει η προθεσμία των 48 ωρών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με ιδιώτες γιατρούς, μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) έχουν ανταποκριθεί 50 ιδιώτες γιατροί - μέλη του ΙΣΑ για τη στήριξη του ΕΣΥ στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Την κρίσιμη αυτή ώρα, θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς που αποτελούν το ανάχωμα για να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές και να μην φτάσουν τα περιστατικά COVID-19 στα νοσοκομεία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων από τους γιατρούς της ΠΦΥ, για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές από άλλες αιτίες».

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, έχει τονίσει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε θα αποφασιστεί επίταξη υπηρεσιών. 

«Σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο αίτημά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών» είχε πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου