Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Πληροφορίες για περισσότερα από 3.000 κρούσματα σήμερα - Τρομάζει η διασπορά του ιού

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα (190)
 0  0  0
Βρείτε μας

Τρομάζουν τα στοιχεία για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σήμερα θα ανακοινωθούν περισσότερα από 3.000 κρούσματα.

Πάνω από 3.000 αναμένεται να είναι τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα που θα ανακοινώσει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας το απόγευμα, καθώς η σημερινή είναι η πρώτη ημέρα –μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όταν και τα τεστ ήταν πολύ περιορισμένα– που θα έχουμε μία ουσιαστική αποτύπωση της διασποράς του ιού στη χώρα μας. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και ημέρες πως αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος της COVID-19 και αυτή η κορύφωση αναμένεται να φανεί, με το παραπάνω, στη σημερινή εικόνα των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

«Έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα. Ο μέσος κινητός όρος είναι 2.500 με 2.600» σημείωσε νωρίτερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, ενώ την ίδια παρατήρηση έκανε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων» είπε ο κ. Θωμαΐδης, ενημερώνοντας, παράλληλα, για αύξηση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Αττικής. 

Συναγερμός για τα λύματα

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τα λύματα εμπνέουν τα Χανιά της Κρήτης όπου είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου κατά… 1.000%. Παράλληλα, στον Άγιο Νικόλαο η αύξηση ήταν +695%, στο Ηράκλειο +683% και στο Ρέθυμνο +136%.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, συνεχίζεται η αυξητική τάση, με το ιικό φορτίο να καταγράφει άνοδο 87%. Ανοδικά το ιικό φορτίο και στη Θεσσαλονίκη, όπου σημειώθηκε αύξηση 74%.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των Χανίων και του Ρεθύμνου, η αύξηση αφορά στη μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου μεταξύ των εβδομάδων 22-28/2/21 και 8-14/3/21.

«Οδεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο»

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία –ειδικά αυτά της Αττικής– παραμένουν στο «κόκκινο» καθώς οι κλίνες ΜΕΘ γεμίζουν και έχουμε φτάσει στη διασωλήνωση ασθενών ακόμη και σε θαλάμους, ελλείψει ΜΕΘ.

«Οδεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο» προειδοποίησε ο Αιμίλιος Κακλαμάνης, ειδικευόμενος παθολόγος στο Λαϊκό νοσοκομείο, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ προβληματισμός για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

«Ίσως ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως»

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων είναι και η προειδοποίηση του γιατρού και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη, για πιθανότητα ακόμη και 100 και πλέον νεκρών ημερησίως.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70%-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου