Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 645 διασωληνωμένους - 3.073 νέα κρούσματα και 45 νεκροί

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα (208)
Βρείτε μας

Συνολικά 3.073 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα (18/03) ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, μια ημέρα πριν γίνουν ανακοινώσεις για το πόσο θα συνεχίσει το lockdown.

Σε 3.073 ανέρχονται τα κρούσματα στη χώρα μας σήμερα, μετά το χθεσινό διπλό ρεκόρ νέων μολύνσεων και διασωληνωμένων.

Την ίδια ώρα οι νεκροί ανέρχονται σε 45 και οι διασωληνωμένοι σε 645. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένω είναι 68 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.537 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 453 ασθενείς. 

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 230.317 , εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο τραπέζι η «χαλάρωση» στα μέτρα του lockdown

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μένουν για να ξεδιπλωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αναπροσαρμογή των σκληρών μέτρων του lockdown. 

Τα πρώτα σενάρια αναφέρουν πως εξετάζεται χαλάρωση του αυστηρού πλαισίου στις μετακινήσεις, τα Σαββατοκύριακα, με το ωράριο απαγόρευσης να μετατοπίζεται χρονικά από τις 19:00 το απόγευμα στις 21:00 το βράδυ (μέχρι 05:00 το πρωί), ενώ πιθανή είναι και μια αναθεώρηση και για τις καθημερινές.

Την ίδια ισχυρά είναι τα σενάρια για χαλάρωση της χρήσης του κωδικού «6» στα SMS προς το 13033, με την εισήγηση των ειδικών να φέρεται πως δίνει το «πράσινο φως» στη μετακίνηση με αυτοκίνητο (όχι μόνο με πόδια και ποδήλατο που ισχύει μέχρι σήμερα).

Προβληματισμός υπάρχει για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με την επικρατέστερη ημερομηνία να θεωρείται η 29α Μαρτίου.

Νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε ειδική πρόταση στην επιτροπή των ειδικών σχετικά με την ενδεχόμενη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου που περιλαμβάνει το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away ή click in shop τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, δηλαδή όπως ήταν στην προ-κορονοϊού εποχή ενώ οι μετακινήσεις προς τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνονται με SMS στο «13032» και με ονοματεπώνυμο.

Στο σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως παρά τα υψηλά κρούσματα, η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, επομένως οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται σε ανοιχτούς χώρους για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην ημέρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN χτες προϊδέασε για ανακοινώσεις σχετικά με το lockdown, που αναμένεται να γίνουν αύριο, Παρασκευή 19 Μαρτίου, στο υπουργείο Υγείας και την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου