Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Εμβόλιο AstraΖeneca: Ραγδαίες εξελίξεις και έκτακτη συνεδρίαση του EMA

 

ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιμένει πως τα οφέλη από το εμβόλιο της Astrazeneca είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Έκτακτη ανακοίνωση μετά το «ντόμινο» αναστολών των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, λόγω φόβων για αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων, εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Οι χώρες της Ευρώπης κλείνουν την πόρτα, η μία μετά την άλλη, στο εμβόλιο της σουηδο-βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, «πυροδοτώντας» αλυσιδωτές εξελίξεις.

Τελευταίες που προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που αναστέλλουν προσωρινά το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν οι Γερμανία, ΙταλίαΓαλλία και Ισπανία, περιμένοντας τις επίσημες αποφάσεις από τον ΕΜΑ.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επιμένει πως τα οφέλη από το εμβόλιο είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

«Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ωστόσο πως εξεταστούν περαιτέρω τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, ενώ την Πέμπτη (18/03) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού.

«Περιστατικά με θρομβώσεις του αίματος, κάποιες με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά όπως χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμός ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο. Χιλιάδες άνθρωποι παρουσιάζουν θρομβώσεις του αίματος κάθε χρόνο στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο δεν φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», υπογραμμίζεται.

Στη συνέχεια, αφού διευκρινίζεται ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ θα γίνει ενδελεχής ανάλυση όλων των δεδομένων σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων τις επόμενες μέρες, ο ΕΜΑ καθιστά σαφές πως «οι ειδικοί μελετούν λεπτομερώς τα υπάρχοντα δεδομένα και τις κλινικές συνθήκες συγκεκριμένων περιστατικών για να δουν αν το εμβόλιο ίσως συνέβαλε σε αυτές ή αν πρόκειται για περιστατικά που προκλήθηκαν από άλλες αιτίες».

«Η πανδημία COVID-19 είναι μια παγκόσμια κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, και συνεχίζει να αποτελεί μείζονα επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας της ΕΕ. Τα εμβόλια για την COVID-19 συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων από το να αρρωστήσουν, ειδικά οι επαγγελματίες υγείας και οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με χρόνιες ασθένειες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου