Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

AstraZeneca: Ποιες χώρες έχουν «παγώσει» τους εμβολιασμούς - Τι ισχύει στην Ελλάδα

 

Ανέρρωσαν: 
66.739.675

Θάνατοι: 
2.613.954
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1639)
Βρείτε μας

Μια σειρά από χώρες έχουν «παγώσει» τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων - αλλά και θανάτων - που έχουν καταγραφεί, χωρίς να έχει καταστεί σαφές εάν υπάρχει συσχετισμός.

Στην αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό έχουν προχωρήσει μια σειρά από χώρες, μετά από τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις της φαρμακευτικής εταιρείας ότι δεν υπάρχει απόδειξη αυξημένου κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων λόγω τους εμβολίου της. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το θέμα, το οποίο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με μπαράζ αναστολών. 

Στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, όπως επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.  

Σημειωτέον ότι την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε γνωστό ότι και στην Ελλάδα διερευνάται περιστατικό θρόμβωσης, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για συσχετισμό του επεισοδίου με το εμβόλιο.

Η Ελλάδα συνεχίζει τη χορήγηση του εμβολίου, ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος έχει εμφανιστεί καθησυχαστικός σε σχέση με την ασφάλεια του εμβολίου. 

Ο EMA θα συνεδριάσει για το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη. 

Μέχρι στιγμής, συνεπώς, AstraZeneca, ΠΟΥ και EMA, έχουν διαμηνύσει ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί δεν συνδέονται με το εμβόλιο. Πλέον, τα «βλέμματα» στρέφονται στις συσκέψεις που θα λάβουν χώρα, η έκβαση των οποίων αναμένεται να είναι καθοριστική και για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα. 

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σήμερα (16/3) στον ΣΚΑΪ, κάλεσε σε συνέχιση των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι το περιστατικό που αναφέρθηκε στη χώρα μας δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «μέχρι να πει ο ΕΜΑ κάτι άλλο, που δεν το έχει πει, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη».

Μπαράζ από μπλόκα στο εμβόλιο της AstraZeneca 

Όσον αφορά στις χώρες που έχουν «παγώσει» τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η πρώτη χώρα που προέβη σε αυτή την απόφαση ήταν η Δανία, την περασμένη Πέμπτη, 11 Μαρτίου, ενώ ακολούθησαν η Νορβηγία και η Ισλανδία, την ίδια ημέρα. 

Σχετικά με την περίπτωση της Νορβηγίας να σημειωθεί ότι την Κυριακή, ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία, η οποία διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει πάντως  αποδεδειγμένος συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν. Παράλληλα, μια ακόμη υγειονομικός περίπου 30 ετών έφυγε από τη ζωή στη Νορβηγία, την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Αναφορά για θάνατο γυναίκας που είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca υπήρξε και από τη Βουλγαρία, η οποία επίσης ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή της χρήσης του εμβολίου. 

Σε αναστολή προχώρησαν, επίσης, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχή είχε γίνει από την Αυστρία, η οποία στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, καθώς  μια νοσηλεύτρια 49 ετών έφυγε από τη ζωή, μετά από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων», μερικές ημέρες αφού εμβολιάστηκε.

Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας - η οποία μάλιστα έχει σταλεί σε 17 ευρωπαϊκές χώρες. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία είχε απαγορεύσει, την Πέμπτη, τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, ενώ και η Ρουμανία προχώρησε σε ανάλογη κίνηση. 

Η Ινδονησία αποφάσισε επίσης να αναστείλει την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ καθυστερήσεις στην έναρξη των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο ανακοινώθηκαν και από την Ταϊλάνδη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου