Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Καθαρά Δευτέρα με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

 

ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους αναμένεται σε πολλές περιοχές της χώρας την Καθαρά Δευτέρα.

Αντί για χαρταετό… ομπρέλα θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι επιθυμούν να βγουν από το σπίτι τους την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος για το πέταγμα του χαρταετού αύριο (15/03), καθώς αναμένεται επιδείνωση.

Όπως ενημερώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα κατά τόπους.

Το άστατο σκηνικό του καιρού θα συνθέσουν επίσης χιόνια τα οποία θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά μέχρι τα 900 μέτρα (κατά μέσο όρο), όπως και σε περιοχές τόσο της Ηπείρου, όσο και της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ο υδράργυρος στη Δυτική Μακεδονία θα δείξει από -1 έως 10 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 3 έως 17, στη Θεσσαλία από 1 έως 4 βαθμούς και στην Ήπειρο από 2 έως 14. Όσον αφορά στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 15, στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 βαθμούς και στην Κρήτη από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλωθούν:

Προγνωστικός χάρτης με τη γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλωθούν
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : METEO.GR
Προγνωστικός χάρτης με τη γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλωθούν

Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ, ενώ στον Κορινθιακό ενδεχομένως να φθάσουν τα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο, δε, θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζονται με βέλη οι κυρίαρχες διευθύνσεις των ανέμων, ενώ οι κόκκινες αποχρώσεις και οι αναγραφόμενες τιμές αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις των ανέμων:

Προγνωστικός χάρτης με τις κυρίαρχες διευθύνσεις των ανέμων
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : METEO.GR
Προγνωστικός χάρτης με τις κυρίαρχες διευθύνσεις των ανέμων

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται άστατος τις μεσημεριανές ώρες, όταν πρόσκαιρες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους, λόγω αυξημένων νεφώσεων.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ωστόσο θα ενισχυθούν προοδευτικά κατά τόπους στα 7-8 μποφόρ, ενώ στα τμήματα του νομού που βρέχονται από τον Κορινθιακό ενδεχομένως να φτάσουν ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς.

Από την άλλη, στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με περιοδικές βροχές ή καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα δείξει από 7 έως 14 βαθμούς. Περιφερειακά, πάντως της πόλης οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Σύμφωνα τέλος με την ΕΜΥ, η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει αρχικά με βροχές από τα δυτικά, ενώ βαθμιαία θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα. 

Σποραδικές καταιγίδες θα πλήξουν τα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Από το απόγευμα ωστόσο η εικόνα θα βελτιωθεί καθώς τα φαινόμενα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου