Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μητσοτάκης: Μένουμε συνεργάτες στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει το μέλλον

 


Κυριάκος Μητσοτάκης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.03.2021
Βρείτε μας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τους ξένους προσκεκλημένους στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας ενόψει των νέων προκλήσεων που φέρνει το μέλλον.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τους ξένους επίσημους προσκεκλημένους στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης.
Έστειλε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας «στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει το μέλλον για όλους μας».

«Η Ελλάδα της Εθνικής Επανάστασης είχε τότε δίπλα της Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους φίλους της. Λαούς που οδήγησαν τις κυβερνήσεις τους στη ναυμαχία του Ναβαρίνου και στις Συνθήκες του Λονδίνου. Αυτές που κατοχύρωσαν την εθνική ανεξαρτησία. Αυτοί οι δεσμοί δεν λύθηκαν στο πέρας του χρόνου» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους από το εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η νέα Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα «εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο, κτήμα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων φίλων μας».
Επισήμανε ότι «το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό τοποθετήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ήταν ένας ζωντανός οργανισμός που συμβάδισε με την πρόοδο του Έθνους. Η ίδια η ιστορία της, ακολουθεί τη διαδρομή της χώρας. Μία διαδρομή που ξεκινά από το 1821 στην Αίγινα με τον κυβερνήτη Καποδίστρια να συγκεντρώνει πίνακες και φτάνει στο 1896, όταν ο λόγιος Αλέξανδρος Σούτσος κληροδοτεί στο δημόσιο την προσωπική του περιουσία και την προσωπική του συλλογή για τη δημιουργία της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης, επισημαίνοντας ορισμένες χαρακτηριστικές ημερομηνίες.
«Το 1900 ανατέλλει το νέο ίδρυμα με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Γιώργο Ιακωβίδη. Καταλήγει εδώ στην οριστική του στέγη το 1975. Σε αυτό το θαυμάσιο κτίριο σχεδιασμένο από τον Παύλο Μυλωνά και τον Δημήτρη Φατούρο».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν ώστε η νέα Πινακοθήκη να ανοίξει τις πόρτες της «μία ημέρα πριν την επέτειο για την εθνική παλιγγενεσία. Τηρήσαμε τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Εθνική Πινακοθήκη «αποτελεί θησαυροφυλάκιο 20.000 έργων. Η μόνιμη συλλογή της εκτίθεται για πρώτη φορά με τέτοια λαμπρότητα. Η ζωγραφική της νέας Ελλάδας επηρεάστηκε από όλα τα ρεύματα του μοντερνισμού χωρίς να απωλέσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Ομιλία Μενδώνη στην Πινακοθήκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.03.2021
Μενδώνη: Οι συλλογές της Πινακοθήκης αποτελούν δίαυλο πολιτιστικού διαλόγου
«Αυτός ο πλούτος της Ελλάδας απλώνεται σε 21.000 τ.μ. με αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης. Η νέα πινακοθήκη επιβεβαιώνει το ρόλο της ως κιβωτός της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους φίλους της χώρας από το εξωτερικό, στα χρόνια της επανάστασης αλλά μέχρι και σήμερα.
«Η Ελλάδα της εθνικής επανάστασης είχε τότε δίπλα της Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους φίλους της. Λαούς που οδήγησαν τις κυβερνήσεις τους στη ναυμαχία του Ναβαρίνου και στις Συνθήκες του Λονδίνου. Αυτές που κατοχύρωσαν την εθνική ανεξαρτησία. Αυτοί οι δεσμοί δεν λύθηκαν στο πέρας του χρόνου».
Επισήμανε ότι «πολεμήσαμε μαζί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Μαζί πολεμήσαμε το τέρας του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία μας θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει συνεργάτης και στην ειρήνη και σε ενδεχόμενες προκλήσεις με τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αγγλία.

«Υψηλοί φίλοι της χώρας μου, ας απαντήσουμε κι εμείς στην ιστορία, μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει το μέλλον για όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου