Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Lockdown με μικρές ανάσες: Το κοκτέιλ αποσυμπίεσης, τα self test, ο στόχος και ο φόβος

 

ID-19
Κρούσματα: 
121.914.875
Ανέρρωσαν: 
69.089.615

Θάνατοι: 
2.694.086
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1807)
Βρείτε μας

Με τον μέσο όρο κρουσμάτων πάνω από 2.000 και τον δείκτη θετικότητας σχεδόν να εκτινάσσεται, όλοι είχαν διαπιστώσει ότι το lockdown έχει «τρύπες» και κάτι θα πρέπει να γίνει.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων που διαπιστώνεται για περισσότερο από μία εβδομάδα, σε συνδυασμό με τον φόβο της έκρηξης από τον συνδυασμό του παρατεταμένου lockdown και της μη αναστροφής της επιδημιολογικής εικόνας οδήγησαν στις αποφάσεις για πολύ περιορισμένες, διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα.

Η κυβέρνηση δίνει μικρές ανάσες ελπίζοντας ότι έτσι θα «πείσει» καλύτερα τους πολίτες να συνεχίσουν την τήρηση των μέτρων και να επιτευχθεί η πολυπόθητη αποσυμφόρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στις 20.000, ενώ ο κυλιόμενος μέσος νέων κρουσμάτων των τελευταίων εφτά ημερών είναι 2.250. Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από 4,5% στο 6%.

Πλέον τα νοσοκομεία πιέζονται πολύ και αυτό δεν αφορά μόνο την Αττική αλλά και στην Αχαΐα και στη Θεσσαλονίκη.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, καθημερινά έγιναν κατά μέσο όρο περισσότερες από 450 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας.

Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού 4.600 ασθενείς, με την πλειοψηφία των ασθενών, περισσότερους από 2.500, να νοσηλεύονται στην Αττική.

Και παρότι η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη, η πίεση επεκτείνεται και στην κοινωνία, όπου η κόπωση εμφανίζεται και λαμβάνει διάφορες μορφές.

Η «χαλάρωση»

Με την καυτή πατάτα στα χέρια και με τις ισορροπίες περισσότερο και από λεπτές οι μικρές διορθώσεις στα μέτρα εκτιμάται ότι θα πείσουν τον κόσμο να μην σταματήσει την προσπάθεια.

Οι «βαλβίδες αποσυμπίεσης», όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση συνοψίζονται ως εξής:

  • επιτρεπόμενη μετακίνηση 5:00 π.μ. – 9:00 μ.μ. σε όλη τη χώρα (από αύριο Σάββατο)
  • τέλεση λειτουργιών για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (1 πιστός/25 τ.μ., έως 20 πιστοί με χρήση μάσκας)
  • άνοιγμα των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων με τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων (από την ερχόμενη Δευτέρα)
  • ερασιτεχνική αλιεία για διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους (με SMS 6)
  • άνοιγμα υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων

Και:

  • λειτουργία δημόσιων πάρκων για επισκέψεις έως 3 ατόμων

Σημειώνεται ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες προβλέπονται για έως τρία άτομα, εξαιρουμένων των οικογενειών, χρήση μάσκας και αποστολής SMS 6 είναι απαραίτητες, απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής. 

Self test το νέο «χαρτί»

Η αυτοδιάγνωση μέσω των rapid test που θα μπορεί να κάνει ο πολίτης μόνος του αποτελούν το νέο όπλο της κυβέρνησης.

Τα τεστ θα είναι άμεσα προσβάσιμα σε όλα τα φαρμακεία.

Ειδικότερα, από το τέλος Μαρτίου, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του και να τον δίνει στο φαρμακείο ώστε να μπορεί να κάνει δωρεάν τεστ.

Σημειώνεται πως κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα.

Βέβαια, μιλώντας στο Sputnik ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος προειδοποίησε ότι «αυτή η πρακτική μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη αν δεν απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα».

«Θα είναι καταστροφικό αν τα τεστ γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες. Αν κάποιος το κάνει μόνος του και βγει θετικός, θα μπορούσε σίγουρα να μην το δηλώσει. Αυτό επαφίεται στη φιλοτιμία του κάθε πολίτη. Αρκετοί θα μπορούσαν να μην το δηλώσουν και να καταλήξουμε σε μια λανθασμένη επιδημιολογική εικόνα και σε μια ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού» τόνισε ο κ. Λουράντος.

«Βαθύ κόκκινο» για αρκετές περιοχές από το Σάββατο

Εξάλλου, από σήμερα Σάββατο 20 Μαρτίου, περνούν στο «βαθύ κόκκινο» νέες περιοχές καθώς υπήρξε επιβάρυνση του επιδημιολογικού τους προφίλ. 

Αυτές είναι οι:

  • Μύκονος (με 42 ενεργά κρούσματα).
  • Ζάκυνθος (με 61 ενεργά κρούσματα από 31 στις 8 Μαρτίου).
  • Δήμος Αμφίπολης της ΠΕ Σερρών με 43 ενεργά κρούσματα.
  • Καστοριά και Δήμος Ορεστίδος.
  • Καρδίτσα (με 140 ενεργά κρούσματα από 63 στις 8 Μαρτίου).

Στον αντίποδα, από το αυξημένο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου βγαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Φωκίδας, Σάμου, Άρτας και Λευκάδας, καθώς και ο δήμος Ρόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου