Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

AstraZeneca: Με διαφορετικές συστάσεις οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε., μέχρι αύριο οι αποφάσεις στην Ελλάδα

 AstraZeneca: Με διαφορετικές συστάσεις οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε., μέχρι αύριο οι αποφάσεις στην Ελλάδα

AP Photo/Virginia Mayo



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Συνεχίζονται κανονικά με διαφορετικές συστάσεις ανά χώρα οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά και τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Αθανάσιο Σκουτέλη, που δήλωσε το πρωί (ΑΝΤ1) πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ανάγκες τους.

Χθες οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. δεν κατάφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, να συμφωνήσουν σε κοινή πρακτική. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των «27», που συνήθως κατηγορούν την Ένωση, δεν μπόρεσαν να χαράξουν κοινή γραμμή και να απαντήσουν το βασικό ερώτημα εάν οι χώρες θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του EMA ή θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca ως προληπτικό μέτρο.

Κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψή τους εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του ΕΜΑ και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria.

«Συντονισμένη προσέγγιση» ζητά η Επίτροπος Υγείας

«Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, επισημαίνοντας πως «η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια».

«Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις» υποστήριξε για να προσθέσει πως οι αποφάσεις «πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».

Σημειώνεται ότι χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραδέχθηκε τη σύνδεσή του με τη δημιουργία θρόμβων αίματος, αλλά έκρινε την παρενέργεια αυτή εξαιρετικά σπάνια και, ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους, συμβούλευσε τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Ο ΕΜΑ ξεκαθάρισε ότι «μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών σε διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό», χωρίς ωστόσο να συμπεράνει ότι η ηλικία ή το φύλο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες στο εμβόλιο.

Οι χώρες που περιορίζουν τις ηλιακές ομάδες

Όμως, το εμβόλιο έχει περιοριστεί σε ηλικιωμένους πληθυσμούς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, και η Φινλανδία, ενώ η Δανία έχει αναστείλει τη χρήση της εντελώς.

Επίσης, το Βέλγιο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΑΖ, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δίνει το εμβόλιο αυτό σε άτομα κάτω των 55 για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα δοθεί σε άτομα άνω των 60 ετών, αν και οποιοσδήποτε νεότερος που έχει ήδη λάβει μια πρώτη δόση θα λάβεικαιτη δεύτερη. Η Ισπανία γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο θα περιοριστεί σε άτομα ηλικίας από 60 έως 64 ετών, εν αναμονή της επανεξέτασης για άτομα άνω των 65 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου