Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Δική του αριθμητική, δική του γραμματική και το μπαλάκι σε πολίτες και Ε.Ε.

 Δική του αριθμητική, δική του γραμματική και το μπαλάκι σε πολίτες και Ε.Ε.



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Με ερμηνεία των αριθμητικών στοιχείων κατά το δοκούν, αιχμές κατά της αντιπολίτευσης και βέλη προς τους πολίτες και τις Βρυξέλλες η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να κάνει τα πάντα ώστε να διώξει τις ευθύνες από τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει εικόνα ικανοποιητικής διαχείρισης της πανδημίας προτίμησε να επικαλεστεί συνολικά αριθμητικά στοιχεία, χωρίς, δηλαδή, να κάνει ειδική αναφορά στην εφιαλτική κατάσταση που έχει επέλθει η χώρα από το Νοέμβριο και μετά.

Αφού δήλωσε ότι «δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία» άρχισε να παρουσιάζει μια σειρά από στοιχεία διεθνών οργανώσεων που αποτυπώνουν συνολικούς αριθμούς από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Είναι στην 5η θέση ευρωπαϊκά ως προς το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί με πρώτη και δεύτερη θέση, παραδέχθηκε ότι η χώρα στο ζήτημα των τεστ είναι κοντά στον μέσο όρο.

«Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά δεν μπορεί να ακυρώνει η αντιπολίτευση τη συνολική προσπάθεια της χώρας» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Φυσικά και έγιναν λάθη, πρώτος τα έχω αναγνωρίσει, όμως η εικόνα καταστροφής είναι ένα ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας κάθε μέρα» πρόσθεσε. 

Αφού επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για αύξηση των ΜΕΘ, προσλήψεις χιλιάδων και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο πρωθυπουργός άρχισε να πετά τις ευθύνες αριστερά και δεξιά.

Ξεκίνησε, ως συνήθως, από τους πολίτες λέγοντας ότι «οι περιορισμοί των τελευταίων έξι εβδομάδων προστέθηκαν στις δυσκολίες ενός χρόνου. Οι πολίτες άρχισαν να ξεστρατίζουν. Δεν ήταν μόνο οι εκατοντάδες διαδηλώσεις, ήταν οι καθημερινές παραβιάσεις, οι συναντήσεις σε σπίτια και τα επιπόλαια πάρτι».

Μάλιστα, αφού υποστήριξε ότι κόπωση δεν έχουν μόνο οι πολίτες, αλλά και οι μηχανισμοί επιτήρησης, απείλησε εμμέσως, πως εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν τα όποια μέτρα χαλάρωσης θα παρθούν πίσω.

Φρόντισε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει και τη δική του ορολογία, αναφέροντας ότι δεν πρέπει να μιλάμε για χαλάρωση, αλλά για «αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων».

«Βασική παραδοχή είναι ότι τα ισχύοντα μέτρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Αποφασίστηκαν νωρίς, είχαν αποτέλεσμα και αποφύγαμε τα χειρότερα» είπε ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να αποδεχθεί την εικόνα κατάρρευσης των τελευταίων εβδομάδων.

Μιλώντας για τα εμβόλια και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, επέρριψε ανοιχτά ευθύνες στις Βρυξέλλες και, φυσικά, στην AstraZeneca.

«Από τη μία η Ευρώπη απέτυχε στη διανομή των εμβολίων χωρίς να ξεχωρίζει μεγάλες χώρες από μικρές. Απέτυχε, όμως η Ευρώπη στην έγκαιρη προμήθεια και στην τροφοδοσία των κρατών μελών. Αυτό δεν οφείλεται στις αδυναμίες των κρατών μελών. Σίγουρα δεν οφείλεται στην Ελλάδα» δήλωσε. 

Κατά την ομιλία του επιτέθηκε αρκετές φορές στην αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας ως «μικρότητα» την όποια κριτική στην διαδικασία του εμβολιασμού.

Μίλησε για δύο αντίβαρα ελευθερίας που έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει: Να ανακουφίσουμε την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες και να οδηγήσουμε και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της.

Διαφήμισε, όπως αναμενόταν, τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί χρήματα για στήριξη της κοινωνίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε για την εστίαση. 

Στο τέλος, ο πρωθυπουργός, αφού πέταξε ευθύνες και αιχμές δήλωσε «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, να αφήσουμε πίσω μας τις αντιδικίες, να συμφωνήσουμε σε κάποιους βασικούς άξονες για τους επόμενους μήνες. Να ακούσουμε εάν υπάρχουν κάποιες προτάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου