Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Κορονοϊός: Γιατί οι ειδικοί δεν ανησυχούν ακόμα για την ινδική μετάλλαξη στην Ελλάδα

 


Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.04.2021
Βρείτε μας
Τι ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, για την ινδική μετάλλαξη στη σημερινή (26/04) ενημέρωση.
Καθησυχαστική ήταν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην Ελλάδα, Μαρία Θεοδωρίδου, για την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει «χτυπήσει» την πόρτα και της χώρας μας.
Η ινδική μετάλλαξη θεωρείται πιο μεταδοτική, ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ενδέχεται να μην την καλύπτουν, σκορπώντας έτσι τον τρόμο παγκοσμίως.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες, βάσει των οποίων, δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, σημαίνοντας συναγερμό. Παρ΄ όλα αυτά, η κα Θεοδωρίδου κατέστησε σαφές πως μέχρι στιγμής δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.
«Έχει γονίδια από το στέλεχος της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας», ανέφερε, ερωτηθείσα στο πλαίσιο της σημερινής (26/04) ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι όπως έχει ακούσει, «όπου υπάρχει η βρετανική μετάλλαξη (σ.σ. κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα), η ινδική δεν έχει τη μεταδοτικότητα που θα μπορούσε να έχει, όπως άλλωστε και η νοτιοαφρικανική. Σαν να αναστέλλεται η μεταδοτικότητά τους».
«Δεν ανησυχούμε, παρατηρούμε, καταγράφουμε και αναλόγως πράττουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας πάντως στον ΑΝΤ1 το πρωί της Μ. Δευτέρας (26/04), η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, σημείωσε πως δεν είναι γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης.

«Θέλουμε να δούμε εάν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία (σ.σ. με την εκρηκτική αύξηση ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων) οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν φαίνεται να προκύπτει ότι η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.
«Μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%», διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου