Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Γιατί ο Ερντογάν συνέλαβε τον "πατέρα" της Γαλάζιας Πατρίδας;

 


Σημαία Τουρκίας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.04.2021
Βρείτε μας
Τούρκοι αναλυτές και πολιτικοί μιλούν στο Sputnik για τις εξελίξεις με τη σύλληψη του εμπνευστή της "Γαλάζιας Πατρίδας".
«Ανάσα» δεν μπορεί να πάρει η Τουρκία, καθώς το ένα επεισόδιο διαδέχεται αναπάντεχα το άλλο, βυθίζοντας την τρεκλίζουσα χώρα σε βαθύτερη κρίση, με πρωταγωνιστή πάντα τον απρόβλεπτο Πρόεδρό της, την ώρα μάλιστα που η τουρκική λίρα καταποντίζεται κι η πανδημία χτυπάει κόκκινα ρεκόρ μεταδοτικότητας και θανάτων (παρόλο το «μαγείρεμα» των αριθμών, γιατροί στη γείτονα περιγράφουν μια «άλλη» κατάσταση επιδημιολογικά).
Αστυνομία στο προξενείο της Σαουδικης Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.04.2021
Κόσμος
Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής του δόγματος "Γαλάζια Πατρίδα" - Χειροπέδες σε 10 άτομα
Μετά την καρατόμηση του διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας, νέο εσωτερικό «μέτωπο» ανοίγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντάς τα και με τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας». Οι τουρκικές αρχές ασφάλειας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον απόστρατο ναύαρχο Τζεμ Γκιουρντενίζ, που θεωρείται ο γεννήτορας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και είναι ένας από τους απόστρατους 104 ναυάρχους που υπέγραψαν την κοινή δήλωση που στρέφονταν εναντίον της πολιτικής του καθεστώτος Ερντογάν για τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), η οποία καθορίζει το καθεστώς των Στενών. Ο Γκιουρντενίζ και οι 103 ζητούν από την κυβέρνηση αφενός να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αφετέρου να μην απομακρυνθεί από τις αρχές του κοσμικού κεμαλικού κράτους, υπονοώντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Η κυβέρνηση Ερντογάν, με τα νεοοθωμανικά οράματα και τις πολιτικές αποκεμαλοποίησης της χώρας, χαρακτήρισε την κοινή δήλωση «πραξικόπημα» ανοίγοντας τον δρόμο για νέες διώξεις αυτή τη φορά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο σχεδιασμός Ερντογάν

«Ως συνήθως, το κυβερνόν AKP προσπαθεί να κάνει στροφή από την τρομερή οικονομική κατάσταση και τη χαοτική εγχώρια ατζέντα» είναι η εξήγηση που μας δίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικός σύμβουλος του προέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικου Κόμματος CHP Ουνάλ Τσέβικοζ, που δεν φαίνεται να εξεπλάγη ιδιαίτερα από τη νέα εξέλιξη.
Η μεγάλη τουρκική ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.03.2021
Κόσμος
Προκαλεί και πάλι η Τουρκία: «Γαλάζια Πατρίδα για εμάς Αιγαίο, Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα»
Κάτι που επιβεβαιώνεται κι από την επικοινωνία μας με τον Τούρκο αναλυτή Ν. Οζούρ. «Μερικές ακόμη συλλήψεις! Όπως πάντα. Τίποτα δεν αλλάζει φυσικά» μας σχολιάζει. «Η δήλωση που υπέγραψαν και χαρακτηρίστηκε "πραξικόπημα" ενδεχομένως αποτελεί και το άλλοθι που ο Ερντογάν αναζητούσε ώστε να απαλλαγεί από ορισμένους αξιωματικούς του στρατού και να επεκτείνει την έρευνα και στους αξιωματικούς που είναι ακόμα σε υπηρεσία» προσθέτει.
«Ο απόστρατος Τζέμ Γκιουρντενίζ (Cem Gurdeniz) και 103 συνταξιούχοι ναύαρχοι εξέδωσαν κοινή δήλωση το Σάββατο τα μεσάνυχτα, επικρίνοντας τις συζητήσεις και την πιθανή αποχώρηση από τη Σύμβαση του Moντρό. Το AKP τους κατηγόρησε αμέσως ότι "σχεδίαζαν πραξικόπημα"! Είναι αρρωστημένο» αναφωνεί ο Τσέβικοζ. «Συνταξιούχοι ναύαρχοι να απεργάζονται πραξικόπημα; Στη συνέχεια, 14 από αυτούς οι οποίοι φέρεται να είναι συντάκτες της δήλωσης, συνελήφθησαν. Ο Τζέμ Γκιουρντενίζ είναι ένας από αυτούς (τέσσερις ήδη ανακρίνονται. Όχι ακόμη ο Γκιουρντενίζ)» συνεχίζει ο πρώην αντιπρόεδρος του CHP.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Γιατί ο Ερντογάν συνέλαβε τον «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας; Προσπαθεί να «αναγνώσει» πίσω από το νέο επεισόδιο πιθανές προεκτάσεις κι «απόνερα» στα Ελληνοτουρκικά και Τουρκοκυπριακά: «Το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική εξωτερική πολιτική, και επομένως δεν έχει σχέση ούτε με την Ελλάδα ούτε με την Κύπρο» μας καθησυχάζει ο Τσέβικοζ. «Είναι καθαρά ένα εγχώριο ζήτημα. Ως συνήθως, το AKP προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από στο χάος της εσωτερικής ατζέντας» καταλήγει. Η δήλωσή μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας.
Ο Γκιουρντενίζ, ο σταρ Τούρκος στρατιωτικός, που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αναφορικά με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, ούτως ώστε να καταστεί ναυτική υπερδύναμη, μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan»), σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» να ερμηνεύεται η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα», προσθέτοντας «έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου