Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Επιχείρηση "ελεύθερο Σαββατοκύριακο": Με αεροπλάνα, πλοία και αυτοκίνητα η πρώτη έξοδος

 


Κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.05.2021
Βρείτε μας
Η 14η Μαΐου ήταν μόνο η αρχή καθώς η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και το άνοιγμα του τουρισμού οδηγούν σε … φυγή με κάθε μέσο.
Στις εθνικές οδούς και τα λιμάνια ξεχύθηκαν οι ταξιδιώτες με την κίνηση σε διόδια και λιμάνι του Πειραιά να αυξάνεται αισθητά μετά από επτά μήνες δυσάρεστης ησυχίας.
Η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη το τελευταίο 24ωρο (από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 14 Μαϊου έως την ίδια ώρα το σήμερα πρωί), σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.
Συνολικά, εξήλθαν 65.385 οχήματα. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα, πέρασαν 33.998 οχήματα και από τις Αφίδνες 31.387. Το τελευταίο 24ωρο, εισήλθαν από τα συγκεκριμένα σημεία των δύο εθνικών οδών, συνολικά 39.770 οχήματα. Τα 18.120 από τα διόδια Ελευσίνας και τα 21.650 από των Αφιδνών.
Ενδεικτικά, το ίδιο διάστημα πριν από ακριβώς μια εβδομάδα (από τις 06:00 της Παρασκευής 7 Μαΐου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 8 Μάϊου), εξήλθαν συνολικά 36.267 οχήματα, τα 17.270 από την Ελευσίνα και τα 18.997 από τις Αφίδνες.
Το έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.05.2021
Ελλάδα
Τα αποτύπωμα του Πάσχα στην πανδημία – Σε ποια νησιά καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων
Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο 24ωρο, εισήλθαν, από τα ίδια σημεία, 34.662 οχήματα, τα 15.300 από Ελευσίνα και τα 19.362 από Αφίδνες.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας διεξάγεται κανονικά, χωρίς να έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

Βαλίτσα, τεστ και πλοίο

Σε ό,τι αφορά τα πλοία, η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, ενώ για σήμερα, Σάββατο, 15 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο.
Την Παρασκευή, η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένη ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν ελάχιστα περιστατικά ατόμων που δεν ταξίδεψαν επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Όπως είπε μιλώντας στο Open, η κρουαζιέρα ήδη ξεκίνησε από χθες, στο Ηράκλειο.
«Τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα, με περίπου 40 κρουαζιερόπλοια να έχουν δηλώσει πρόθεση να δραστηριοποιηθούν φέτος στην Ελλάδα. Έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους τεχνικούς φορείς έτσι ώστε να έχουμε έτοιμα τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα και αντίστοιχα, επιχειρησιακά σχέδια στα λιμάνια μας. Η περσινή θετική εμπειρία αποτελεί για τη χώρα μας σημαντικό όπλο και ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα».
Ενδεικτικά στις 14 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά το «Blue Star 2» αναχώρησε με 620 επιβάτες για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο Κω και Ρόδο, το «Blue Star chios» με 665 επιβάτες για Σύρο, Μύκονο, Ευδηλο, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη, το «Νήσος Σάμος» με 951 επιβάτες για Οινούσσες, Χίο, Μυτιλήνη, και το «Blue Star naxos» με 397 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κατάπολα, Οινούσσες, Χίο και Μυτιλήνη.
Επίσης το «Blue Star delos» με 458 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ιο Θήρα το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διονύσιος Σολωμός» με 200 επιβάτες για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο Θήρα, το Champion jet με 257 για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, το «Speed Runner» με 250 επιβάτες για Σέριφο Σίφνο Μήλο, το «Διαγόρας» με 166 για Σύρο Τήνο Μύκονο και το AQUA JEWEL με 46 επιβάτες για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο.
Σημειώνεται ότι, για τη μετακίνηση στα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό του ο επιβάτης να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.

Πτήσεις τσάρτερ και τακτικές

Εξάλλου, η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Καλαμάτα, η Νάξος αλλά και η Βόρεια Ελλάδα υποδέχτηκαν τους πρώτους τουρίστες.
Στη Σαντορίνη, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανοίξει το 60% των ξενοδοχείων της Καλντέρας. Με τρεις πτήσεις τσάρτερ έγινε η αρχή σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.
Με αψίδες νερού υποδέχθηκαν στη Μύκονο το πρώτο αεροσκάφος της Qatar Airways που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού.
Τουρίστες στο Ηράκλειο Κρήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.05.2021
Ελλάδα
Τουρισμός: Η χώρα άνοιξε και υποδέχεται τους ξένους και εγχώριους ταξιδιώτες – Πώς μετακινούμαστε
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο έδεσε στο Ηράκλειο με 1000 επιβάτες και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ο Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, δήλωσε στην ΕΡΤ: "Έχουμε αυξημένη ζήτηση, πιστεύω να φτάσουμε τους 100.000 επιβάτες".
Στον αερολιμένα του Ηρακλείου Κρήτης, έφτασαν 15 πτήσεις τσάρτερ με υψηλή πληρότητα. Αυξητική τάση για το επόμενο διάστημα βλέπουν οι τουριστικοί φορείς, ενώ έως το τέλος του μήνα αναμένονται 500 αφίξεις σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα.
Πτήσεις τσάρτερ έφεραν τους πρώτους τουρίστες και στην Καλαμάτα από εννέα πόλεις της Ελλάδας. Στο τελωνείο του Προμαχώνα τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου