Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Θα αφήσει το "αποτύπωμά" του το Πάσχα στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα; Ο Νίκος Τζανάκης απαντά

 


Πάσχα  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.05.2021
Βρείτε μας
Οι πασχαλινές γιορτές ολοκληρώνονται αλλά τα κρούσματα της COVID-19 εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Πόσο πιθανό είναι οι μετακινήσεις και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που συνέβησαν αυτήν την περίοδο να εκτοξεύσουν τα κρούσματα της πανδημίας;
Ακόμα και αμελητέα μπορεί να είναι η πασχαλινή περίοδος στην επιδημιολογική εικόνα, ανάλογα με το πώς κινήθηκαν και πώς σκοπεύουν να κινηθούν οι πολίτες από εδώ και πέρα.
Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Sputnik.
Ειδικότερα, ο κ Τζανάκης επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο σενάρια αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα, που έχουν εκπονηθεί από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το πρώτο και αισιόδοξο σενάριο, όπως εξηγεί, θέλει τα self tests και τους εμβολιασμούς να ελέγχουν την επιδημιολογική εικόνα, όποια και αν είναι αυτή, παρά τις μετακινήσεις του Πάσχα και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
«Στο αισιόδοξο σενάριο και αν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν, θα δούμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 20 Μάϊου ενδεχομένως και κάτω από 2.000 κρούσματα ημερησίως» τονίζει χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο και απαισιόδοξο σενάριο δείχνει ότι αν καταστηματάρχες και εργαζόμενοι δεν εφαρμόζουν τα self tests με σωστό τρόπο ή τις αποστάσεις στα καταστήματα. Τότε, όπως υποστηρίζει, η αποκλιμάκωση της πανδημίας θα καθυστερήσει και άλλο.
«Αυτό το σενάριο δείχνει περαιτέρω κλιμάκωση στις αρχές Ιουνίου» καταλήγει ο καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου