Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Τσίπρας για εργασιακά: Ο Μητσοτάκης μετατρέπει το 8ωρο σε 10ωρο με ίση αμοιβή- Θα τα ανατρέψουμε όλα

 


Ο Αλέξης Τσίπρας στο Star - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.06.2021
Βρείτε μας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Star, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πιθανών "προνομίων" των εμβολιασθέντων ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως "δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί", σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εκλογών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο STAR και στην Μάρα Ζαχαρέα, αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης φέρνει τη βαθιά επιθυμία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και του ΔΝΤ».
«Επί τρία χρόνια στο μνημόνιο, διακαής τους πόθος ήταν η διευθέτηση των σχέσεων εργασίας. Το εργατικό κεκτημένο είναι το 8ωρο και έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι είναι παρωχημένο και το κάνει δεκάωρο με ίση αμοιβή».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διαφωνία επί πολιτικής αλλά για το ποια είναι η αντίληψη για το μέλλον και τον κόσμο.
«Ποια είναι η αντίληψη της κυβέρνησης πέραν της εξυπηρέτησης συμφερόντων; Η αντίληψή τους είναι ότι η οικονομία θα γίνει πιο δυνατή μέσα από μία λογική ανταγωνιστικότητας με την οποία, χαμηλώνουμε τους μισθούς και ελαστικοποιούμε το ωράριο.»
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήδη υπάρχει μία πολύ άσχημη κατάσταση στην αγορά εργασίας.
«Φανταστείτε τι έχει να γίνει αν αυτά εφαρμοστούν. Δεσμευόμαστε ότι θα τα ανατρέψουμε όλα αυτά. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική χωρίς τη στήριξη της εργασίας».

«Αφήσαμε 37 δισ. στον Μητσοτάκη να κοιμάται ήσυχος»

Μιλώντας για το οικονομικό πακέτο στήριξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αφήσαμε 37 δις στον κ. Μητσοτάκη να κοιμάται ήσυχος, αλλιώς θα είχαμε χρεωκοπήσει».
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι αυτό που τον φοβίζει, είναι ότι «ο μέσος πολίτης νιώθει σήμερα να καταργείται το 8ωρο και να θεσμοθετείται η 10ωρη εργασία. Οι έμποροι που βλέπουν τον νέο πτωχευτικό νόμο με φόβο να κατασχεθεί η περιουσία τους».
Τόνισε ότι τα χρήματα από το πακέτο στήριξης «είναι 14 και όχι 37 δις, δεν είναι αμελητέα αλλά δεν επαρκούν».
«Το πακέτο ανάκαμψης είναι μία ελπίδα. Θα υπάρχει όμως απορροφητικότητα; Θα δοθούν σε όσους έχουν ανάγκη ή θα πάνε σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους; Θα αφορά η ανάπτυξη τον μικρομεσαίο; Αυτή είναι η αγωνία μου», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Να πείσουμε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν»

Περνώντας στα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στο Star οτι δεν είναι ο ειδικός αν θα έχουμε 4ο κύμα.
«Δεν αποτιμάται στην συζήτηση για την πανδημία, το ότι είχαμε περίπου 400 απώλειες στην πρώτη φάση και πάνω από 12.000 στη δεύτερη φάση. Άρα κάτι δεν πήγε καλά. Αυτό που δεν συζητιέται καθόλου είναι ότι στις ΜΕΘ είχαμε ποσοστό θνητότητας 60% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 30-35%», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ανέφερε ότι υπήρχαν και άλλες έξι πόλεις, πέραν του Αγρινίου, με ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ, 100%.
«Είμαστε 6οι στην Ευρώπη στην θνητότητα, σε ποσοστό θανάτων», είπε.
Αναφορικά με τα «προνόμια» σε εμβολιασθέντες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το 28%, λιγότερο δηλαδή από το 1/3 του πληθυσμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το κρίσιμο είναι να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».
«Είναι ώρα να ανοίξουμε την συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων; Πρέπει όλοι να πείσουμε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Οι μη εμβολιασμένοι θα έπρεπε να υπόκεινται σε πιο αυστηρούς ελέγχους π.χ ένα rapid test πριν μπουν σε έναν δημόσιο χώρο. Με το 70% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί, είναι άστοχο να ανοίγει τέτοια συζήτηση.
Όσο για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανέφερε ότι «προσκρούει στον πυρήνα του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης.
«Θα ήθελα να τους πείσουμε ότι είναι προς όφελός τους παρά να τους εξαναγκάσουμε. Άλλο πράγμα να μιλάμε για ειδικές κατηγορίες βέβαια και άλλο για το σύνολο του πληθυσμού».
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε μία σειρά παραβίασης δικαιωμάτων και συνταγματικών ελευθεριών».
«Πού πήγαν τα χρήματα της καμπάνιας για τον εμβολιασμό; Γιατί δεν έχουν πειστεί οι συμπολίτες μας; Μηπως δεν έγινε σωστή διαχείριση με την υπόθεση του AstraZeneca που έλεγα να δίνεται η δυνατότητα επιλογής στους πολίτες το ποιο εμβόλιο θα χρησιμοποιήσουν;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας για διασπάθιση χρήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Μιλώντας για την υπόθεση της προανακριτικής επιτροπή και τον κ. Καλογρίτσα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο Star, πως «δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τον κ. Καλογρίτσα. Τον έχω δει μία φορά. Είναι αστείο να κρέμεται η χώρα από όσα λέει ο επιχειρηματίας».
Μάλιστα χαρακτήρισε την εξεταστική ως ένα «απόλυτο φιάσκο».
Δεν υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για διασπάθιση χρήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε μία στρατηγική, δεν είναι σωστό να προσωποποιούμε τις αποφάσεις», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Νίκο Παππά.

«Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση»

Σε ερώτηση για την πιθανότητα διενέργειας εκλογών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές επειδή γνωρίζει ότι η πολιτική του παράγει και θα παράξει μεγάλη δυσαρέσκεια. Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε λόγω πανδημίας να εφαρμόσει μία επιδοματική πολιτική, τώρα καταλαβαίνει ο κόσμος τι σημαίνει αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας:
«Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον πρωθυπυργό και την κυβέρνηση του. Μέσα και έξω από την Βουλή. Θα επιδιώξουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για μία εναλακτική πολιτική στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου